Novak Đoković u klubu 800, sledeći pada Edberg!

Novak Đoković
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Trebalo je da se desi i ranije, ali nije, što činjenicu da je Novak Đoković trijumfom nad Adrijanom Manarinom na turniru u londonskom Kvins klubu stigao do osam stotina ATP pobeda i potvrdio da se radi o jednom od najvećih tenisera u istoriji sporta.

Ovim dostignućem on se svrstao u ne baš tako brojnu elitnu grupu onih koji su to učinili u modernoj eri tenisa, odnosno od 1968. godine kada je ovaj sport u potpunosti pripao profesionalcima. Đoković je broj članova ,,liste večitih” uvećao na deset i postao jedan od trojice aktivnih tenisera sa 800 i više pobeda. Odgovor na pitanje o kojoj se preostaloj dvojici radi, na neki način spada u domen sportske opšte kulture.

Đoković već u Londonu može da prestigne Edberga u ,,Klubu 800”

S obzirom da ima 31 godinu, Novak ima velike šanse da prestigne neke od onih koji su odavno prestali da igraju. Prvi bi mogao da ,,padne” Stefan Edberg koji ima 801 pobedu, a sledeće godine i Ilie Nastase (846). Jasno je da govorimo o idealnim uslovima koji isključuju povrede ili neke druge nepredviđene okolnosti i u kojima srpski teniser može da računa na još nekoliko sezona.

London zove, Đoković se odaziva!

Posle Rumuna Nastasea listu popunjavaju Andre Agasi (870) i Džon Mekinro (881). Na polovini je Rafael Nadal (903), zatim Giljermo Viljas (949) i onda dolazi na red trojka sa hiljadu i više pobeda: Ivan Lendl (1068), Rodžer Federer (1156) i neverovatni Džimi Konors (1256).

Veličina ovog dostignuća se može izmeriti i činjenicom da je u najvećem delu ostvareno u doba pune snage Federera i Nadala. Njih dvojica imaju više osvojenih Grend Slem turnira, ali je Đoković i dalje bolji od obojice kada su u pitanju međusobni dueli. Pitanje zbog čega i pored toga postoji zaostatak u broju osvojenih trofeja na četiri najveća teniska turnira, ostavićemo za neke dublje teniske analize.

Kvote za mečeve u Londonu se nalaze ovde

Ono što je jako važno za dalji tok Novakovog povratka je postepeno podizanje nivoa forme, ali i samopouzdanja. Možda pre nekoliko godina plasman u polufinale Kvinsa ne bi bio ocenjen kao veliko dostignuće, ali u ovakvim uslovima on to jeste. Pobede dolaze u nizu i to protiv nimalo lakih protivnika – Grigor Dimitrov je peti na ATP listi i već je osvajao turnir u Londonu.

Očekuje nas zanimljiv rasplet u Kvins klubu

Đoković je od početka turnira doživeo samo jedan brejk (Manarino), što dovoljno govori o tome da ima sve više vere u sebe i svoje udarce. Rasplet u Kvinsu može da bude veoma interesantan jer će se u finalu naći jedan od dvojice tenisera koji su izvanredni na travnatim podlogama. Radi se o Marinu Čiliću i Niku Kirjosu od kojih svako ima svoje motive u tekućem delu sezone.

Đoković je za rivala u polufinalu dobio Žeremija Šardija, francuskog tenisera sa kojim se do sada sastajao deset puta. Koliko mu Francuz odgovara vide se iz činjenice da mu u tim mečevima nije prepustio ni jedan jedini set, a bilo ih je 24! Dva puta ga je Đoković savladao na Vimbldonu, ali i na turnirima koji se igraju na ostalim vrstama podloga.

A ko je sada favorit za pobedu u Vimbldonu?

Duel sa Šardijem je izvanredna prilika da se dvanaestostruki Grend Slem pobednik posle dugo vremena bori za neku od titula, kao i da se izjednači sa Edbergom po broju pobeda u ,,Klubu 800”. Eventualnim trijumfom u finalu, Srbin bi pretekao švedskog tenisera. Novak trenutno ima 82.4 posto pobeda (800:171), a do kraja godine bi trebalo da proslavi i jubilej od 1000 mečeva u ATP konkurenciji!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime