Reč odustajanje ne postoji u njenom rečniku – Marija Šarapova

Konačno film o Šarapovoj (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Ako bi se tražio neki metod ili matrica u onome što je u svojoj dosadašnjoj karijeri uradila Marija Šarapova, onda je Rolan Garos mesto gde bi se isprekidana linija sportskog puta ove sjajne teniserke mogla ponovo nastaviti.

Šarapova se u Parizu pojavila posle dve godine odsustvovanja i sa velikom željom da pokaže koliko joj znači teniski teren i što se uopšte nalazi na mestu gde je ostvarila svoje najveće uspehe.

Nije tajna da joj najviše odgovaraju zemljani tereni, što je i potvrdila sa dve titule osvojene na ovom Grend Slemu. Iz tih razloga, ali i zbog njenog velikog takmičarskog karaktera, Šarapova u Parizu važi za protivnicu koju ni teniserke sa oznakom favorita ne bi volele da vide sa druge strane mreže.

TENIS: Halep i Voznijacki se bore za ,,treću sreću“

Po uzoru na čuvenu priču o Tamnom vilajetu, njena karijera bi se u krajnje sažetom obliku mogla opisati kao izvanredna, ali je mogla biti još bolja. Posebno je zanimljivo da je svoj prvi Grend Slem trofej Marija Šarapova osvojila na podlozi koju je kasnije često opisivala kao onu na kojoj se oseća kao izvesna domaća životinja.

Te 2004. godine kada je na Centralnom terenu Ol Ingland kluba pobedila Serenu Vilijams imala je samo sedamnaest godina i velikim stvarima koje su trebalo da joj se dese nije mogla da se nazre granica.

Šarapova je Serenu Vilijams pobedila samo dva puta u karijeri

Ko bi tada mogao i da zamisli da će Serenu uspeti da savlada još samo jednom i to iste godine. Najavljeni veliki rivalitet se nikada nije ostvario, mlađa od sestara Vilijams je postala najveća teniserka u istoriji, dok će Šarapova zauvek ostati velika enigma u vezi sa njenim neostvarenim dostignućima.

Za koliko je ovaj sport ostao uskraćen njenim nepotpuno ostvarenim potencijalom, može se samo naslutiti po tome što je ona i ovako jedna od samo deset žena koja poseduje Grend Slem karijere.

Do njega je stigla pre šest godina baš u Parizu kada je u finalu pobedila Saru Erani. Uspeh je ponovila 2014. godine savladavši Simonu Halep i tako povećala broj najznačajnijih teniskih trofeja na pet.

Šarapova je između tih titula imala prevelike pauze koje su često bile uslovljene neočekivanim padovima forme, ali i mnogobrojnim povredama, pogotovo u periodu posle trijumfa na Otvorenom prvenstvu Australije 2008. godine u Melburnu kada je u finalnom meču bila bolja od Ane Ivanović.

Tenis – da li je ovo godina promena?

Dve godine ranije u Njujorku je potukla Žastin Enan, međutim, očekivani konstantniji uspon je izostao sve do spomenute pobede nad srpskom teniserkom u Australiji. Šarapova nažalost nikada nije imala duži period bez povreda koji bi joj omogućio uspostavljanje ujednačenijeg ritma preko potrebnog za najveće napore.

Takve probleme je prevazilazila velikom borbenošću i nesalomivim duhom i teško se može ukazati na trenutak kada ona na terenu nije pružila više nego što objektivno može.

Bez obzira na formu, Ruskinja je na Rolan Garosu uvek nepoželjna protivnica

Ništa manje se ne očekuje ni u mečevima na tekućem Rolan Garosu, ma koliko da ih bude. Iako Šarapova nije ni blizu forme koja bi joj garantovala veliki rezultat, ona je svakako najbolja od povratka posle izdržane suspenzije. I prošla godina nije protekla bez povreda, ali je uspela da osvoji jedan turnir (Tianđin) i da pobedi u 16 od 22 odigrana meča.

Situacija ni u 2018. godini nije delovala znatno bolje sve dok nije počela sezona tenisa na zemljanim podlogama.

Marija Šarapova je počela da igra neuporedivo bolje, pa je posle četvrtfinala u Madridu, u Rimu poražena tek u polufinalu ali ne bez velike borbe sa prvom teniserkom na WTA listi, Rumunkom Simonom Halep.

Šarapova u drugom kolu igra protiv Vekić, a kvote se nalaze ovde

U prvom susretu u Parizu Ruskinja je savladala Rišel Hogenkamp u duelu u kojem je pokazala nekoliko lica. Ono iz prvog seta je onakvo što je nikome ne čini poželjnom rivalkom i u kome je Hogenkampovoj prepustila samo jedan gem. Kasnije je dolazilo do padova koji su omogućili protivnici da dobije drugi set i da u trećem osvoji prva tri gema.

Međutim, da nije bilo tako, ne bismo videli ni osobinu Ruskinje koja joj ne dopušta da se preda ni kada je skoro sve izgubljeno. Posegnula je duboko u sebe i izvukla ono najbolje što poseduje, pogotovo u mentalnom smislu i dominantno uzela sledećih šest gemova i osigurala prolazak u drugu rundu.

Zadatak procene koliko će se Šarapova zadržati na turniru uopšte nije lak, ali je zato lako pretpostaviti da će njeni mečevi, ma koliko ih bude, pružiti obilje onoga zbog čega je tenis uzbudljiv i zbog čega neke sportiste više volimo od onih drugih.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime