Serena Vilijams, ili kako i veliki šampioni imaju male trenutke

(Photo by Jaime Lawson/Getty Images for USTA)

Svako ko je bio u vojsci zna šta znači ,,pravilo službe”. Sudija Karlos Ramos je uradio ono što je prema pravilima trebalo da uradi, a Serena Vilijams ništa i to ne samo po pravilima, već i prema normama koje nalažu dobro ponašanje i podrazumevaju lepe manire.

Šta šampion može da ponudi više od pobede i trofeja, pitate se vi? Može – to je iskazivanja poštovanja prema onome ko je pobedio u fer i poštenoj borbi. To je jedino polje na kojem šampion zapravo, ne sme nikada da padne. Porazi na terenu su u ovoj ili onoj meri neizbežni, nije se rodio taj koji ih nije doživeo pre ili kansije, dok su pobedama dolazi do trofeja, titula i uspeha.

Planinarenje, ključ Noletove spektakularne transformacij

Serena Vilijams je u finalu sa Naomi Osakom za sebe praktično zahtevala tretman koji nadilazi pravila. Pritom nimalo obraćala pažnju da za protivnicu ima devojku deceniju i po mlađu od sebe. Ponašala se tako kao da je na terenu sama. Odnosno, kao da su na terenu samo ona i nepravedni Karlos Ramos.

Karos Ramos je sve uradio po pravilima

Problem je međutim, što španski sudija nije bio nepravedan. Nije uradio ništa što ne spada u ,,pravilo službe”. Uostalom, Ramos je i poznat po striktnom sprovođenju pravila. Sprovodi ih bez izuzetka.

Ko god se bavio sportom, bilo kojim sportom, nalateteo je na takve. Ako si razuman, shvatiš na kraju da ne postoji nijedan razlog za ljutnju. Frustracija je nešto drugo, ispoljavanje iste, nešto treće, a kontrolisanje sebe u najtežim trenucima sportskog nadmetanja ono što daje poseban sjaj već izgrađenoj sportskoj veličini.

Male pobede koje su od marta postale velike – Novak Đoković po treći put šampion u Njujorku

Serena Vilijams je, namerno ili nenamerno, iz celog događaja isključila činjenicu da na terenu postoji još neko. Taj neko ju je nadigrao u svakom teniskom segmentu, a ispostavilo se i u ponašanju, jer način na koji je Osaka primila i prihvatila neprimerenu reakciju njene protivnice je već sada nagovestilo da se rado o budućem sportoskom velikanu. Naravno, uz ogradu od nepredviđenih okolnosti.

Ostala je iznad cele scene, a završetak meča je pokazao da uprkos mladosti, nije ni uzdrmana. Teško je reći, a nije ni moguće doneti lako takav zaključak, da li je to što je Serena buknula bio deo taktike da se Osaka poremeti, ili je samo posledica afekta. To u sportu nije ništa neuobičajeno, to je sastojak koji mora da bude deo šampionske građe.

Karlos Ramos nije uradio ništa pogrešno. Sve kazne koje je dodelio i njihov redosled je predviđen pravilima. Bilo je lomljenja reketa, bilo je koučinga, bilo je vređanja. Da li je mogao diplomatski da postupi, ili da uradi nešto slično kao kolega Lajani nedavno u ,,slučaju Kirjos”, uopšte nema razloga da bude razmatrano na zvaničnom nivou.

Serena Vilijams je sebi i ranije dopuštala da pobesni na terenu

To čak spada u druge sfere, ali ako se neki sudija samo i isključivo rukovodi propisima i pravilima, tu zbora nema. Može nekome samo da bude nesimpatičan ili uskogrud, ili nazvan bilo kako, samo ne prozivan da bi se opravdaalo nečije loše prihvatanje poraza.

Serena Vilijams je imala sličnu epizodu pre devet godina u polufinalnom susretu US Opena sa Kim Klajsters. Tada je takođe bila kažnjena zbog neprimerene reakcije, čije je posledice na kraju, snosila ona sama. Ako je i od osvajačice 23 Grend slem titule, mnogo je.

Serena Vilijams i Naomi Osaka: Sadašnjost i budućnost u isto vreme na istom mestu

Sa druge strane, impresivno je kako se Osaka ponašala prilikom predstave, a i u nastavku meča. Sve ukazuje na karakter koji je spreman da u najboljem smislu podnese sve dobre i loše trenutke koje donosi sport, ali i sam život. Takođe se vidi i uticaj koji je ostavio njen trener Saša Bajin, koji i sam napominje da je veoma važno sa teniserima raditi ne smao na udarcima, kretnjma i fizičkoj pripremi, već i u posebnoj formi na usavršavanju njihovih ličnosti.

Broj najvećih trofeja koje će osvojiti mlada teniserka se ne može predvideti, ali da će na tom putu imati poštovanja prema svima, nije teško zaključiti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime