Vidik je sve čistiji, ali je na redu još jedan Španac – Đoković u osmini finala ,,rešava” Verdaska!

(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Ako nešto nekom sportisti nije potrebno kada se nalazi u produženim momentima krize, što je tačno situacija u kakvoj se prethodne dve godine nalazio Novak Đoković, onda je to sumnja onih koje je do tada zadivljavao i to baš u osobine kojima je to činio.

Ali i to jedna od stvari koja je sastavni deo možda ne svakodnevice, ali jednog dela karijere sigurno, ljudi koji su se opredelili za taj poziv, a pogotovo onih koji su u tome izuzetno uspešni. Neke to ojača, neke ne, ali jedan deo onih koji čine sportsku javnost sebi zadržava pravo da se na taj način izražava kada njihovim dojučerašnjim ljubimcima kola krenu nizbrdo. Neretko se, međutim, dešava da ih vreme demantuje.

,,Zagrevanje“ završeno bez izgubljenog seta, Đoković i dalje prikuplja samopouzdanje

Novak Đoković je na dobrom putu da to uradi, iako je najmanje razmišljao o tome. Period u kojem nije ličio na sebe je zaista bio dugačak, neki bi rekli i neprimereno dugačak za tenisera njegovog kalibra. Više nema sumnje da je u toku reizgradnja i da je ona zauzela veoma dobar kurs.

Đoković nije izgubio ništa od onoga što ga je krasilo i ranije

Drugo je pitanje, a možda čak i nepotrebno, da li će se srpski teniser vratiti na nivo na kome je bio kada je pre dve godine osvajao Rolan Garos. Sa dvanaest Grend Slem trofeja i sa pozitivnim bilansom protiv preostalih članova Velike četvorke, on je zaista u situaciji da nikome ne mora ništa da dokazuje. Osobine koje su ga krasile i ranije, ima i sada, a na terenu ne postoji nijedan udarac koji je zaboravio.

Sve je to moglo da se vidi u Parizu, kao i nešto ranije u Rimu, gde mu je plasman u polufinale bio najdalji domet na čak sedam turnira pre Rolan Garosa. Problem sa laktom deluje kao da je potpuno rešen, udarci su tu, a tu je i ono na šta je često bilo pokazivano prstom da nedostaje – želja za pobedom. Ne može se savladati teniser kakav je Roberto Bautista Agut, a da za to ne postoje motiv i želja.

Novak Đoković pred Pariz – ,,zidanje“ može da počne

U duelu sa Špancem je pored sjajnih i sigurnih udaraca i poteza, bilo i onih loših, ali je sada jasno da će ih biti sve manje sa porastom samopouzdanja. A ono će sigurno doći.

Sledeći protivnik nekadašnjem svetskom broju jedan je Fernando Verdasko koji je kući poslao jednog od favorita iz senke, Bugarina Grigora Dimitrova. Novak je inače ovim plasmanom izjednačio dostignnuće Džimija Konorsa koji je na najvećim turnirima 43 puta uspevao da stigne u četvrtu rundu. Samo je Rodžer Federer bolji od njih dvojice u modernoj eri tenisa.

Verdasko je tri puta pobedio Novaka na zemljanim podlogama

Đoković i Verdasko su se ranije samo jednom susreli na tekućem Grend Slemu (2007), ali su imali prilike da odigraju još nekoliko duela na zemljanoj podlozi i na drugim ATP turnirima. Ono zbog čega srpski teniser ne treba španskog veterana da otpiše unapred je činjenica da je od njega izgubio dva prethodna susreta na šljaci. Posle Monte Karla i Rima 2010. godine, njih dvojica su odmeravali snage samo na tvrvdim podlogama. Čak tri od ukupno četiri trijumfa nad Đokovićem, Verdasko je postigao na crvenoj glini.

Koliko će setova da potroši Đoković na Verdaska? Kvote se nalaze ovde!

Novak na istoj podlozi i sam ima tri pobede, ali i sedam na ostalim, što mu daje prednost od 10:4 u međusobnim okršajima. Verdasko je tokom karijere mnogo puta dokazao da je igrač inspiracije i trenutka, ali i da ima problema kada stvari ne krenu svojim tokom. S obzirom na sve viđeno, Đoković bi uz nivo igre kakav je pružio u prve tri runde trebalo da očekuje da se nađe i u drugoj nedelji turnira, odnosno u četvrtini finala.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime