ATP lista 2023. godine: Šta Britanci predviđaju Đokoviću?

(Photo by Julian Finney/Getty Images)

Nedavno smo pisali o tekstu francuskog L’Ekipa u kojem su krajem 2013. godine predviđali kako će izgledati top 10 ATP liste po završetku 2018. godine. Taj tekst je izgleda inspirisao britanski Telegraf.

Ovaj list je po uzoru na francuske kolege rešio da stavi ‚‚svoje reputacije na liniju” i pokušaj da pogode kako će vrh ATP liste izgledati za pet godina. U ovom nimalo jednostavnom zadatku učestvovalo je troje stručnjaka – Sajmon Brigs, Čarli Eklšer i Viki Hodžis. Pa da vidimo njihove predloge…

Sajmon Brigs – Gde je Novak i zašto je Čilić čak četvrti?

Brigs

Ova prva lista će biti najinteresantnija domaćim ljubiteljima tenisa. Jednostavno, na njoj nema Novaka Đokovića. Po Sajmonu Brigsu, svetski broj 1 za pet godina neće biti na nivou iz prethodnih 12 sezona i nećemo ga videti u top 10.

Međutim, na listi je Marin Čilić, a navodi se kako je on predstavnik stare garde sa 35 godina. Hrvat je, doduše, samo godinu dana mlađi od Đokovića, pa je malo nejasna logika kojom se Brigs ovde vodio. Na ovoj listi nema nikoga iz takozvane velike četvorke, a prvi teniser sveta biće Denis Šapovalov.

Navodi se i da će u tom trenutku Zverev biti blizu prvog mesta, kao igrač koji je više od dve godine već bio na čelnom mestu ATP karavana.

KO OSVAJA AUSTRALIJAN OPEN 2019?

I da, kako pobogu Džek Sok na petom mestu?

Čarli Eklšer – Đoković šesti, Zverev kolo vodi

Eklšer

Na ovoj listi ipak imamo Đokovića, i to kao jedinog predstavnika famoznog kvarteta. Na prvom mestu je Saša Zverev, prate ga Cicipas i Šapovalov, dok Top 10 zatvaraju Britanac Kajl Edmund i prekaljeni David Gofan.

Eklšer navodi da bi u njegovom scenariju Đoković i dalje bio prisutan, u pokušajima da sustigne Federerovih 20 gren slem titula, dok bi Zverev i Cicipas u tom periodu već bili osvajači najvećih trofeja.

Tu je i Karen Hačanov, nedavni osvajač Mastersa u Parizu…

Viki Hodžis – Najbolji plasman Đokovića, Ćorić na trećem mestu

Hodžis

Viki Hodžis prvo ističe da je od ‚‚velike četvorke” najrealnije da u vrhu ATP liste i dalje bude jedino Đoković, kako zbog zdravstvenih problema rivala, tako i zbog njegovog dobrog planiranja rasporeda.

On bi po njenom scenariju bio peti teniser sveta, iza Zvereva, Tima, Borne Ćorića i Dijega Švarcmana. Upravo se Ćorić navodi kao pretendent na prvo mesto jer je, kako je istakla, ‚‚mini Đoković”, što bi moglo da bude opasno po rivale.

Hodžisova ističe da bi prosečna starost Top 10 bila 28 godina, a u ovom trenutku ona iznosi 30, te bi malo mlađa ekipa držala vrh ATP liste. Kanada bi i ovde imala dva predstavnika, zbog rezultata Šapovalova i Ožea Alijasima.

Kako vi vidite ATP listu za pet godina?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime