Đoković pred četvrtfinale: ,,Rudarski” rad, novi rekordi i optuženi Čekinato kao novi rival

PARIS, FRANCE - MAY 25: Novak Djokovic of Serbia stretches during a practice session ahead of the French Open at Roland Garros on May 25, 2018 in Paris, France. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

U svakoj od pobeda koje je Novak Đoković do sada izborio na Rolan Garosu, moglo bi se naći mnogo stvari u vezi sa njegovim tenisom koje bi u poređenju sa njegovim najboljim danima bile u podređenom položaju.

Nisu samo u pitanju udarci koji su često završavali daleko od linije ili u mreži, nije to ni ponekad zakasnelo kretanje zbog kojeg bi zafalio poneki santimetar, možda je to ponajviše nedostatak neumoljivosti i nepogrešivosti zbog koje su do pre par godina njegovi protivnici ostajali potpuno razoružani i nemoćni u saznanju da ne mogu da ,,izmisle” nikakav udarac kojim se odbranili ili kojim bi osvojili poen. Međutim, odlika najvećih sportista je sposobnost da promene pristup i prilagode se situaciji. Prema svemu što smo do sada videli, a posebno u mečevima sa Bautistom Agutom i Fernandom Verdaskom, Đoković je uradio upravo to – prilagodio se.

Vidik je sve čistiji, ali je na redu još jedan Španac – Đoković u osmini finala ,,rešava“ Verdaska!

Ima jedan termin koji se kod nas koristi da bi se opisao određeni način na koji se postigne neka pobeda. Zbog svojih još sasvim nevraćenih mogućnosti da ih ostvaruje u nekadašnjem stilu koji je podsećao na nepogrešivu automatiku, Đoković ih sada ređa na ,,rudarski” način, odnosno teškim radom. Pobedama se ipak u zube ne gleda, pogotovo ovima koje nagoveštavaju bolje dane.

Osim napornog rada i samo rada, Đoković nije obećao ništa više pred Rolan Garos

Nade da će takav period doći su se ukazale već nešto ranije, neposredno posle ponovno uspostavljene saradnje sa Vajdom, a kasnije i sa Gričom. Ni sam Novak, a ni njegov štab se nije previše bavio prognozama, pogotovo ne tačnim određivanjem datuma kada bi se srpski teniser mogao vratiti na pozicije na kojima je bio pre krize. Umesto toga, poslate su jasne poruke da se vredno radi i da se sve što može da se obeća sastoji upravo u tom radu.

Bolje rapoloženje oličeno u govoru tela koji je sve ličio na onaj stari, je kočnice radovanja njegovih ljubitelja doveo do pred samo totalno otpuštanje. Čak su i ,,neverne Tome” polako počele da se vraćaju svojim prvobitnim uverenjima. Ono što je dobro je što je uočljiva doza trezvenosti u svemu novom što sada okružuje Đokovića.

U samom centru se nalazi povratak tenisu, a pritisak rezultata više ne postoji. To naravno ne znači da se oni ne žele, ali je prednost ipak data samoj igri i uspostavljanju ravnoteže, pogotovo povratku rutine i samopouzdanja.

Do pobeda nad Verdaskom i Agutom, Đoković je došao ,,rudarskim” radom

Sa druge strane, ako Đoković i takav pobeđuje nimalo naivne protivnike kao što su Bautista Agut i Verdasko, jasno je da on i Vajda uspešno ostvaruju njihove ciljeve. Agut je trinaesti na ATP listi, a Verdasko, iako je u veteranskim godinama, svojevremeno je bio i među najboljih pet, ai danas je ustanju da pobedi potencijalne favorite za trofej kao što je to Dimitrov.

Nije da ga je Verdasko olako pustio. Pa samo su prva dva gema trajalao skoro pola sata. Đoković međutim, nije odustajao. Na starog sebe je podsetio i u trenucima razgovora sa sudijom kome je skrenuo pažnju na to da je teren u lošem stanju jer nije na vreme poliven vodom. Mnogo toga je odisalo duhom nekih bolji dana.

Rafael Nadal, čovek koji za svaki poen odlazi u ,,rat“

Njegova nepopustljivost mu je donela 40. plasman u jedno Grend Slem četvrtfinale u karijeri. Kao i u slučaju sa osminom finala, bolji od njega su samo Džimi Konors (41) i, a ko bi drugi, Rodžer Federer (52). Takođe, izjednačio je rekord koji drži Švajcarac sa najviše uzastopnih plasmana među osam najboljih (9) na Rolan Garosu. Kao šlag na tortu je i jubilarna dvestota pobeda (prvu je ostvario pre četrnaest godina u Bukureštu!) na zemljanim podlogama koja ga je svrstala u grupu od samo šest aktivnih tenisera sa tim bilansom – pored savladanog Verdaska u tu odabrannu gruou spadaju Nadal, Federer, Ferer i Robredo.

Marko Čekinato je prava ,,nagrada” za prolazak u polufinale

Kao nagrada se može posmatrati i to što je Đoković za protivnika u četvrtfinalu dobio Italijana Marka Čekinata sa kojim se do sada nije susretao. Naime, ovaj teniser koji je u javnosti poznati i po problemima u vezi sa nameštanjem mečeva, tek je 72. na ATP listi. Čekinato je doduše u poslednje dve runde izbacio bolje rangirane tenisere od sebe, kao što je Karenjo Busta (11), a posebno je šokirao tenisku javnost eliminacijom Davida Gofana koji se nalazi među deset najboljih i koji je na Rolan Garosu važio za mogućeg polufinalistu.

Ko je bliži polufinalu, Tim ili Zverev?

Đoković je izraziti favorit u tom duelu i zbog same činjenice da mu se ukazala prilika za, u ovakvim okolnostima, ostvari za njega odlična rezultat. Štaviše, čak ni mogući protivnici u polufinalu (Zverev ili Tim) su daleko od ,,bauka” iako su ga pobeđivali. A ponovni susret sa Nadalom u jednom Grend Slem finalu bi definitivno bio najveći teniski događaj u dosadašnjem delu sezone.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime