Đoković i sve titule bez izgubljenog seta – od Amersforta do Šangaja!

Đoković
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Pobedom nad Bornom Ćorićem u finalu Mastersa u Šangaju, Novak Đoković je osovjio svoju 72. ATP titulu u karijeri i što je za njega u ovom trenutku još i važnije, postao još bliži Rafaelu Nadalu koji se i dalje nalazi na prvom mestu svetske rang liste najboljih tenisera.

Svaka stvar uglavnom pronađe svoj pravi trenutak, pa to isto važi i za planove starog-novog šampiona Šangaja. Oni do nedavno nisu uključivali povratak na prvo mesto, međutim, kada se ta šansa ukazala, Đoković je ozbiljno uzeo u razmatranje.

Osvajanje trofeja u kineskom megalopolisu je samo jedan stepenik do tog cilja, koji je prekoračen nizom od pet pobeda bez ijednog izgubljenog seta. Do svrgavanja kralja šljake sa prve pozicije, srpskom teniseru sada nedostaje samo 215 poena.

Đoković se pita – šta dalje? Top 5 stvari koje priželjkujemo od Novaka

No, sama činjenica da u Šangaju nije izgubio nijedan set, iako je među protivnicima imao osmog i petog tenisera na svetu, dovoljno govori o njegovoj trenutnoj formi. Turniri Masters kategorije nisu ništa slabiji od bilo kog Grend slema, pa je ovaj poduhvat zaista vredan pažnje.

Đoković je petinu turnira osvojio bez ijednog izgubljenog seta

To, međutim, nije prvi put da Đoković uspeva da na taj način savlada sve protivnike na putu do trofeja. Štaviše, od spomenutog broja titula (72), skoro petinu je osvojio na besprekoran način. Od svoje prve (Amersfort 2006) pa do poslednje u Šangaju, Novak rivalima nije prepoustio nijedan set na čak 15 turnira.

Zanimljivo je da je već u Amersfortu podigao pehar ne izgubivši nijedan set. Ni sledeća godina nije prošla bez istog ostvarenja, a tako je ,,pao” Majami. Naredne dve godine su u donele prvi Grend slem i ukupno devet titula, ali nijednu bez izgubljenog seta.

Na red dolazi Peking (2010) i Beograd (2011), da bi pauza usledila u 2012. 2013. godine besprekorno slavlje je dočekao u Dubaiju, a sledeće na taj način osvaja čak tri turnira: Majami, Peking i Pariz. 2015. godine Đoković ne gubi set po treći put u Pekingu, a onda i u Šangaju.

Može li Đoković da nastavi sa osvajanjem najvećih turnira? Kvote se nalaze ovde

I sledeće sezone su na redu tri turnira, ovoga puta su u pitanju Doha, Majami i Toronto. Čak i u trofejima siromašnoj 2017. godini kada je osvojio samo dve titule, u Istbornu mu niko nije preoteo set. Kako je to prvi put izgledalo ove godine, viđeno je prethodne sedmice u Šangaju.

Ako je negubljenje seta merilo, lako je zaključiti da Đoković najbolje igra u Aziji gde je sedam puta pobeđivao na taj način, zatim na tlu Evrope (5) i u Severnoj Americi (4).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime