Pobedili su u Melburnu i nikada više nisu ponovili veliki uspeh

Voznijacki
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Male su šanse da čak i oni koji tenis prate tek toliko da nekako razlikuju teniski reket od onog koji se koristi u badmintonu, ne znaju redosled najvećih turnira u jednoj sezoni počinje okupljanjem u Melburnu gde se igra Otvoreno prvenstvo Australije.

Osim po velikoj vrućini koja ponekad prouzrokuje nehumane uslove za igru, Melburn je često bio mesto gde su se rađali neki od najvećih šampiona. Takođe, Otvoreno prvenstvo Australije u tenisu je bilo poprište gde su neki sportisti ostvarili svoj najveći uspeh, onakav kakav više nikada nisu uspeli da ponove. Beli sport se ponekad doživljava kao sport u kome postoje samo veliki, višestruki Grend slem šampioni kao što su Rodžer Federer, Rafael Nadal ili Novak Đoković, ali da nema onih drugih, ni njihova dostignuća ne bi bila moguća.

ATP tenis: ,,Deder, mali, dodaj taj peškir“ možda odlazi u istoriju

Među te druge svakako spada i jedna posebna grupacija ,,jednokratnih” šampiona.

Kao i u svakoj drugoj sportskoj disciplini, i u tenisu postoji nešto što se smatra najvećim uspehom. Jasno je da je reč o pobedi na jednom od četiri najveća turnira, takozvanih Grend slemova. Dosezanje takvog cilja je samo po sebi toliko teško da pobednika svrstava među male besmrtnike, a ponavljanje takvog uspeha je rezervisano samo za izuzetne sportiste.

Ove godine se navršilo tačno pet decenija otkako je tenis postao potpuno profesionalizovan. U tom periodu se pojavilo mnogo velikih šampiona, ali i onih koji su trenutak najveće slave u osvajanju nekog od Grend slem turnira doživeli samo jednom. Za tih pedeset godina uključujući i one koji su još aktivni, ukupno 24 tenisera i 21 teniserka su ostvarili svoje jedine Grend slem trijumfe.

Karolina Voznijacki je jedina aktivna od melburnških ,,jednokratnih” šampiona

Kada je u pitanju Melburn, ova metropola je mesto najveće radosti postala za četiri teniserke i šest tenisera. Od svih, samo je aktuelna šampionka Karolina Voznijacki aktivna, te jedino ona ima šanse da napusti grupu onih koji su Grend slem pobednici postajali samo u zemlji ,,tamo dole”.

Zanimljivo je da je onih koji su svoje karijere na taj način obeležili najviše bilo u Parizu (19), a najmanje u Londonu (7). Kao što je rečeno, u Melburnu ih je bilo deset, od kojih čak sedam u periodu od samo pet godina. Između 1976 i 1980 na Otvorenom prvenstvu Australije je titule osvajalo tri teniserke i četiri tenisera koji nikada više nisu uspeli da ponove takav rezultat.

ATP tenis: Kako funkcioniše bodovanje i šta nas čeka u Parizu i Londonu

Dame su Australijanke Keri Melvil Rid (1977), Kris O Nil (1978), i Amerikanka Barbara Džordan (1979). Posebno je zanimljivo da je Kris O Nil u Melburnu osvojila svoju jedinu tenisku titulu uopšte. Keri Rid je imala najznačajniju karijeru od tri dame, osvojivši ukupno 26 titula, prethodno igrajući u još dva Grend slem finala (Melburn 1970, Njujork 1972). Takođe je vlasnica i tri Grend slem titule u dubl konkurenciji.

Teniseri su Australijanac Mark Edmondson (1976) i tri Amerikanca: Rosko Taner (1977), Vitas Gerulaitis (1977 u decembru) i Brajan Tičer (1980).Edmondson je i danas najniže rangirani Grend slem šampion (212); Rosko Taner je poznat kao svojevremeno najubojiti server na svetu; Gerulaitis je osvojio 26 titula i igrao finala u Parizu i Njujorku; Brajan Tičer ima dvostruko više titula u dublu (16) nego u singlu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime