Da li je došlo vreme i za taj Sinsinati?

Čitanjem imena tenisera koji će nastupiti na Masters turnirima u Torontu i Sinsinatiju, vidimo da se Novak Đoković nalazi na obe, iako je do sada zvanično potvrdio samo učešće na Rodžers kupu od čije tradicije su duže jedino one koje krase Vimbldon i Otvoreno prvenstvo SAD.

Posle trijumfalnog povratka, celokupna svetska teniska javnost pokazuje živo interesovanje za sledeće nastupe trinaestostrukog Grend slem šampiona. Ono je ispraćeno kako procenama i prognozama, tako i pukim nagađanjem šta će se događati u sedmicama, a što je u vezi sa Đokovićevom formom. Mnogi su skloni da mu već ,,poklone” titulu i u Njujorku, iako je jasno da će morati da je zaradi.

Vimbldon i US Open u istoj godini: Konors prvi, Đoković poslednji!

Poznato je da je Đoković najveći broj Grend slem finala izgubio upravo u tom gradu, čak i u danima kada se o protekloj krizi nije ni pomišljalo da bi se mogla dogoditi. Možda je uspeh u Vimbldonu došao pomalo pre vremena, što se može tumačiti i time da je Novak u potpunosti povratio samopouzdanje. Iako je sada već najveći favorit Otvorenog prvenstva SAD, ono će mu svakako biti potrebno.

Đoković je potvrdio učešće u Torontu

Toronto će biti izvanredan test provere. Ovaj turnir je savršen i zbog toga što Đoković voli da učestvuje na njemu. Osvajao ga je četiri puta (2007, 2011, 2012 i 2016) i jednom izgubio u finalu. Tvrda podloga na ovom turniru ima određene osobine koje mu odgovaraju odgovara, a zanimljivo je da se i na tom Mastersu do 1979. godine igralo na šljaci.

Takođe je interesantan podatak da je Rodžer Federer u Torontu slavio samo dva puta, a Rafael Nadal koji često izbegava beton, ima tri titule. Tri titule ima i Mari, a dominaciju Velike četvorke je u periodu od 2004. godine prekinuo samo Francuz Conga (2014). Trenutni šampion je Aleksander Zverev, a najviše titula ima Ivan Lendl (6), osvojenih u čak devet igranih finala.

Vimbldon 2018 – ko su pobednici, a ko gubitnici

Lebron Džejms je napustio Ohajo, ali ako je verovati listi učesnika Mastersa u Sinsinatiju, u tu američku državu stiže Novak Đoković. Koliko će to njenim stanovnicima pomoći da prebole Kralja, nije poznato, ali je poznata jedna druga činjenica, a to je da Đoković nikada nije pokorio Sinsinati. Kao i na US Openu, u finalima je gubio čak pet puta (2008, 2009, 2011, 2012, 2015) i to tri puita od Federera i dva puta od Marija.

Od 30 Masters titula u karijeri, nijedna nije iz Ohaja

Za razliku od Toronta, Švajcarac je neprikosnoveni vladar turnira u Ohaju sa sedam osvojenih titula i to bez izgubljenog finala!

Šta je razlog zbog koji se Đoković ne oseća najbolje baš u Sinsinatiju se ne može precizno reći s obzirom da je vlasnik čak 30 titula Masters serije, od čega su 22 zarađene na tvrdim podlogama. Možda je u pitanju klima koja se odlikuje visokim temperaturama i velikom količinom vlage u vazduhu. Jak vetar je takođe deo paketa uslova na ovom turniru.

Federer i Đoković imaju iste šanse da osvoje US Open. Na koga se kladite?

Od 2008. godine srpski teniser je redovno učestvovao na ovom turniru sve do 2016 kada je odustao posle poraza od Kverija na Vimbldonu. Takođe, prošle godine je zbog povrede sezonu prekinuo u julu, pa ga u Ohaju nije ni bilo, ali i da jeste, forma u kojoj se nalazi mu sigurno ne bi dopustila da osvoji jedini Masters koji mu nedostaje.

Sada stvari stoje sasvim drugačije, a trijumf u Sinsinatiju, naravno pod uslovom da se tamo zadesi, bi mogao da bude odlična motiv pred Njujork.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime