Vimbldon: ,,ludi ponedeljak” zadužen za uzbuđenja umesto fudbala

wta-tenis-turniri-barbara-ritner
Sporni mečevi na Vimbldonu (FOTO: Clive Brunskill/Getty Images)

Ako je za fudbal najveći dan onaj kada se igra finale Svetskog prvenstva, za košarku utakmica koja odlučuje o pobedniku Olimpijskih igara, za tenis je to svakako ,,ludi ponedeljak” na Vimbldonu.

Već sam naziv daje nagoveštaj da se toga dana u Ol Ingland klubu dešava nešto posebno i nesvakidašnje. U Engleskoj, kao što je davno poznato, postoje stvari koje imaju veliko uporiše u tradicji i do kojih se veoma drži. U takvim slučajevima su sva pitanja o razlozima suvišna, jer često nećete biti udostojeni odgovora.

Bilo bi čudno da je Vimbldon kao jedan od simbola sporta na ostrvu, izuzetak. U jednu od mnogobrojnih tradicija koju čuva jedini Grend Slem koji se igra na travi, spada i to što se tenis u Ol Ingland klubu ne igra u nedelju koja turnir deli na dve polovine. Ta činjenica drugi vimbldonski ponedeljak čini najuzbudljivijim teniskim danom na svetu, sa svim preostalim učesnicima u obe konkurencije koje će publika imati prilike da vidi u akciji.

Sve se menja, ali Federer na Vimbldonu ostaje isti

To nije slučaj ni na jednom drugom Grend Slem turniru, a takođe je zanimljivo da se Vimbldon do 1982. godine završavao jedan dan ranije, kao i da su vremenski uslovi, odnosno kiša, u četiri navrata primorale organizatora da raspored prilagodi na način da su se neki mečevi igrali i u ,,srednjoj nedelji” (199, 1997, 2004, 2016).

Ernest Gulbis je od kvalifikacija stigao do osmine finala

Sami dosadašnji rezultati ovaj ponedeljak čine dovoljno ludim i bez tradicije. U ATP konkurenciji je preostalo samo deset nosilaca, a Gulbis se opasno približio izjednačenju rezultata najboljih kvalifikanata. Kod muškaraca su Džon Mekinro (1977) i Vladimir Volčkov (2000) preskočili sve prepreke do polufinala. Kod dama je od prvih deset u žrebu preostala samo Karolina Pliškova, a čak dve koje se na listi nalaze niže od stotog mesta će odigrati svoje mečeve ovog ,,ludog ponedeljka”. Doduše, jedna od njih je Serena Vilijams (181), čija je trenutna pozicija svakako nije odraz njenih teniskih kvaliteta.

Kvote za mečeve dama na Vimbldonu možete videti ovde

Nama je naravno, najinteresantniji duel koji će na terenu broj jedan odigrati Novak Đoković i Karen Kačanov. Srpski teniser je sve sigurniji, ali se može reći da su se i njemu poklopile neke karte u vidu iznenađujućih rezultata u prvoj nedelji turnira. Na mestu Kačanova je trebalo da bude Domik Tim, ali je Austrijanac nastup završio već u prvom kolu. Pod uslovom da savlada talentovanog Rusa, Đoković će se sastati sa pobednikom duela Nišikori – Gulbis, što su rivali u ovom trenutku manje opasni nego Aleksander Zverev.

Stefanos Cicipas: Da li je Vimbldon video najbolji grčki bekhend?

Uz ovog poslednjeg ide ograda da Grend Slem turniri, samim tim i Vimbldon, za njega i dalje ostaju mesta najvećih frustracija. Mlade godine Zverevu daje dovoljno vremena da takvu situaciju promeni, ali to neće ići bez podrobne analize razloga dosadašnjeg podbacivanja na turnirima sa kojih se rezultati u najviše vrednuju u Belom sportu.

Sama prilika da se istog dana na delu vide Federer, Nadal, Đoković, ali i veliki broj onih u oba žreba koji su prvi put stigli do šesnaest najboljih na nekom od Grend Slemova (Cicipas, Kačanov, Veseli, Manarino u muškoj i Hsieh, Sasnovič, Goerges, Rodina, Vekić i Đorđi u ženskoj konkurenciji) samo pojačavaju ,,ludilo” ovog ponedeljka.

Rafael Nadal nije igrao u četvrtfinalu još od 2011. godine

Podrazumeva se da je Federer apsolutni favorit u deulu sa Manarinom, ali veliku pažnju privlači i meč koji Rafael Nadal igra sa Jiržijem Veselim na Centralnom terenu. Naime, Španac je poslednji put u četvrtfinalu Vimbldona igrao 2011. godine, a u tom periodu je čak četiri puta ispao od tenisera koji nisu bili ni među 100 najboljih. Ono što je prikazao u prvoj nedelji u kojoj nije izgubio ni set, dovoljno je da Nadala očekujemo u želejnom finalu i novom Klasiku sa Đokovićem.

Kvote za ATP mečeve osmine finala se nalaze ovde

Kada je u pitanju Rodžer Federer, Vimbldon je mesto njegovih najvećih uspeha, na kome će on biti najveći favorit sve dok se sam ne povuče. Pobedom protiv Štrufa se približio na samo šest setova od obaranja rekorda po broju uzastopno osvojenih setova u Ol Ingland klubu (34). Osim toga, Švajcarac je od dvesto mečeva koje je u karijeri odigrao na travnatoj podlozi, do sada izgubio samo 25, a broj od 175 pobeda je najviše što je iko ikada zabeležio u eri profesionalnog tenisa (Konors ima 174).

Zanimljiva je pojava i relativno nepoznati Amerikanac Mekenzi Mekdonald koji je debitovao na Vimbldonu i uspeo da pored Ernesta Gulbisa bude jedini teniser u osmini finala, a koji se na ATP listi nalazi ispod crte označene brojem 100. Engleska fudbalska reprezentacija igra tek u sredu, pa je centralni sportski događaj na Ostrvu svakako Vimbldon i njegov ,,ludi ponedeljak”, čak i ako u konkurenciji više nema nijednog predstavnika te zemlje. Treba očekivati da ovaj dan još jednom opravda svoj epitet.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime