I to se dešava – Vimbldon menja pravila

wta-tenis-turniri-barbara-ritner
Sporni mečevi na Vimbldonu (FOTO: Clive Brunskill/Getty Images)

Kada sledeće godine poseti Vimbldon, Džon Izner će moći samo sa setom da se priseća vremena kada su njegovi mečevi trajali po nekoliko dana, a neki setovi dobro preko sto gemova.

Dopadalo se to nekima ili ne, ali izgleda da ni Vimbldon nije (sasvim) imun na promene. Doduše, u Ol Ingland klubu su one zaista retke i u meri koja je dopušta nikakvo kvarenje bilo kakve tradicije, ali ćemo u 2019. videti barem jednu. Naime, objavljeno je da dogodine više neće biti maratonskiih petih setova, odnosno da se uvodi famozni taj brejk.

Ta reč je godinama unazad izazivala ,,jezu” kod tvrdokornih tradicionalista, ali je izgleda došlo vreme da se poslušaju oni koji veruju da je taj brejk primeren i za Vimbldon. Ovom odlukom se treći Grend slem turnir u sezoni svrstao uz Otvoreno prvenstvo SAD, jedini od četiri najveća na kome se do sada primenjivalo to pravilo. Tu međutim, postoje i neke razlike.

ATP tenis: Kako funkcioniše bodovanje i šta nas čeka u Parizu i Londonu

U Njujorku, taj brejk i u petom setu počinje kod uobičajenog rezultata 6:6, dok je granica na Vimbldonu 12:12. To se može posmatrati i kao neka vrsta razumljivog kompromisa, radi očuvanja svojevrsnih uzbuđenja koja donose dugački mečevi. Njih je ipak bilo, bez obzira na sve napore kojima su izloženi sportisti i ,,dosadi” onih kojima se to ne dopada. Jedan od primera je i letošnji duel Kevina Andersona i rečenog Iznera u polufinalu kada je peti set okončan rezultatom 26:24.

Vimbldon će ostati na rekordu koji drže Izner i Mau od 2010. godine

Amerikanac je učestvovao i stvaranju rekorda koji će sada ostati nenadmašen, kada je 2010. godine u jedanaestosatnom duelu sa francuzom Nikolasom Mauom koji se uz to, protegao na tri dana, pobedio u meču čiji je peti set okončan rezultatom 70:68. Prošle godine je Anderson bio zadužen za trijumfe u maratonima – u četvrtfinalu je savladao Federera (13:11 u petom setu), a onda i Iznera u spomenutom susretu.

Zanimljivo je da je Vimbldon prvo mesto na kome je, uprkos svom tradicionalizmu, viđen taj brejk. Uveden je 1971. godine, samo što je tada počinjao kod rezultata 8:8. Naravno, odnosio se na sve setove osim poslednjeg. Do tada su se svi setovi igrali na razliku od dva gema.

Već sada se može opkladiti na pobednika Vimbldona, a kvote se nalaze ovde!

Izner je nezaobilazna pojava kada su pitanju dugometražni peti setovi, a ne smetaju mu ni različite podloge. On je 2012. godine sa jednim drugim francuskim tensierom, Pol Anri Matjeom, takođe odigrao petosetni meč, ali ga je izgubio jer je Matje bio bolji u poslednjem setu sa 18:16.

U Melburnu su Ivo Karlović i Horasio Zebalos prošle godine igrali 22:20 (pobedio Karlović), pa ako otpišemo Rolan Garos gde servis zbgo svojstava podloge nije posebna prednost, Australija ostaje najpogodnije mesto gde bi se i u budućnosti mogao videti maratonski peti set.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime