Kevin Anderson, oblak koji se nadvio nad Vimbldonom

Vimbldon
(Photo by Michael Steele/Getty Images)

Senka koja se u sredu nadvila nad Ol Ingland klubom nije posledica lošeg vremena ili oblaka koji su krstarili Londonom, već zaklanjanje sunca koje je proizveo preko dva metra visoki Južnoafrikanaca Kevin Anderson.

Za navijače Rodžera Federera, na početku duela je sve nagoveštavalo da će peti susret sa Andersonom biti još jedan ,,običan dan na poslu”. Crv sumnje se nije pojavio ni kod prilično neobične činjenice koja je osmostrukog šampiona smestila na teren broj jedan, gde nije zalazio tri godine pošto je dvadeset poslednjih mečeva igrao na Centralnom terenu.

Vimbldon: Da li je novi Klasik na pomolu i da li neko može da pobedi Serenu?

Ideja da bi se moglo dogoditi nešto drugačije se pogotovo nije javila posle prva dva seta koja su pripala Švajcarcu. Propuštena meč lopta u trećem se smatrala samo za uvod u sledeću koja će biti iskorišćena. Niko nije ni primetio da je u tom trenutku jedan oblak počeo da se nadnosi nad Vimbldonom. Kevin Anderson je iznenada dobio snagu uz pomoće koje je uradio nešto što je malo ko učinio pre njega.

Ne samo da je prekinuo seriju od 34 uzastopno osvojena vimbldonska seta čoveka koji se nalazio preko puta njega, već je uspeo da stigne do svog prvog u tek petom duelu sa Federerom! Nažalost svih onih sa natpisima RF, koji su i dalje verovali da je to bio samo trenutak slabosti dvadesetostrukog Grend Slem šampiona, to je bio samo početak preokreta koji je napravio Anderson. Put ka pobedi i debiju u polufinalu na Vimbdlonu, potrajao je puna četiri sata i četrnaest minuta.

Vimbldon: Četvrtfinala na putu ka očekivanom raspletu

Anderson je tek peti teniser koji je preokrenuo 0:2 protiv Federera

Južnoafrikanac je tek peti teniser u istoriji koji je uspeo da nadoknadi dva seta zaostatka i savlada Federera. Pre njega su to učinili Lejton Hjuit, David Nalbandijan, Novak Đoković, a samo je Žo Vilfred Conga to uspeo na Vimbldonu (2011). Anderson je Švajcarca ostavio bez prvog polufinala još od 2013. godine i prvi koji je protiv istog tenisera napravio brejk posle 85 uzastopnih servis gemova.

Sem Nadala, Anderson je pobeđivao i ostale članove Velike četvorke, Đokovića i Marija, ali mu je ovaj trijumf sigurno najveći u karijeri. Ostvario ga je protiv prvog nosioca i trenutno drugog tenisera na svetu i to u trenutku kada su svi smatrali da Federera niko ne može da zaustavi na putu do novog finala u kojem bi bio veliki favorit za titulu. Prošlo je tačno 35 godina otako je jedan njegov sunarodnik igrao u polufinalu Vimbldona (Kevin Karen, 1983).

Najbolje kvote za polufinalne mečeve na Vimbldonu se nalaze ovde

Andersona sada samo još jedna pobeda deli od drugog Grend Slem finala u karijeri, a protivnik mu je Amerikanac Džon Izner. S obzirom kako su ga služili servis i forhend u četvrtfinalu (imao je više as udaraca i ,,vinera” od protivnika), u petak nas očekuje pravi ,,rat bombardera”!

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime