Male pobede koje su od marta postale velike – Novak Đoković po treći put šampion u Njujorku

novak đoković-ulica-kosovo i metohija
Novak Đoković je dobio i ulicu sa svojim imenom (FOTO: Getty Images)

Svaki mesec u ovoj godini je imao posebno i drugačije značenje, pa i namenu, u svemu onome što je Novak Đoković prošao na putu do podizanja pehara u Njujorku. Međutim, ko se sada seća šta su značili februar ili mart?

Pre svih, sećanje na te mesece i taj period će pre svih sačuvati u svojoj memoriji sam teniser. Razlozi su jednostavni  – teško su zaboravljivi, a u više nego jednom smislu su korisni za napredak. U slučaju da mu se događaji iz tog perioda u nekom obliku ponove, znaće da ih je moguće savladati. Takođe će znati i način kako da to uradi uz manje lutanja.

Lutanja i nedoumica je svakako bilo, ne u želji da se problemi prevaziđu, već u načinu. Bilo je razilaženja sa onima koji su pomogli u najvećim uspesima, zapošljavanja drugih koji su bili čista ,,slepa ulica”, bilo je povreda.

Đoković, Del Potro i kako se svaki ciklus završava tamo gde i počinje

Sećanje na te dane bi trebalo da osveže i svi ostali, bilo da spadaju u usputne svedoke, navijače, sportske analitičare ili ljubitelje tenisa. Ako ni zbog čega drugog, samo zbog još jedne potvrde da sportisti koji su postigli one uspehe koji se označavaju kao najveći, ne dopuštaju da o njihovim karijerima odlučuju okolnosti, već oni sami. Đoković bez dileme spada u takvu vrstu.

Đoković je uzeo US Open, a Melburn?

Svako od onih koji u ovom trenutku nešto pišu na istu temu, ima svoju ideju  da li pisati o samom finalu sa Del Potrom, broju Grend slem titula koje je Đoković osvojio, načinu povratka ili šta ga čeka u budućnosti. Neko će se baviti analizama, neko brojkama, neko samo tapšanjem. U narednim danima nam neminovno predstoji dosta toga.

Koji je ključni poraz koji je doživeo Novak Đoković?

Mnogi će se pitati da li je ključna tačka bio poraz od Čunga, Taroa Danijela, Čekinata ili Čilića. Zaboraviće da je između bilo mnogo nevidljivih, ali i malih vidljivih pobeda. Izgubljeni mečevi od Čekinata i od Čilića samo su rezultatski izgubljeni, isto kao i poraz od Nadal u Rimu, kada je postalo jasno da su dileme razrešene i da se Đoković vraća.

Doduše, on sam je javno izrazio sumnju posle ispadanja na Rolan Garosu, ali je to bio samo momenat afekta, koji zaista nije imao veze sa njegovim kompletiranim voljnim momentom.

Naomi Osaka, od sestrinih lekcija „sa nulom“ do Grend slem titule

Iako je osvojen Vimbldon, prema našem skromnom mišlenju, kruna svega je zapravo trijumf u Njujorku. Đoković je za titulu na Otvorenom prvenstvu SAD bio potpuno spreman, ne samo fizički, već i mentalno. To se najbolje videlo u dva meča koja su odigrana u normalnim klimatskim uslovima – polufinalu i finalu. Pobeda na Vimbldonu je više potvrda koliko su drugi zapravo iza njega, odnosno, da je on suvereni teniski vladar, čak i u prisustvu onih koji nominalno mogu da mu pariraju. Već je u Sinsinatiju bilo jasno da je tenis danas izgleda kao u 2015. godini.

Sve ostalo samo su prateće pojave.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime