Đoković odličan u prvom meču, ali zbog čega je rano Madrid proglasiti mestom pravog povratka?

(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Bilo ko da se bavio prognozama ishoda meča Novak Đoković – Kei Nišikori, sigurno je očekivao bar jedan set više, a ne čistu pobedu nekadašnjeg najboljeg tenisera na svetu, ostvarenu mnogo lakše nego što je to prema najavama trebalo da bude.

Inače, publici u Kaha Magika je sigurno bilo zanimljivo da vide duel dvojice takvih igrača već u prvoj rundi Mastersa. Situacija kakva se ne viđe previše često je prouzrokovana slabijjim pozicijama na ATP listi koju trenutno zauzimaju Đoković (12) i Nišikori (20). Razlozi su dobro poznati i uglavnom su u vezi sa povratkom posle oporavka od povreda koje su imali.

Đokovićeva nedelja ohrabrenja

Još jedna stvar zbog koje se nikako nije moglo predvideti da će ovaj  da se okonča u korist pobednika iz 2016. godine posle samo dva seta je to da je Japanac u Monte Karlu bio izvanredan. Nišikori je na prethodnom Mastersu dospeo čak do finala gde je poražen od nepobedivog Kralja šljake Rafaela Nadala. Međutim, na putu do finala Nišikori je savladao između ostalih, Berdiha, Čilić i Zvereva, od kojih su poslednja dvojica trenutno pozicionirani među pet najboljih na rang listi.

Đoković najpre treba da povrati samopouzdanje

Šta ova pobeda zapravo znači za Novaka Đokovića? Povratak samopouzdanja, pre svega, ali i rutine u duelima sa jakim protivnicima. Bez obzira na Novakovu dominaciju u međusobnim duelima (12:2), Nišikori to svakako jeste.

Međutim, ne bi trebalo žuriti sa previše optimističkim prognozama, pri čemu se misli na osvajanje najvećih turnira. Ne treba izgubiti iz vida da su neki drugi teniseri tokom njegovog lošeg perioda dobili priliku da ga savladaju, što u sportu ponekad može da bude ,,zarazno”. dalje, ni samo vraćanje fizičke pripremljenosti nije stvar koja se radi preko noći.

Đoković u Monte Karlu: dug je put do meča sa Nadalom

Doduše, Đoković je ponovo angažovao Gebharda Griča, ali ako se setimo da pre samo nekoliko nedelja nije baš najbolje podnosio učestale i dugotrajne napore, jasno je da do povratka nekadašnje kondicije mora da prođe duži period. Jedno je ipak odigrati meč ili dva, a sasvim drugo u kontinuitetu se suočavati sa najjačim protivnicima. I pobeđivati ih.

Primera radi, dovoljno bi bilo predočiti seriju kakvu je imao Nišikori u Monte Karlu, pa to uporediti sa Đokovićem rezultatima posle Melburna.

Madrid je Masters na kome su, za razliku od nekih drugih, pobeđivali svi članovi Velike četvorke. U poslednje tri godine to su redom bili Mari, Đoković i Nadal, dok je Federer poslednji put trijumfovao 2012. Novak ima dve titule (2011, 2016), ali je u ovakvoj postavci stvari razumljivo da ne može da konkuriše Nadalu.

Šta znači obnavljanje saradnje sa Gričom i Vajdom?

Ohrabrenja u svakom slučaju postoje. Obnavljanje saradnje sa Vajdom i Gričom je nešto što su bez izuzetka pozdravili svi koji nestrpljivo čekaju na nove uspehe srpskog tenisera, pogotovo što i pored kurtoaznog objašnjenja, nikome nije bilo posebno jasno zbog čega je uopšte i došlo do razlaza sa timom koji je funkcionisao tako dobro. Jer staro je pravilo da se ,,tim koji dobija ne menja”, kao i da se ,,ono što radi, ne dira”.

Đoković je dva puta osvajao Madrid, šta ga čeka ove godine?

Neki su očekivali reaktivaciju i Borisa Bekera, međutim do nje skoro sigurno neće doći.

Đoković bi za sledećeg rivala trebalo da dobije pobednika duela Kajl Edmund – Danil Medvedev, od kojih nije izgubio nijedan susret. U prethodne dve godine Britanca je savladao tri puta, dok je mladog Rusa pobedio u dva okršaja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime