Novak Đoković pred Pariz – ,,zidanje” može da počne

Novak Đoković dobio dozvolu za izlazak na teren u Marbelji (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Osećanja koja Novak Đoković ima u vezi sa Rolan Garosom se bez većeg rizika na grešku mogu podeliti na dve vrste: ona koja je imao do 2016. godine i ona koja su ga okupirala kasnije.

Do tog prelomnog trenutka u njegovoj karijeri (koji nažalost stvari nije prelomio onako kako se neposredno posle toga očekivalo), Rolan Garos je bio velika neispunjena želja, a sada je poslednji Grend Slem koji je Đoković osvojio. Dve godine kasnije, posle mnogo promašenih puteva, očekivanih i neočekivanih padova, kao da je došlo vreme za ustajanje. Otvoreno prvenstvo Francuske čije ćemo mečeve glavnog žreba uskoro gledati, verovatno je došlo prerano, ali posle rimskog polufinala, jedra ljubitelja njegovog tenisa kao da se pune novom nadom, onakvom kakvoj je za sada dovoljno samo što vidi veliku i pozitivnu promenu raspoloženja.

Da li je Zverev spreman za sledeći nivo?

Sa tim raspoloženjem, možda se može reći i da se vratio stari strah u Đokovićeve protivnike. Sa svakim novim boljim i preciznijim udarcem , svakim novim i boljim riternom i bekhend paralelom, on će samo rasti. Naravno da je promena situacije dovela do raskoraka u prognozama šta srpski teniser može da uradi u Parizu koje variraju od ispadanja u ranoj fazi , pa sve do prolaska duboko u drugu nedelju. Najbezbolnije, ali i najbliže trenutnom stanju stvari je priželjkivati nekoliko dobrih mečeva kao nagoveštaj onih još boljih u mesecima koji dolaze.

Prvi put posle 2007. godine, Đoković nije među prva četiri nosioca

Đoković je napunio 31 godinu, što mu daje još nešto vremena i za potpuni povratak. Njegovi poštovaoci su nestrpljivi da to vide odmah, budući da im je dosta čekanja. Međutim, Đoković turnir počinje kao dvadeseti nosilac, odnosno prvi put posle 2007. godine da nije među prva četiri i sa dovoljno onih tenisera koji se osećaju spremnim da mu otežaju povratak.

Ne može se reći da je žreb previše težak, ali su prvi mečevi sa eventualnim protivnicima kao što su Ferer i Bautista Agut dovoljno teški da stave na pravu probu Đokovićeve trenutne domete. Ako bi neko želeo da ide i dalje, naišao bi na imena Grigora Dimitrova, Gofana, Karenja Buste, Gofana, Zvereva i na kraju i samog Nadala. To je međutim scenario koji bi važi za svaku priliku pre 2016. godine, ne i za ovu.

Đoković odličan u prvom meču, ali zbog čega je rano Madrid proglasiti mestom pravog povratka?

U ovoj situaciji, svaka sledeća pobeda je bonus, mnogo su važniji etapni ciljevi koji svakako postoje. Među njiamse nalazi podizanje kompletnog psihofizičkog stanja na sledeći nivo, kao i pomalo narušene automatizacije udaraca. Uostalom, svaki vrhunski sportista će vam reći kako je teško ovo navedeno vratiti u prvobitno stanje. da ne govorimo o navici pobeđivanja i oduzimanju stečene osokoljenosti rivalima.

Povratak Vajde i Griča je veliko ohrabrenje

Ono što raduje je da su početne kockice na broju, da je temelj u vidu Marijana Vajde i Gebharda Griča ponovo ustanovljen i da je zidanje spratova samo pitanje vremena. Vrlo je moguće da se i sam Đoković zasitio grešaka i ekpserimenata, a izgleda da je i povreda lakta sve više stvar prošlosti. Svaka pobeda u Parizu će predstavljati značajan korak u daljem napretku, a svi koji to očekuju ne bi trebalo da budu ,,gramzivi”.

Rolan Garos ima posebno mesto u Đokovićevoj kolekciji trofeja, baš zbog dugog ,,opiranja” da se smesti u vitrinu. To je i mesto gde je potvrdio da se upornošću može izaći na kraj i sa desetostrukim šampionom na njegovoj podlozi. Mesto za koje već dve godine ne mora da kaže da nije održao pobednički govor, ali i mesto na kojem je zaslužio bar još jedan veliki pohod.

Mnogo dobrih mečeva nas očekuje u prvom kolu Rolan Garosa!

Ne mora to da bude ove godine, ali bi zidanje za sledeću moglo da počne. Rimski mečevi su zalog za verovanje da protivnici u prvih nekoliko kola ne bi trebalo da budu nepremostiva prepreka. Kasnije neka razmišljaju drugi. Pre tačno deset godina Đoković je stigao do polufinala gde je izgubio od Nadala.

Sada bi takav rezultat bio ravan trijumfu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime