Aleksandra Krunić – spona u očekivanju boljih teniskih vremena

Krunić gren slem
(Photo by Julian Finney/Getty Images)

U ovom trenutku nije lako proceniti kada će se i da li će se ženski srpski tenis vratiti u one dane kada su Jelena Janković i Ana Ivanović sa mnogobrojnih turnira neprekidno donosile dobre vesti, ali nas je Aleksandra Krunić makar na jedan trenutak vratila u to dobro tenisko doba.

Naša najbolja teniserka, koja je u martu napunila dvadeset i pet godina, u holandskom gradiću Rosmalen je osvojila prvu WTA titulu otkako je zakoračila u svet profesionalnog tenisa. Kod ovakvih uspeha se obično postavlja pitanje da li je to moglo da se dogodi i ranije, ali u ovom slučaju to nije od neke posebne važnosti. Trofej koji je Aleksandra Krunić osvojila na turniru koji se zbog travnate podloge smatra pripremnim za Vimbldon, je došao u pravo vreme.

Rolan Garos – tri godine zaboravljenih imena!

Pored toga što se odnosi na nju samu, trijumf je značajan i za posustali ženski tenis u Srbiji koji već duže vreme nema neke značajnije rezultate. Naime, poslednja titula koju je osvojila neka srpska teniserka je proslavljena 2015. godine kada je Jelena Janković bila najbolja u kineskom gradu Gvangžu. Pad koji je nastupio posle toga se već neko vreme nije mogao nazvati laganim.

Da li je Aleksandra Krunić dovoljna za oživljavanje ženskog tenisa?

Aleksandra Krunić je jedina koja je povremeno nagoveštavala da bi mogla da bude spona između prošlih dana kada su Jankovićeva i Ivanovićeva zauzimale i prvo mesto na WTA listi najboljih teniserki i projektovanih boljih vremena kojima se svi nadamo da bi mogla ponovo da dođu. Ona svojim kvalitetima i jeste ta spona, ali tu činjenicu do sada nije uspevala da materijalizuje nekom titulom. Takvom stanju je najzad došao kraj i to u trenutku kada se i nije previše očekivalo.

Dvadesetpetogodišnja teniserka je u Holandiju otišla sa ne previše dobrim rezultatima u poslednje vreme. Krunićeva je neočekivano rano ispala još u prvom kolu Rolan Garosa, mada je nešto ranije uspela da se kroz kvalifikacije probije u glavni žreb turnira u Rimu. Na prvom Grend Slemu u sezoni u Melburnu je takođe ispala u prvom kolu, a kasnije nije bila ubedljiva na tvrdim podlogama.

Reč odustajanje ne postoji u njenom rečniku – Marija Šarapova

Njeni najbolji mečevi su već bili par godina iza nje, kada je na Otvorenom prvenstvu SAD izbacila Medison Kiz i Petru Kvitovu i izgubila od Azarenke tek posle tri seta velike borbe. Pobeda u Rosmalenu je veoma zanimljiva iz više razloga. Jedan se odnosi na činjenicu da je Aleksandra Krunić u poslednja dva meča na turniru napravila sjajne preokrete, odnosno savladala najpre Amerikanku Koko Vandevej, a zatim i Belgijanku Kirsten Flipkens iako je u oba meča izgubila prvi set.

Travnata podloga više nije problem

Drugi je to što joj travanata podloga nikada nije posebno odgovarala. Međutim, neke stvari se menjaju, pa je tako došlo do toga da ona prvi torfej osvoji upravo na najbržoj podlozi.

Polufinalni meč sa dvostrukom šampionkom turnira Koko Vandevej je bio izuzetno napet. Krunićeva je spašavala meč loptu, a drugi i treći set je dobila u taj brejku! Ako išta govori o psihičkoj stabilnosti u tim trenucima, onda je to način na koji je savladala Amerikanku. Treba reći da je Vandevej obe titule u karijeri osvojila na istom turniru, kao i da je prošle godine u jednom momentu dospela i do desetog mesta na WTA listi.

Srpska teniserka je i u finalu napravila pravi mali podvig

Ni finale sa Kirsten Flipkens nije prošlo bez uzbušenja koje donosi taj brejk. Ovoga puta se on dogodio u prvom setu, a pripao je Belgijanki. To je bilo sve što je ona uradila, jer je ostatak meča protekao u znaku najbolje srpske teniserke koja je posle famoznog poraza od Viktorije Azarenke u Njujorku uspela prvi put da poveže tri pobede u glavnom žrebu nekog turnira.

Najbolje kvote za teniske mečeve možete potražiti na ovom mestu!

Najveći dosadašnji uspeh rođene Moskovljanke je simbolično finale u Gvangžuu prošle godine, a uspeh u Holandiji joj je doneo proboj na 39. mesto na WTA listi. Krunićeva je postala četvrta Srpkinja sa osvojenim trofejem na WTA turu. Pre nje su to uradile spomenute šampionke Jelena Janković i Ana Ivanović, kao i Bojana Jovanovski pored čijeg imena stoje dve titule.

One su ujedno i jedine koje su ikada bile plastirane bolje od nje, čiji je novi plasman do sada najviši u karijeri. Aleksandra Krunić je preskočila čak šesnaest mesta, a uz eventualne dobre rezultate u narednom periodu, taj bi skok mogao da bude i viši.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime