Nadal je neprikosnoven, a ko su ostali Španci koji su pokorili Monte Karlo?

rafael nadal-monte karlo-đoković
MONTE-CARLO, MONACO - APRIL 18: Rafael Nadal of Spain hits a forehand return during his Mens Singles match against Aljaz Bedene of Slovenia at Monte-Carlo Sporting Club on April 18, 2018 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Monte Karlo je trenutno centar svih dešavanja na ATP turu koja su se sa tvrdih podloga preselila na onu najsporiju – zemljanu, ili kako se ona još naziva, šljaku, na kojoj već godinama dominira Rafael Nadal.

U odsustvu Vavrinke i sa Đokovićem daleko od najbolje forme, Španac je i ove godine najveći favorit za osvajanje turnira na kome je prethodno pobeđivao deset puta. Nijedan teniser novijeg doba nema toliko titula na istom turniru, a Nadal je to učinio na još dva mesta: Barseloni i Rolan Garosu- Monte Karlo ipak ima tu čast da je prvi dočekao ,,decimu”.

Nadal je jedan jedini, ali postoje još četvorica španskih šampina

Pored deset trofeja u singlu, slavni Majorčanin je 2008. godine pobedio i u dublu igrajući u paru sa Tomijem Robredom. Generalno, kao pravi majstori za ovu podlogu, španski teniseri su najveća sila na ovom Mastersu. Od 1968. godine pa do danas, petorica Španaca su podizala pobednički pehar u Monaku – Manuel Orantes, Serhi Brugera, Karlos Moja, Huan Karlos Ferero i Rafael Nadal.

O rezultatima poslednjeg se manje-više sve zna, a mi ćemo se malo podsetiti prethodnih šampiona koji su došli sa Pirineja.

Rafael Nadal i njegove ,,ludačke” brojke na šljaci!

Manuel Orantes je svoju jedinu titulu na ovom turniru osvojio davne 1975. godine. Protivnik u finalu mu je bio Južnoafrikanac Bob Hjuit, a rezultat je bio 2:0 za Španca. Ta godina je bila najuspešnija u njegovoj karijeri budući da je nekoliko meseci kasnije Orantes pobedio i na Otvorenom prvenstvu Amerike.

Godinu dana ranije bio je akter finala na Rolan Garosu gde je poražen od Borga iako je osovjio prva dva seta. Ima 36 ATP titula od koji je najveći broj na zemljanoj podlozi, međutim, Orantes je bio prilično svestran o čemu govore pobede i na ostalim podlogama kao što su trava, beton, pa čak i tepih.

Monte Karlo je sledeći trijumf Španca video tek 1991. godine kada je Serhi Brugera u finalu pobedio Borisa Bekera. Rođen u Barseloni, Brugera je po svim svojim osobinama bio pravi ,,šljakaš”. U periodu od 1991-1994 učestvovao je u tri finala u Monte Karlu, od kojih je izgubio samo poslednje (Andrij Medvedev).

Đoković nas je ponovo zbunio – samo 56 minuta za Lajovića?

Posle trijumfa nad Bekerom (koji nažalost i pored dva finala nije uspeo da pokori Monako), Brugera je 1993 pobedio Francuza Sedrika Piolina, a sledeće od Medvedeva. Svoju klasu na najsporijoj podlozi Brugera je dokazao sa dva uzastopna trijumfa u Parizu (1993, 1994).

Karlos Moja je Kneževinu pokorio pre 20 godina

Za razliku od Brugere koji nikada nije postao broj jedan na ATP listi, Karlos Moja u svojoj sjajnoj karijeri ima i takvo dostignuće. Jedini trijumf u Monte Karlu je ostvario pre tačno 20 godina pobedivši u finalu Piolina. Nešto kasnije je trijumfovao i na Rolan Garosu, a sa reprezentacijom svoje zemlje je osvajao i Dejvis kup.

Među 20 ATP titula, 17 su sa terena sa najsporijom podlogom, a samo tri na tvrdim podlogama (Long Ajlend, Sinsinati, Čenai). Četiri godine posle trofeja, ponovo je igrao u finalu, ali je poražen od sledećeg na listi španskih šampiona.

Huan Karlos Ferero važi za jednog od najcenjenijih tensiera iz Španije. Monte Karlo je pokorio dva puta, savladavši najpre Moju (2002), a zatim i Giljerma Koriju (2003). Izuzev Nadala, posle njega su u finale ovog turnira stigla još samo dvojica Španaca – Ferer i Ramos Vinjolas.

Mečevi su sve uzbudljivji – ne propustite najbolje kvote za Monte Karlo

Ferero je 2003. godine osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske, a iste godine igrao u finalu u Njujorku. U septembru iste godine je dospeo na prvo mesto ATP liste, a u karijeri ima 16 titula i tri ,,salatare” (2000, 2004, 2006).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime