Melburn: ,,Mladi lavovi” još na čekanju, srećni vlasnici karata očekuju novi klasik Đoković – Nadal!

Đoković Nadal
(Photo by Lucas Dawson/Getty Images)

Način na koji je Rafael Nadal pobedio Stefanosa Cicipasa bi teniskim zlobnicima mogao da posluži da diskvalifikuju čitavu takozvanu sledeću generaciju tenisera i da ,,gorko zaplaču” nad sudbinom ovog sporta kada se trojica najboljih jednom zaista povuku.

Neka zapažanja u vezi sa vakuumom koji će sigurno nastati bi mogla da se uzmu u obzir,  ali to ne znači da tenis treba potpuno otpisati. I više je nego sigurno je da će ,,beli sport” izgledati drugačije kada jednoga dana Đoković, Nadal i Federer odluče da je bilo dosta. Njihova pojava je toliko jedinstvena, da će se tenis zaista suočiti sa brojnim izazovima da održi isti intenzitet zanimljivosti konkurentnosti sa nekim drugim sportovima u budućnosti, ali ako je suditi po onome što je viđeno na Otvorenom prvenstvu Australije (a i nekim prethodnim velikim turnirima), ljubitelji reketa i žute loptice bar još neko vreme ne moraju da brinu.

Cicipas je sledeća velika stvar u tenisu?

Cicipas je već pokazao da ga očekuju veliki rezultati. Međutim, mladi Grk je u duelu sa Špancem shvatio svu težinu premostivosti razlike između onih najvećih i svih koji čekaju u redu na slavu. Vremena još ima, ali u prvom muškom polufinalu u Melburnu, nikakvih dilema nije bilo.

Cicipas nemoćan, Nadal bez izgubljenog seta do finala u Melburnu!

Kako stvari izgledaju sada, finale će nam doneti novi najveći teniski klasik. No, Novak Đoković bi trebalo da preskoči i poslednju prepreku da ne bi došlo do demantija po tom pitanju. Najsrećniji su najverovatnije vlasnici ulaznica za veliko finale, koji sigurno ne sumnjaju da će u njemu gledati prvog i drugog najboljeg na svetu.

Koliko, šta i da li nešto uopšte po tom pitanju može da uradi Francuz Lukas Puj? Ne bi bilo preterano reći da su njegove šanse veoma, veoma male, a opet ne zvučati nekorektno. Ovo je njegovo prvo Grend slem polufinale, a protivnik mu je Novak Đoković koji je u Melburnu šest puta dizao pobednički pehar.

Uoči dolaska na turnir Puj je izgubio sedam mečeva za redom, pa se slobodno može reći da su njegovi rezultati, iako zasluženi dobrom igrom, svakako iznenađujući. Promena trenera koju je izvršio krajem prethodne godine angažovanjem Ameli Morezmo, očigledno je već počela da daje plodove. Mečeve kakve je ranije gubio zbog nestrpljenja i nestabilnosti, sada je u Melburnu rešavao u svoju korist.

Đoković je taj koji se pita za sve u polufinalu

Zanimljivo je da je Morezmo trenirala Endija Marija dok je dve godine za redom igrao u finalima Otvorenog prvenstva Australije. Doduše, nijednom nije pobedio, ali je uspeh Lukasa Puja svakako potvrda kvalitetnog rada.

Osaka i Kvitova u borbi za prvu titulu na Australijan Openu

Novak Đoković je izraziti favorit u ovom duelu, koji je inače njihov prvi susret. Sa jedne strane, to može biti dobro za Francuza jer nema prethodne ,,traume”, a sa druge, zar nije samo po sebi pomalo zastrašujuće igrati protiv najboljeg na svetu kada ceo taj isti svet očekuje još jedan spektakl u finalu? Đoković nije ,,čistio sa terena” svoje protivnike kao Nadal koji nije izgubio nijedan set, njegova igra je bila onakva kakva je bila dovoljna za pobede bez stresa, što neki treneri u kolektivnim sportovima vole da nazivaju najvrednijim.

Pobeđivati ,,ružno” i čuvati zalihe spektakla kada za to dođe vreme. Đoković za sada ima 74 pobede u Melburn parku. Od novog rekorda i petnaeste Grend slem tiutle ga dele još dve. Puj nije prepreka na kojoj će srpski teniser da se zaustavi, ne kada zna ko je već u finalu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime