Od 2020. stiže ATP kup! Đoković podrška ‚‚rivalu” Dejvis kupa

Đoković ATP kup
(Photo by Julian Finney/Getty Images)

Promene u tenisu dešavaju se u sve većim merama i sve brže. Izgleda da će se takav trend nastaviti i u godinama koje slede. Asocijacija teniskih profesionalaca objavila je da će 2020. godine biti odigran prvi ATP kup!

Ovo takmičenje biće praktično pandan Dejvis kupu i biće u vlasništvu ATP-a, za razliku od legendarnog timskog takmičenja. Cilj ATP kupa je da bude timsko takmičenje reprezentacija, u svojoj osnovi po uzoru na Dejvis kup, ali će se igrati na otvaranju sezone.

Njime će praktično počinjati nove kalendarske godine, igraće se najverovatnije u Australije kao prethodnica Australijan Openu, a učestvovaće 24 reprezentacije. Već sada je poznato da će nagradni fond biti nešto više od 11 miliona funti i da će ekipe biti podeljene u četiri grupe. Detaljniji nacrt samog takmičenja nije poznat.

KO OSVAJA AUSTRALIJAN OPEN 2019?

ATP kup je tako stigao kao odgovor promenama koje će zadesiti Dejvis kup 2019. godine. Ovo takmičenje počinje sa novim formatom i na njemu će na kraju sezone, u novembru, učestvovati 18 reprezentacija.

Mnogi teniseri nisu bili previše zadovoljni ovim razvojem događaja, pre svega jer nisu ni bili konsultovani za nove promene. Jedan od razloga onima koji se protive novom formatu Dejvis kupa je i taj što će se održavati na samom kraju sezone, kada su igrači suviše istrošeni.

ATP kup je taj problem rešio postavivši ovo takmičenje na sam početak godine, kada su igrači sveži i spremaju se za prvi gren slem sezone. I sam Novak Đoković je dao podršku ATP kupu, prenosi Sportklub.

KLADI SE NA ZAVRŠNI MASTERS U LONDONU!

“Sviđa mi se što je takmičenje u ‘vlasništvu’ ATP, pa samim tim igrača. Australija je zemlja koja ima Gren slem i gaji tenisku tradiciju. Više od 90 odsto vremena igramo kao individualci, nemamo mnogo timskih takmičenja. To će sjediniti veliki broj nacija, a za mene će biti lep i ponosan trenutak jer ću predstavljati svoju zemlju”, istakao je svetski broj jedan, inače predsednik Udruženja profesionalnih igrača.

Ostaje da se vidi kako će funkcionisati Dejvis kup naredne godine i koliko najboljih igrača će zapravo nastupiti na takmičenju pod okriljem ITF-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime