Svi imaju plan dok ne padne prvi udarac – na Šatrijeu ih deli samo Rafael Nadal

rafael nadal-monte karlo-đoković
MONTE-CARLO, MONACO - APRIL 18: Rafael Nadal of Spain hits a forehand return during his Mens Singles match against Aljaz Bedene of Slovenia at Monte-Carlo Sporting Club on April 18, 2018 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Nesnosna je laž da je Rafael Nadal na Rolan Garosu izgubio samo dva meča do sada, ali u tu laž bi hteli da poveruju svi oni koji u njemu ne vide jednog od najvećih tenisera na svetu, nego nekog ko im nije simpatičan iz ko zna kog razloga.

Međutim, simpatije nemaju ama baš nikakve veze sa onim što ovaj čovek može da uradi na terenu, niti su nešto o čemu on vodi računa. Kako tokom svih ovih godina dopustiš da te savladaju samo dvojica protivnika, onda imaš potpuno pravo da ne vodiš računa o takvoj vrsti emocija. Pravo je takođe podvučeno i sitnicom u vidu osamdeset pet ostvarenih pobeda na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Simona Halep – šampionski štof je spreman za šampionsko odelo!

To su stvari koje su poznate i na koje smo se toliko naviklli da nam prosto izmiče iz vida kakva je to nadmoć i to ostvarena na najvišem mogućem nivou. Pitanja na koji način na Rolan Garosu može da se pobedi Rafael Nadal sebi su postavljali jedan Rodžer Federer, Novak Đoković (izvini Endi), ali i beskonačna plejada izvanrednih tenisera, pravih majstora ove igre na šljaci. Odgovor je izuzev u dva slučaja uvek bio isti – nikako.

Nadal je svoju vladavinu Na Rolan Garosu za sada krunisao sa deset titula

Možda bi neki vrstan analitičar mogao sa nečim da poredi ovu nemilosrdnu vladavinu tokom koje je Španac osvojio deset titula. Kako stvari stoje sada, ne deluje realno da bi Tim mogao da spreči da se u toj kolekciji izjednače prva i druga cifra. Nije da ga Austrijanac nije pobeđivao, čak i ove godine, ali to treba uraditi i na Šatrijeu.

Ako iko zna kakav je ukus pobede nad Nadalom, onda je to Novak Đoković,  a čak je i on na Rolan Garosu to iskusio samo jednom. Možda je to mogao biti Del Potro, ali onaj Del Potro o kome se govori kada se pretpostavlja do kakvih bi visina dosegao da ga u karijeri nisu namučile mnogobrojne povrede. Takva vrsta superiornosti na nekom od Grend Slem turnira nije viđena, pa ni ako se kao poređenje stavi Rodžer Federer i njegovi uspesi na Vimbldonu.

Novak Đoković ne mora da ovakav završetak Rolan Garosa smatra neuspehom

Nadal je dostigao Švajcarca po broju finala na nekom od najvećih turnira (11), ali za razliku od svog velikog rivala koji je tri puta gubio u njima, Španca u odlučujućim mečevima u Parizu niko nije nadigrao. Štaviše, u celoj karijeri je izgubio samo tri polufinalna susreta na svim Grend Slem turnirima. Jedno od ta tri mu je naneo Del Potro 2009. godine u Njujorku, one u kojoj je Argentinac osvojio svoj jedini takav trofej.

Postoji li način da se Nadal savlada u finalu Otvorenog prvenstva Francuske

O samoj igri Rafaela Nadala je pisano toliko da praktično ne postoji ništa što se o tome ne zna. Na ovom turniru je demonstrirao taktiku koju je tokom godina počeo da primenjuje sve više, a to je da prilikom prijema prvog servisa stoji veoma daleko od osnovne linije. To mu dozvoljava sopstvena sposobnost da reternira snažno i precizno, odnosno na način na koji niko drugi ne može, iako ima tenisera koji pokušavaju da primenjuju sličnu taktiku.

Pogledajte kvote za finale Rolan Garosa

I dok se protivnici bore sa njegovim riternom, on se već približio, pa i njegov naredni udarac zahteva još više koncentacije i umeća. Koliko Nadal to dobro radi na šljaci vidi se i po podatku da je na ovogodišnjem Rolan Garosu osvojio čak 43% poena na protivnikov prvi servis, više nego bilo ko drugi. Skoro isti procenat ima i osvojenih gemova na servis protivnika.

Lek za takvu igru svakako postoji, ali još čeka da bude pronađen i primenjen. Domik Tim sgiurno ima neki plan, ali kao što glasi poznata bokserska izreka – svi imaju plan dok ne prime prvi udarac. Teren Filip Šatrije je ring u kome je Nadal taj koji zadaje udarce, tako je bilo, a tako će i biti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime