Rolan Garos – tri godine zaboravljenih imena!

Dok u aktuelnim trenucima pratimo zbivanja koja nam donosi Rolan Garos, veoma često se pri tome nehotično prisetimo nekadašnjih šampiona, vajkajući se, uglavnom neopravdano, kako se tenis ranije igrao mnogo bolje nego danas, a šampioni bili mnogo veći nego ovi koje gledamo sada.

,,Dimenzije” tih šampiona nekadašnjih dana su ogromne samo u našoj mašti, ,jer svako vreme, pa i ono sportsko, ima svoje junake, a do realnih poređenja skoro da je nemoguće doći.

Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu će za nekoliko dana dobiti svoje nove šampione, bar u konkurenciji dama pošto je prošlogodišnja pobednica Jelena Ostapenko ostala bez titule još prvog dana. Trofej se kao i kod muškaraca, ponovo može naći u rukama koje su ga već jendom podizale (Muguruza, Šarapova), ali i u onim koje bi to učinile po prvi put. Šta god da se desi, uvek će se naći prostora i vremena da se novo uporedi sa starim, makar i samo statistike radi.

Đoković pred četvrtfinale: ,,Rudarski“ rad, novi rekordi i optuženi Čekinato kao novi rival

Međutim, pri tome se desi da neka imena ostanu zaboravljena, često i do te mere da i među boljim poznavaocima tenisa ona izazivaju nedoumice i češkanje po glavi. Pa tako tri teniserke koje su trijumfalno završavala pohode na Rolan Garos u sredini i pred kraj sedamdesetih godina prošlog veka, ostaju skoro potpuno prekrivene patinom zaborava, iako je poznato koliko je teško osvojiti makar i jedan Grend Slem trofej.

Su Barker (1976)

Engleskinja koja je u svojoj karijeri osvojila petnaest trofeja na profesionalnim turnirima od kojih je najvredniji titula na Otvorenom prvenstvu Francuske 1976. godine. Tada je u finalu savladala čehoslovačku teniserku Renatu Tomanovu (koja bi se našla u sličnoj kategoriji, ali kada je u pitanju Australija). Zanimljivo je da te godine u Pariz nije došla šampionka Kris Evert, što u određenoj meri objašnjava epilog turnira u tri navedene godine.

Barkerova je najbolji plasman na WTA listi (3) ostvarila sledeće godine kada je igrala polufinala u Melburnu i na Vimbldonu. U karijeri je pobeđivala i takve šampionke kao što su spomenuta Kris Evert, Bili Džin King, Trejsi Ostin , Ivon Gulagong, Virdžinija Vejd. Među turnirima koje je osvajala nalaze se Bastad, Kicbil, Hamburg, San Francisko i drugi i to na svim vrstama podloga.

Reč odustajanje ne postoji u njenom rečniku – Marija Šarapova

Su Barker danas radi kao komentator na televiziji BBC.

Mima Jaušovec (1977)

Spomen imena Monike Seleš ne ostavlja nikakve dileme o kome se radi, čak ni među onima koji ne prate i nisu ni pratili tenis, dok Mima Jaušovec već zvuči nepoznato, pogotovo među mlađom populacijom. Međutim, ona je prva teniserka iz nekadašnje Jugoslavije koja je osvojila Grend Slem i koja je popularizovala ženski tenis u toj, sada nepostojećoj zemlji. Rođena u Mariboru, napustila je redovno školovanje samo da bi se bavila ovim sportom koji joj je doneo pet trofeja, što i jeste razlog zbog kojeg na WTA listi nikada nije bila bolje plasirana od šeste pozicije.

Specijalnost joj je bila zemljana podloga na kojoj je osvojila četiri titule. Do pete je došla 1982. godine na turniru u Los Anđelesu koji se igrao na terenu prekrivenom tepihom. Rolan Garos je za Mimu Jaušovec predstvaljao omiljeni turnir na kome je učestvovala u još dva finala u singlu (1978, 1983) i pobeđivala u dublu (1978). U finalnom meču Jaušovec je bila bolja od Rumunke Florente Mihai, čiji je plasman u finale takođe bio veliko iznenađenje.

Tokom svoje karijere je stizala do vrednih pobeda nad Navratilovom, Vejdovom i Ivon Gulagong.

Virdžinija Ružići (1978)

Kao i njene prethodnice, Rumunka je iskoristila to što Kris Evert tri godine za redom nije dolazila u Pariz i došla do najvrednijeg odličja u karijeri. Ono što njen uspeh uveličava na određen način je činjenica da je iste godine u Parizu trijumfovala i u dublu i to sa Mimom Jaušovec u paru. Njih dve su zapravo te godine pokorile Rolan Garos budući da je upravo njihov okršaj u finalu odlučio o pobednici.

Najbolje kvote na teniske mečeve se nalaze ovde!

Virdžinija Ružići je podila na dvanaest turnira, ali osim u Parizu, ni na jednom Grend Slemu nije stigla dalje od četvrtfinala. Većinu titula je osvojila na šljaci, ali ima i po jednu na tvrdoj podlozi (Solt Lejk Siti, 1980) i tepihu (Detroit, 1983). Poseban kuriozitet je da je posldnju titulu osvojila upravo protiv svoje dugogodišnje saigračice u dublu, Mime Jaušovec koju je pobedila na turniru u Bregencu 1985. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime