DAVID FERER: Poslednji turnir nesalomivog ratnika

Španski teniseri (..Photo: © Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com)

Teško da sportista može da zamisli lepši oproštaj od aktivnog bavljenja voljenim sportom, od onog kakav će imati David Ferer ove nedelje u Madridu.

Jedan od epiteta koji je poneo tokom svoje dugačke i fascinantne karijere je da je najbolji teniser na svetu među onima koji nemaju Grend slem. To je nešto što savršeno pristaje uz ime Davida Ferera koji je oduvek predstavljao primer savršenog borca na teniskim terenima i sportiste koji nikada nije odustajao ni u trenucima kada bi velika većina pomislila da dalji napori nemaju smisla.

Sa nedavno napunjenih 37 godina, David Ferer može da se pohvali, pa skoro svim uspesima koje je moguće postići u tenisu.

Osvojio je dvadeset i sedam ATP titula i bio u bezmalo isto toliko finala. Trostruki je Dejvis kup šampion , a 2013. godine je bio treći na svetskoj rang listi najboljih tenisera. Može se slobodno reći da je jedan od retkih koji je u eri četvorice, odnosno trojice najvećih teniskih šampiona, uspevao da održi kontinuitet u samom vrhu.

Rafael Nadal i njegove ,,ludačke“ brojke na šljaci!

Nažalost, on je kao i mnogi drugi, igrao u eri koju su obeležili Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, uz prisustvo Endija Marija koji je jedno vreme označavan kao legitimni član teniske velike četvoke. Nije da se David Ferer žalio, ali bi u nekoj drugačijoj podeli karata, verovatno uspeo da osvoji neki Grend slem.

David Ferer će karijeru ipak završiti bez osvojenog Grend slema

Samo jednom je igrao u finalu najvećih turnira i to na podlozi na kojoj je najbolji upravo njegov sunarodnik koga zbog te osobine i zovu Kralj šljake – Rafael Nadal. 2013. godine Nadalu je bilo potrebno samo tri seta da savlada Ferera u finalu Rolan Garosa, koji ni ranije, a ni kasnije nije dospeo tako daleko na ovim turnirima.

Najbolje kvote za Masters u Madridu se nalaze ovde

Karijera u eri najvećih ga je koštala i osvajanja više Mastersa – Ferer ima samo jednu titulu iz kategorije ATP 1000 (Monte Karlo 2012). Interesantno je da je četiri od preostaloh šest finala na Mastersima igrao na tvrdim podlogama.

Njaviše okršaja je imao sa Nadalom (32), koga je savladao šest puta. Federera nije pobedio nijednom (0:17), od Đokovića je bio bolji pet puta uz šesnaest poraza, dok je Marija nadigrao jednom više, ali i imao četrnaest izgubljenih susreta.

Nesalomivi duh ga je najbolje služio pre sedam godina kada je osvojio rekordnih sedam titula. Pet godina kasnije, David Ferer je u Bastadu je poslednji put podigao pobednički pehar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime