Od sparing partnera do prvog trenera – Saša Bajin, čovek za velike uspehe

Bajin

Posle nekoliko učešća na četiri najveća teniska turnira na kojima nije stigla dalje od treće runde, Naomi Osaka je napravila veliki iskorak u najpre u Melburnu, a onda još veći u Njujorku. Štaviše, još ga pravi.

Na stranu to što su ona i Nišikori postali prvi par Japanaca polufinalista na nekom Grend slem turniru, jedna od veoma ključnih stvari koja je do toga dovela je činjenica da sa njom radi Saša Bajin. Priča koja još nije završena, traje od novembra prošle godine, mada je Bajin sa zaduženjima krenuo početkom 2018.

Saša Bajin je i sam bio teniser, ali je njegova karijera trajala kraće nego očekivano. Da ne spominjemo razloge koji više spadaju u domen privatnog života, sa aktivnim igranjem je prestao kao veoma mlad. Iako se kao njegovo mesto rođenja često spominje Aranđelovac, Bajin je Srbin rođen (1984) i odrastao u Minhenu, a iz čuvene srpske banje je samo poreklom.

Saradnju sa Serenom Vilijams Saša Bajin počinje 2007. godine

Sudbina međutim, nije htela da ostane samo jedan od mnogih nepoznatih teniskih rekreativaca. Igrom slučaja, 2007. godine postaje sparing partner Serene Vilijams sa kojom sarađuje punih sedam godina.

Simona Halep – pobednica koja ume da gubi

Njegov put od nekoga sa kojim je Serena Vilijams razmenjivala udarce na treninzima, pa sve do samostalnog trenera je svoj oblik dobio upravo u tom periodu. Bajin je uvideo da ima talenat da proširuje svoja znanja, što je na kraju uobličio u sopstveni poziv. Dok je sarađivao sa najvećom svetskom teniserkom, počeo je da polako pomera i svoje granice.

Počeo je da biva uključen u sve raznovrsniji opseg rada šampionke, prihvatajući se i savetodavne uloge, a i rezultati su postajali sve bolji. Do 2015. godine, Bajin je učestvovao u Sereninom osvajanju jedanaest Grend slem, a ukupno 36 titula. Među trofejima se nalazi i dvostruko olimpijsko zlato iz Londona 2012. godine.

2015. godine počinje saradnju sa Viktorijom Azarenkom, a dve sezone kasnije i sa Karolinom Voznijacki. Iako je sa Dankinji pomogao da posle 2012. godine stigne do najboljeg plasmana na WTA listi (3. mesto) i pobedi na završnom turniru sezone, ta saradnja je potrajala relativno kratko.

Okončava se u novembru prošle godine, kada i dolazi do stupanja u kontakt sa Naomi Osakom.

Naomi Osaka počinje da beleži sve bolje rezultate

Bajin se po prvi put nalazi u punoj trenerskoj ulozi, a rezultati dobrog rada su počeli da se pokazuju veoma brzo. Japanka u Melburnu dospeva u četvrtu rundu, a u Parizu i Vimbldonu u treću, što su joj u sva tri slučaja najbolji plasmani. Prva titula stiže u Indijan Velsu gde Osaka pobeđuje, ni manje ni više nego Radvansku, Šarapovu, Pliskovu i Halep.

Zanimljivo je da kao idola navodi Serenu Vilijams, sa kojom je Bajin radio toliko godina. Sa druge strane, on takođe ističe da postoje određene sličnosti između dve teniserke. Prema njegovom mišljenju, one se najviše odnose na udarce, do je preostalo dosta posla na usvaršavanju pobedničkog stava.

Može li Osaka da iznenadi Kiz? Kvota je odlična

Nema sumnje da uspešni rezultati talentovane teniserke i njegovu karijeru čine mnogo bogatijom, pogotovo što mu je tek 34 godine. Osaka se u za plasman u finale bori sa prošlogodišnjom vicešampionkom Medison Kiz, a u slučaju pobede, može doći i do ponovnog susreta Serene Vilijas i ćoveka koji je deo nekih od njenih najvećih uspeha, saše bajina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime