Poruka iz Londona: Zbog čega je dobro što je Đoković izgubio od Zvereva?

Zverev Đoković
(Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Naslov se može čitati na više načina, a samo na jedan da se shvati da posle finala završnog Mastersa u Londonu nema gubitnika. Novak Đoković ide na zasluženi odmor kao prvi na ATP listi, a mladi Saša Zverev verovatno neće moći da dočeka da počne sledeća sezona. Posle londonskog finala, verovatno mu neće teško pasti ni naredni susreti sa istim protivnikom.

Lako bi se moglo zaključiti da je Zverev ovom pobedom razbio neke komplekse koje je eventualno mogao da ima. Međutim, njegova mladost je razlog što još nije stigao da ih stekne u mečevima sa Đokovićem i Federerom koje je do sada pobeđivao isto onoliko puta koliko i oni njega. Doduše, od Nadala je izgubio sve duele, ali je većina bila na šljaci i u delu sezone kada Španac igra najbolje.

Da li je Zverev spreman za sledeći nivo?

Zverev sada ima dvadeset jednu i rezultate koji mu daju za pravo da se nada onome čemu stremi svaki mladi i talentovani teniser, a to je pobeda na Grend slemu. Iz perspektive poslednje skoro dve decenije, to je suverena teritorija nekih strašnih vladara i autokrata. Poznato je kakvom su malom kašičicom Federer, Nadal i Đoković prepuštali ostalima iz ATP karavana da se raduju najvećim trofejima u tom periodu.

Nije nepoznato ni to koliko je bilo onih koji su poverovali da to mogu. Takođe, mnogi su proglašavani za neko sledeće veliko tenisko čudo, ali je ono uvek izostajalo. Ta sila koja ih je sprečavala ima tri dobro znana imena.

Zverev će uskoro naslediti mesto koje sada zauzima Velika trojka

Mladi Nemac ruskog porekla je takođe označen kao neko ko bi mogao da nasledi tenisere takozvane Velike trojke (nekada četvorke), a to breme on nosi od kada se prvi put pojavio na teniskoj sceni i kada je bilo jasno da raspolaže velikim talentom.

Od prvog trofeja (Sankt Peterburg, 2016) pa do najveće pobede u Londonu, Zverev je bio taj na koga se prst najčešće upirao. Proglašavan je Grend slem šampionom skoro bez zadrške. U stvari, do Londona je ključna reč bila ,,skoro”, ali će se smisao te reči sada malo korigovati. Ko god da se bavi procenama i prognozama kako će se odvijati stvari u muškom tenisu u sledećih nekoliko godina, bio bi neozbiljan da pobednika završnog Mastersa ne uvrsti među moguće osvajače nekog Grend slema.

Kakav to problem ima Zverev na četiri najveća turnira?

Logično pitanje je ,,a kada bi to moglo da bude?” Tu postoji mala začkoljica koja verovatno neće promeniti stvar, ali može da utiče. Naime, Đoković i Nadal su i dalje u stanju da igraju vrhunski tenis i u njihovim organizmima definitivno ima još Grend slem titula. Pogotovo kada je reč o srpskom teniseru. Dakle, Zverev će morati dobro da se potrudi da ono što mu je namenjeno pretvori u suđenu stvar.

Štaviše, krajnje je vreme da počne i da na najvećim turnirima ostvaruje rezultate kakve ima na ostalim. Nećemo sada analizirati šta je najveći problem njegovih neuspeha u Melburnu, Rolan Garosu, Vimbldonu i Njujorku – da li je pet setova previše za njega, da li još ne postoji psihološka zrelost za odlučniji korak – ali će u 2019. ući sa ogromnim vetrom u leđa.

Taj vetar u leđa je i ono najbolje za ceo ATP tur kome je itekako potrebna nova teniska snaga, neka nova neizvesnost i uzbuđenja pred najveće turnire koji su u prethodnom periodu skoro mogli biti unapred dodeljeni.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime