TENIS: Federer ponovo prvi na ATP listi?

rodžer-federer-atp-penzija
Federer ne planira još penziju(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Nije jasno zbog čega se neprestano priča o tome koliko godina ima Rodžer Federer, jer ako se za ijednog sportistu može reći da je pobedio starenje, onda je u pitanju legendarni Švajcarac.

Naravno da se može polemisati o različitosti sportova, ali ko misli da je lako sa skoro 37 godina baviti se bilo kojim, ne razume se puno u datu problematiku. Federer ne samo da se u tim godinama nosi sa znatno mlađim rivalima, nego ih i pobeđuje. I ne samo da pobeđuje, već to radi na najvećim turnirima.

TENIS: Srbija i dalje u problemima, čekaju se bolji dani

Do sada je to učinio rekordnih 20 puta, a uskoro bi mogao da pomeri još jednu granicu. Ta granica se upravo odnosi na godine starosti koje Federer uporno nastavlja da ne primećuje. Međutim, primetiće se na ATP listi ukoliko u Roterdamu savlada svog sledećeg protivnika.

Federer je poslednji put bio prvi na listi pre šest godina

Dvadesetostruki Grend Slem šampion je poslednji put boravio na prvom mestu liste najboljih svetskih tenisera još u novembru 2012. godine. U ponedeljak bi mogao da postane najstariji teniser koji je ikada bio vlasnik najvišeg mesta rang liste. Štaviše, on će u tom slučaju to biti u obe konkurencije!

Melburn: I bogati plaču i zašto smo se nervirali

Za sada su najstariji trener Novaka Đokovića Andre Agasi i Serena Vilijams. Agasi je 2003. godine imao 33 kada je bio najbolji na svetu, dok je Serena Vilijams to postala sa 35.

Rodžer Federer je već rekorder po broju nedelja provedenih na prvom mestu liste najboljih u Belom sportu. Čak 302 nedelje svoje karijere je sve ostale suparnike gledao sa najvišeg mesta, a one su podeljene u tri etape: prva je trajala 237 nedelja (februar 2004 – avgust 2008) što je najviše u istoriji ATP bez prekida; druga od 48 nedelja (juli 2009 – jun 2010; treća 17 nedelja (juli 2012 – novembar 2012).

Pauza između dva prva mesta na ATP listi je trajala više od pet godina

Osim toga, legendarni Švajcarac će završiti najdužu pauzu između dva najviša plasmana na rang listi najboljih tenisera. Ako sve bude po planu, ona bi se u ponedeljak okončala posle punih pet godina i 106 dana! U svetu tenisa jedino je Karolina Voznijacki morala duže da čeka na povratak na sam vrh.

Kvote za ATP Roterdam se nalaze ovde!

Dankinja je imala pauzu dugu tačno šest godina!

Sve što Federer treba da uradi je da po treći put u karijeri savlada Holanđanina Robina Hasea, pa će posle 14 godina od prvog puta ponovo da zaposedne ono na šta ima prirodno pravo – mesto najboljeg na planeti.

 

21 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime