Ode Miša Južnji u penziju na broju 499! Šta je obeležilo karijeru ruskog ‚‚kapetana”?

Južnji
Photo: (Alex Livesey/Getty Images.)

Mihail Južnji nije uspeo da savlada Roberta Bautistu Aguta u osmini finala turnira u Sankt Peterburgu, čime je okončao karijeru dugu 19 godina! Popularni Miša je još ranije objavio da će mu turnir u ovom ruskom gradu biti poslednji u profesionalnoj karijeri, a španski teniser ga je savladao u tri seta.

Tako Južnji nije uspeo da u potpunosti ‚‚zaokruži” svoju karijeru, pošto će u teniskim knjigama ostati zapisano da je na ATP turu ostvario tačnu 499 pobeda. Pola milenijuma mu se, očito, nije dalo. Ruski teniser je tokom karijere bio poznat po brojnim interesantnim stvarima, a evo šta je nju obeležilo.

Salutiranje

Svaka pobeda Miše Južnjog bila je proslavljana na ovaj način. Reket u levoj ruci, žice reketa na glavi i salutiranje desnom rukom za sve četiri tribine. Na takav način se i zvaničan tviter profil ATP-a pozdravio sa ruskim teniserom. Pozdrav kapetane!

Reket u glavu

Ipak, iako bi kod salutiranja žice završavale na glavi, bilo je i situacija kada bi na njegovoj glavi završavao okvir reketa. Danas je već odavno čuvena ona situacija kada se Rus ozbiljno iznervirao tokom jednog susreta i vrlo tvrdim ramom reketa svom snagom se udarao u čelo. Bilo je i krvi, ali njemu to nije mnogo smetalo…

Deset titula

Naravno, nećemo ga pamtiti samo po takvim stvarima. Južnji je u svojoj karijeri osvojio 10 ATP trofeja u singlu. Osvajao je Štutgart, Sankt Peterburg i Moskvu, Roterdam, Čenaj, Minhen, Zagreb, Kuala Lumpur, Valensiju i Gštad. Igrao je i još 11 finala.

Top 8 ATP liste

GettyImages 1013312666
(Photo by Vaughn Ridley/Getty Images)

U nekoliko navrata je Južnji bio član Top 10 društva, a najviši rang ostvario je plasmanom na osmo mesto. Dva puta je okupirao tu poziciju, poslednji put 2010., ali je prvi put to učinio u januaru 2008.

Tada je top ten izgledao ovako: Federer, Nadal, Đoković, Davidenko, Ferer, Rodik, Gaske, Južnji, Blejk, Nalbandijan. Ovaj vrh se nije mnogo menjao…

Dva Dejvis kupa

Miša Južnji će moći da se pohvali svojim potomcima i sa dva Dejvis kup trofeja. Osvajao ih je 2002. i 2006. godine.

U prvom od dva finala su savladali Francusku, a Južnji je izgubio peti meč, kada je sve već bilo rešeno. Rusiju su tada predvodili Jevgenij Kafeljnikov i Marat Safin.

Ni 2006. godine nije igrao preveliku ulogu. U finalu je pala Argentina, a Ruse su do novog trijumfa vodili Davidenko i Safin u singlu, a u dublu je pomogao i Dmitri Tursunov.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime