Novak Đoković, najbolji sportista sveta: Bio sam na ivici da ostavim reket, sve deluje kao bajka

MONACO, MONACO - FEBRUARY 18: (Photo by Simon Hofmann/Getty Images for Laureus )

Prvi reket sveta Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu godine po izboru prestižne Akademije Laureus, što je četvrti put da srpski teniser dobija ovu nagradu. Đoković se u govoru osvrnuo na sve ono kroz šta je morao da prolazi kako bi ponovo bio nezaustavljiv na teniskim terenima.

Đoković je uzeo nagradu u konkurenciji fudbalera Pari Sen Žermena Kilijana Mbapea, hrvatskog reprezentativca i člana Real Madrida Luke Modrića, trostrukog NBA šampiona Lebrona Džejmsa, vozača Formule 1 Luisa Hamiltona, kao i atletičara Elijuda Kipčogea.

Petnaestostruki Gren slem šampiona izjednačio se po broju Laureus trofeja sa najbržim čovekom na svetu, Juseinom Boltom, a prilikom uručenja nagrade Đoković je objasnio kako nije znao šta da očekuje kada je dolazio na manifestaciju, da bi potom naglasio vrednosti kojima se vodi u životu.

Novak Đoković, najbolji sportista sveta: Bio sam na ivici da ostavim reket, sve deluje kao bajka

„Moja filozofija u životu je – ne očekuj ništa, pa ćeš dobiti sve. Mnogi sportisti koji su govorili na ovoj sceni pre mene, ali oni koji su bili u publici zagrejali su mi srce divnim sportskim pričama. Dokazali ste meni, ali i svima ostalima da borilački duh i upornost moraju biti vrednosti koje treba da gajimo i na kojima moramo da insistiramo. Sport šalje univerzalnu poruku koju je ustanovio i Nelson Mandela kao osnivač ove divne organizacije. On je bio u pravu kada je rekao da sport ima sposobnost da promeni svet“, počeo je Đoković, a potom ukratko analizirao svoje putovanje u nezaboravnoj 2018. godini i zahvalio se supruzi koja je bila pored njega u trenucima kada je razmišljao da ostavi reket:

„Želeo bih malo da govorim o svom putovanju ove godine, ali pre svega da se zahvalim svojoj supruzi na svemu što čini za mene. Danas smo imali retku priliku da budemo u javnosti u malo drugačijem svetlu, a ti si to obavila fantastično, daleko bolje nego ja. Tvoja podrška je neverovatno značajna, a pogotovo je to bila u trenucima kada sam čak i razmišljao da napustim tenis. Tačno je, razmatrao sam i da ostavim tenis i posvetim se svemu ostalom. Nisam imao ravnotežu u životu u tom trenutku i mislio sam da sam izneverio sebe kada sam imao operaciju. Trebalo mi je nekoliko meseci da pronađem svoj put“.

Novak ističe kako je „osetio ogromno olakšanje, a ne ispunjenje“ kada je 2016. godine osvojio Rolan Garos, jedini gren slem trofej koji mu je tada nedostajao, kao i da Laureus nagrada simbolizuje trogodišnji put od pomenute titule i ostvarenja najvećeg cilja za jednog tenisera.

„Osetio sam ogromno olakšanje, a ne ispunjenje. Kasnije sam razmišljao zašto je to bio slučaj i mislim da je to bilo zato što nisam proživeo put toliko koliko sam želeo samo postignuće. Tek kada sam ga ostvario, shvatio sam da je put jednako bitan. Tada sam počeo i da shvatam filozofiju u kojoj je bitan trenutak u sadašnjosti i naučio sam mnoge lekcije o životu, ali i o sebi samom u poslednje tri godine. Morao sam da imam mnogo ‚unutrašnje izgradnje‘ kako ja volim da kažem. Bio sam veoma nestrpljiv da se vratim posle operacije i na ivici da ostavim reket za sva vremena. Sada sam ovde pred vama i sve deluje kao bajka. Naučio sam jedno – u trenucima krize treba da gledate ka unutra jer tu leži moć. To sam mnogo puta čuo, ali tek sada znam šta to zapravo znači. Hvala svima na ovoj divnoj večeri“, zaključio je Novak Đoković.

10 rekorda koje u 2019. juri Novak Đoković!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime