Bez razloga za brigu: Đoković ostaje prvi na ATP listi do kraja sezone turnira na šljaci

PARIS, FRANCE - MAY 25: Novak Djokovic of Serbia stretches during a practice session ahead of the French Open at Roland Garros on May 25, 2018 in Paris, France. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

Prošle godine u ovo doba su se postavljala drugačija pitanja kada se radilo o tome šta Novak Đoković može da učini ne samo u tom delu sezone, već i u nastavku svoje karijere.

U doba kada se igrao Masters u Monte Karlu, Đoković je bio tek na početku ostvarenja plana o prevazilaženju problema koji su njegov pravi povratak osujećivali nekoliko puta u periodu koji je potrajao skoro dve godine. Sezona na šljaci je trebalo da bude tek uvod u punu formu, koja je kako smo videli, nastupila počev sa nastupima na Vimbldonu. Doduše, Đoković je plasmanom u finale Mastersa u Rimu pokazao da je dostigao određeni nivo, ali je na Rolan Garosu doživeo poraz od Marka Čekinata koji ga je, prema sopstvenim izjavama, prilično uzdrmao.

MONTE KARLO: Kraj za Đokovića, ništa od srpskog polufinala!

Pravog razloga zapravo i nije bilo, jer je u tom momentu najrealnija procena bila da će Đoković biti onaj stari na Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku. Međutim, on je već u Vimbldonu dostigao vrhunski nivo, a ostalo je istorija. Srpski teniser je već početkom ove sezone kao svoju najveću ambiciju najavio promenu kursa, odnosno težnju da se posveti pokušajima da se približi Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru po broju Grend slem trofeja.

Đoković ostaje na vrhu sve do kraja sezone na šljaci

Prema njegovim standardima, rezultati na prva tri Mastersa ove sezone su, blago rečeno, loši. No, Đoković neće imati problema da se zadrži na prvoj poziciji na ATP listi sve dok traju turniri koji se igraju na šljaci. Rafael Nadal ima da brani dosta bodova, dok je Đoković čak i sa lošijim plasmanima, svoje vođstvo čak uvećao.

Rimski utisci, Đoković i Velika četvorka

Naravno da je srpski teniser propustio da napravi i veću razliku nego što je trenutna (11,070:8,725), ali to treba posmatrati u svetlu onoga što je već objasnio, a u vezi je sa prioritetima. Vremena za podizanje nivoa forme do Rolan Garosa ima dovoljno, te ne postoje veći razlozi za zabrinutost, a pogotovo posmatranje situacije u smislu procenjivanja njegove istrošenosti.

Đoković je već više puta demantovao da je ,,potrošio” svoj najbolji tenis, a da za vrhunske tenisere godine ne predstavljaju  kočnicu, već neko vreme pokazuje Rodžer Federer. Veća iskušenja za njega će početi posle završetka sezone sporih podloga, jer od tada će imati da brani skoro istu količinu bodova koju sada ima Rafael Nadal. Do tada, čeka se napad na ,,Novak slem”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime