Vilander ima objašnjenje za “seču favorita” na Australijan openu

4
mats vilander
(FOTO:Guliver)

Prvi grend slem u sezoni doneo nam je velika iznenađenja, neočekivane eliminacije favorita, koje apsolutno niko nije mogao da predvidi. Ipak legendarni Mats Vilander ima objašnenje i za to!

Vilander, stručni konsultat “Eurosporta” smatra da je tenis i nivo igre u ovom sportu jednostavno toliko porastao da više niko nije apsolutni favorit.

“Ne postoji logično rešenje za to što su oni ispali, izuzev toga koliko je tenis postao brži, manje predvidljiviji. To je sve zato što momci i devojke udaraju lopticu tako jako i svi su odlične atlete ovih dana. Teško ćete danas pobediti ako nekoga učinite umornim. Možda Endija Marija sa 35 godina, ali kraj meča tako kasno u noći je težak za bilo koga – rekao je Vilander i dodao:

“Možda loptice, vi ćete pomisliti da je teško reći da su meke i da veoma brzo postanu paperjaste. A kada imate lopticu koja je “življa”, onda igrači poput Novaka, Federera ili Marija nemaju dobar osećaj, možda im to oduzima taj deo igre. Meč koji se igra sa veoma malo dodatnog spina, koja se igra samo malo više, ponekad i slajs servis, zato što loptice reaguju na završni dodir ovih genija našeg sporta. Ali, običan igrač koji radi veoma mnogo nema taj osećaj, ali se izvuče kada su lopte teže i lepršavije”.

Ističe Vilander i da se sport toliko promenio da sada u krug favorita ne spadaju samo top 10 igrači, već top 50, jer prosto svako svakoga može da pobedi, i svi su na približnom niovu igre – pa to više i nisu iznenađenja.

“Udaraju lopticu toliko jako da mogu pobediti svakoga. Nekada je top 10 igrača bilo svemoguće, sada top 50 može svakog da pobedi. Novak Đoković udara lopricu jako, ali to nije ista brzina koju je ta loptica imala tokom prošle godine, naučno smo to dokazali. Koliko god da je jako udari, ona uspori oko pet kilometara na čas tokom poslednjeg dela kada udari na podlogu, ali to su nivoi u igri koji meni nisu važni. Za mene, ja volim iznenađenja, ja volim nova lica, to je dobro za sport i nadam se da će to ljude privući”.

Novak Đoković muči veliku muku s povredom, ali Vilander smatra da je Novak najbolji teniser od preostalih u Melburnu. Ipak ta povreda…

“U redu je da Novak izgubi ako je je zdrav, a ako nije, onda je realno reći da je Cicipas najveća pretnja kao što je i nekada bio. Ali kada imate ljude poput Žirija Lehecke, ovaj momak udara lopticu kao niko ranije. Svako od ovih momaka može “uznemiriti” Novaka sa distance. Na kraju, da li će noge izdržati? On ima 35 godina, pretpostavljam da biste rekli da je Novak s druge strane, ali posmatramo stvari drugačije i ne bi bilo fer da pretpostavljamo da će izgubiti. On je svakako najbolji igrač ovde”, zaključio je Vilander.

“De Minor može da iznenadi Đokovića” (VIDEO)

 

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime