Stefanos Cicipas: Da li je Vimbldon video najbolji grčki bekhend?

Cicipas ima posebnu želju (FOTO: Matthew Lewis/Getty Images)

Ovogodišnji Vimbldon nam je (ponovo) za sada potvrdio najmanje dve stvari: da je Rodžer Federer i dalje najveći favorit za pobedu gde god se pojavi, a pogotovo u Ol Ingland klubu, kao i da je naslednika Velike četvorke u nedovoljnom broju da bi se bez zadrške govorilo o novom teniskom talasu.

Sama činjenica da Federer ima skoro 37 punih godina je dovoljna da svako njegovo učešće na nekom turniru bude obeleženo nekim rekordom ili vrednim dostignućem. To važi i za Vimbldon, međutim, on nije jedini koji uspeva da pomeri granice. Uostalom, da jeste to bila jedna veoma neprijatna i zabrinjavajuća stvar za ovaj sport.

Ako ,,favoriti“ nastave ovako, Federer, Đoković i Nadal neće morati u penziju

Možda ima neke simbolike da je ovih dana nove teniske standarde, barem za svoju zemlju, postavio mladi sportista koji ima jednu zajedničku osobinu sa slavnim Švajcarcem. U pitanju je devetnaestogodišnji Grk Stefanos Cicipas, a ko god ga je gledao na delu, zna da je sličnost sa osmostrukim šampionom Vimbldona bekhend udarac, koji talentovani teniser izvodi jednom rukom. Cicipas će dvadeset godina napuniti u decembru, a na tekućem Grend Slemu ima oznaku 31. nosioca.

Cicipas je postao prvi Grk u četvrtfinalu jednog Grend Slem turnira

Neposredno pred turnir on je dostigao najbolji plasman u karijeri (35. na ATP listi), a sa Vimbldona će otići sa najmanje jendim vrednim dostignućem. Naime, Cicipas je pobedom nad Italijanom Fabijanom osigurao mesto među najboljih šesnaest i tako postao prvi Grk koji je to uspeo na Grend Slemu posle 1967. godine, odnosno u eri profesionalnog tenisa.

Šta nas čeka u ,,ludi ponedeljak”?

Možda u Grčkoj njegova ostvarenja i nisu toliko neočekivana, jer je prošle godine u novembru prvi put ušao među sto najboljih tenisera, a proletos u Barseloni postao prvi Grk u finalu jednog ATP turnira posle 1973. godine! Inače, do ove godine nije imao nijednu pobedu na Vimbldonu. Odlikuje ga atletska građa (visok je 193 santimetra), već spomenuti jednoručni bekhend, a nije mu strano ni bacanje u želji da stigne da udari lopticu.

U onoj meri koliko je genetika važna za sport, Stefanos Cicipas sigurno ne može da se požali da mu nedostaje. Majka mu je nekadašnja poznata sovjetska teniserka Julija Saljnikova, a deda nekadašnji reprezentativac Sovjetskog saveza u fudbalu, Sergej Saljnikov. Grčki ,,deo” potiče od oca, Apostolosa Cicipasa.

Ovde su najbolje kvote za mečeve dama na Vimbldonu

Njegov sledeći protivnik je Džon Izner, a taj meč je deo programa ,,ludog ponedeljka”, pošto se u Ol Ingland klubu tenis tradicionalno ne igra na poslednji dan prve sedmice. Cicipas bi u slučaju da iznenadi Amerikanca imao još smao jednu pobedu do iznenađujućeg učešća u polufinalu u kome će po svemu sudeći, bez većih problema ponovo biti Rodžer Federer.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime