Šta je to uradio Jan Kodeš, a što nije uspeo Ivan Lendl?

Lendl
Ivan Lendl o najvećem u istoriji (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

Na terenima u Ol Ingland klubu se već čuju zvuci karakteristični za udaranje teniske loptice, ali na njima nema još onih najpoznatijih aktera od kojih očekujemo da vidimo najveća uzbuđenja ove godine.

Kao i kada je u pitanju svaki veliki Grend Slem, pre glavnog žreba moraju da se odigraju kvalifikacije kroz koje će neki od slabije rangiranih tenisera dobiti šansu da se oprobaju sa najboljima.

U novijoj eri tenisa koja podrazumeva sve posle 1968. godine kada je ovaj sport potpuno pripao profesionalcima, nijedan kvalifikant nije pobedio na turniru. Prema svim procenama, to ne treba očekivati ni na ovom, jer je moderno doba još surovije u tom pogledu.

Đoković posle Kvinsa – uzlazna putanja se nastavlja

Međutim, iznenađenja je na Vimbldonu bilo, a jedno od najvećih je priredio danas zaboravljeni čehoslovački teniser Jan Kodeš. Pre nego što je na scenu stupio Ivan Lendl, Kodeš je proslavio čehoslovački tenis osvojivši dve Grend Slem titule (1970, 1971). Ono što je zanimljivo je da je do obe došao na Rolan Garosu, na podlozi koja zahteva mnogo drugačije sposobnosti nego za trijumf  u Ol Ingland klubu.

Uz pomoć štrajka Kodeš pokorava Vimbdlon

Kodeš je 1973. godine ipak uspeo da toliko prilagodi svoju igru i da pobedi na Vimbldonu. Ono što baca posebno svetlo na ovaj njegov podvig je da je na dvanaest od petnaest učešća u Londonu ispadao već u prvom ili drugom krugu. Jedna druga okolnost je takođe veoma značajna, a to je da je te godine došlo do štrajka profesionalnih tenisera.

Vimbldon je sve bliži, kvota na trijumf Đokovića je odlična

Razlog je bio izbacivanje iz žreba Nikole Pilića zbog čega se sa Vimbldona povuklo čak 82 igrača. Jan Kodeš je bio petnaesti nosilac do tog trenutka, ali ga je promena situacije dovela na visoko drugo mesto. Specijalista za šljaku nije propustio da iskoristi takav poklon,a u finalu je pobedio tadašnjeg Sovjeta Aleksa Metrevelija, koji je takođe ostvario najbolji Grend Slem plasman u karijeri.

U prilog tome da Kodeš nije ,,zalutao”, bez obzira na svu sreću koju je imao, govori i činjenica da je u karijeri igrao dva puta u finalu Otvorenog prvenstva SAD. Njegov mnogo bolji i slavniji sunarodnik Ivan Lendl ipak nije uspeo da uradi iz nekoliko puta ono što je Kodeš učinio iz prvog – da pokori Vimbldon.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime