Đoković, Del Potro i kako se svaki ciklus završava tamo gde i počinje

del potro-operacija kolena
Novak poslao poruku Delpu! (Foto: Clive Brunskill/Getty Images)

O emocijama koje imaju kad god izađu na teren stadiona Artur Eš, sa pravom verodostojnošću mogu da govore jedino Novak Đoković i Huan Martin Del Potro. Od samog početka, njihove karijere su u neraskidivoj vezi sa mestom gde su obojica držali pobedničke govore i odakle su obojica gigantskim koracima zakoračili ka onome šta u tenisu predstavljaju danas.

Ali, dok se sportski životopis srpskog tenisera od tog momenta može opisati kao potpuno usklađen sa najavom, čak i više od toga, onaj koji pripada argentinskom asu više odgovara konstataciji uz koju ide obavezan uzdah, da je mogao mnogo, mnogo više.

Njujork: Top sedam poraza velikih šampiona

Međutim, Del Potro nikada nije dopustio sebi da ostane samo na tome. Posle čuvene pobede nad Federerom 2009. godine u Njujorku, njegova zvezda je obasjala tenisko nebo. Serija povreda i operacija je sprečila da taj sjaj od blistavog ne preraste u blješteći, ali sve ono što je Del Potro uspeo da uradi u godinama koje su usledile, zaslužuje krajnje poštovanje. Mali je broj sportista koji su toliko puta bili vraćeno na početnu tačku i iznova se uspinjali.

Del Potro je dugo gradio put povratka na mesto najveće slave

Skoro deset godina od najvećeg uspeha u karijeri toliko obeleženoj neprestanim projekcijama i osujećivanjima potvrde velikog talenta, Del Potro je stigao do najboljeg plasmana na ATP listi i nadomak ponavljanja jednig od najvećeg dostignuća koje teniser može da ostvari – trijumfa na Grend slem turniru.

Dok se Argentinac borio sa povredama, teniski put Novaka Đokovića je od njegovog prvog velikog finala odigranog baš pred punim tribinama stadiona Artur Eš 2007. godine, je svake godine trpeo sve veća proširenja da bi mogli da stanu svi trofeji koje usput kupio. Ređala su se finala, padali su Grend slemovi, stvarala se najveća teniska rivalstva.

Put koji je Đoković započeo u Njujorku, već sada je jedan od najznačajnijih u istoriji Belog sporta. A kraj mu se još ne može predvideti. Velika jabuka je za njega mesto posebne simbolike. Finale koje se igra u nedelju je osmo u kome će učestvovati i u kojima je do pobede stizao nesrazmerno ređe nego na ostalim Grend slemovima.

Đoković i desetorica preskočenih u četvrtfinalima u Njujorku!

Šanse koje je imao Nišikori u su zaista bile minimalne. Iako su samo on i Federer (dva puta) pobeđivali Novaka u njujorškim polufinalima, u ovom okršaju mu je unapred bila namenjenja uloga statiste, rečeno bez namere da se umanji njegov nesporni kvalitet. Jednostavno rečeno, Đoković je u ovom trenutku toliko bolji od svih ostalih da su ga od osmog finala mogli odvojiti samo nenormalni klimatski uslovi, ne i tenisko umeće protivnika. Bilo kog.

Novak Đoković se vratio na velika vrata

Ako iko razume kako se Del Potro osećao tokom destruktivnih perioda u karijeri, to je onda Đoković. Ranije prilično pošteđen takvih problema, srpski teniser je u prethodne dve godine i sam iskusio šta znači pauza, porazi od nedoraslih protivnika i povratak posle povrede. Razmere nisu ni blizu bile tako drastične kao u slučaju Argentinca, ali dovoljne za shvatanje i razumevanje.

Del Potro, sa svoje strane, zaokružio je ciklus vraćanjem na mesto svoje najveće slave. Toranj iz Tandila na terenu svakako neće tražiti, ali ni pružiti razumevanje, već će učiniti sve da svoje fascinantno tenisko putovanje uveliča trijumfom u tek drugom Grend slem finalu u karijeri u kojoj je, bar prema najavi, trebalo da ih ima mnogo više.

Đoković je međutim, veliki favorit u njihovom devetnaestom susretu po redu. Srpski teniser ima četrnaest pobeda, među kojima se nalazi i ona u jedinom finalu koje su ikada odigrali (Šangaj 2013). Posebno je indikativna i činjenica da se čak tri od četiri poraza koje je doživeo od Argentinca, nisu dogodila na ATP turu već na drugim takmičenjima – Olimpijskim igrama u Londonu i Rio de Žaneiru i Dejvis kupu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime