Tenis – koji ga udarac čini tako elegantnim?

Federer
(Photo by Justin Setterfield/Getty Images for Laver Cup)

Bila bi utopija razmišljati o uvođenju novog pravila u tenis koje bi dopuštalo upotrebu samo jednoručnog bekhenda, ali bi se ta ideja sigurno dopala onima koji prednost daju takvom načinu izvođenja u odnosu na onaj kada se reket drži sa obe ruke.

Tradicionalniju formu bekhenda su odavno proslavili Ivan ”Grozni” Lendl i Džon Mekinro. On je međutim, danas veoma zapostavljen. Moderan tenis ga svojim zahtevima za svestranošću sve više potiskuje.

Martina Navratilova ga je opisala kao udarac za koji je potrebna genijalnost, što je jedan od najvećih razloga zbog kojih ovaj udarac uskoro može bude samo deo istorije.

Šta nas čeka u Oklandu? 

Svojevremeno je jednoručnim bekhendom lopticu udarao i Pit Sampras kome je doneo sedam titula na Vimbldonu. Četrnaestostruki Grend Slem šampion  ipak nije bio poznat po elegantnom izvođenju tog udarca. Elegancija je jedno od urođenih svojstava koja se i pored dob re volje teško može steći radom, ali je Amerikanac i bez nje do pojave Federera bio neprikosnoveni kralj Vimbldona.

Snaga kao imperativ

Jednoručni bekhend spaja dve stvari koje se u tenisu ne nalaze uvek na istoj strani – eleganciju i veliku snagu. Zar nas nije često izgled tenisera nakon izvedenog jednoručnog bekhenda podsetio na neku veliku pticu. Uspravan stav, raširene ruke i pogled kojim se nišani mesto sletanja loptice!

Čak i onaj ko retko prati tenis može da navede ime jednog od najboljih izvođača ovog udarca. Na svu sreću Rodžer Federer nije usamljen primer. Iako ih nema mnogo još se na turnirima širom sveta mogu videti igrači koji bekhend izvode samo jednom rukom.

Iako nije nikada bio prvi na ATP listi i nije uspeo da svoj veliki talenat potvrdi do kraja, Rišara Gaskea neretko spomenu u kontekstu vlasnika najboljeg jednoručnog bekhenda na svetu. Ponekad deluje da ne postoji situacija koju ne može da reši tim udarcem. Loptici daje neverovatnu brzinu i što je još važnije upućuje je duboko u polje protivnika.

Svojom velikom težinom i rotacijom Gaskeov bekhend protivnika često ostavlja ukopanog na osnovnoj liniji. Najvažniji element tog udarca je priprema, što Gaske izvodi perfektno. Zamah iz kojeg plasira udarac je besprekoran, a njime osvaja direktne poena iz svih uglova i pozicija na terenu.

Ako Federerov jednoručni bekhend nije najlepši, onda je sigurno najraznovrsniji na svetu. Osim toga što ga izvodi najbrže, njegov repertoar je najbogatiji kada je ovaj udarac u pitanju. Slajs, spin, ”čiping” i fenomenalan poluvolej su deo palete kojom protivnike ostavlja razoružane na sred terena.

Federer fantastično kontroliše glavu reketa prilikom udarca. To mu omogućava da izvodi i ”najneizvodivije” udarce iz zgloba istom preciznošću kao i pasing šotove. Zbog većeg odskoka loptice, on ga na šljaci izvodi sa više teškoća nego na ostalim podlogama, što i jeste razlog što se u kolekciji njegovih Grend Slem trofeja nalazi samo jedan sa Rolan Garosa.

Ponuda za Brizbejn je daleko samo jedan klik!

Možda bi zbog navođenja imena Stanislasa Vavrinke neko pomislio da švajcarski tenis ipak ima propisanu obavezu jednoručnog bekhenda. Trenutno deveti igrač na svetu ima možda najagresivniji i najsnažniji takav udarac na ATP turu. Njegov bekhend je isto toliko prirodan koliko i ,,smrtonosan” za protivnike, a kada Vavrinka ima svoj dan, od tog udarca nema odbrane.

U poređenju sa Gaskeovim bekhendom, Vavrinkin udarac često brži i kontrolisaniji, a na tvrdim podlogama je definitivno ubojitiji.

Školovani Nemac

Filip Kolšrajber pored Federera važi za ”najškolovanijeg” izvođača jednoručnog bekhenda među aktivnim teniserima. Osim Švajcarca jedino on može da proizvede pravilne uglove svojim udarcem. Po pravilu ga koristi tako što lopticu šalje dijagonalno preko terena, a veoma retko paralelno sa linijama.

Otpala i Doha – koliko je Đoković siguran za Melburn?

Njegove dijagonale sa pozicija daleko od osnovne linije, preciznošću često mogu da demorališu protivnike. Osim toga Nemac ima i izvanredan bekhend drop – šot koji koristi često protiv igrača koji su ”zaljubljeni” u osnovnu liniju i koji nisu naročito brzi.

Odlična sezona Grigora Dimitrova je dovela do toga da u 2018. ulazimo sa čak četvoricom tenisera koji bekhend izvode koristeći samo jednu ruku. Ako Federer i Vavrinka pripadaju staroj gardi, Dimitrov i Dominik Tim su dvojica koji će još neko vreme ulepšavati tenis ovim fantastičnim udarcem.

U tu kategoriju spada i Dušan Lajović, a najmlađi je Denis Šapovalov koji je u aprilu napunio 18 godina.