Tenis – da li je ovo godina promena?

Raoniću ne smeta pomeranje Rolan Garosa (Photo by Robert Prezioso/Getty Images)

Od početka 2018. je prošlo tek nekoliko dana, a već smo suočeni sa iskušenjem da tvrdimo da će tenis u ovoj godini izgledati mnogo drugačije nego u prethodnoj deceniji.

Da li je rano za takvu tvrdnju? S obzirom kako je godina počela, možda i nije. Doduše, nagoveštaji da će promena biti su se u ovom ili onom obliku pojavljivali tokom cele prošle godine.

Tenis – koji ga udarac čini tako elegantnim?

Na neki čudan način i ti nagoveštaji mogu da se svrstaju u promene, ali takve vrste koje su samo potvrdile neke stare, dobro poznate činjenice. One koje je tenis prema nekim procenama trebalo da pretrpi i dalje ne dolaze, bar ne u očekivanim dozama.

Od 2005. godine kada je Marat Safin pobedio na Otvorenom prvenstvu Australije, Grend Slem turnire su osvojila samo trojica tenisera koja se ne zovu Rodžer Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković ili Endi Mari, a odigrano ih je čak 51!

Retki prekidi dominacije Velike četvorke

Trojica tenisera koji su povremeno prekidali dominaciju Velike četvorke, što bi trebalo shvatiti samo uslovno, nažalost neće igrati važniju ulogu na prvom od četiri najveća turnira. Del Potro se nikada zaista nije vratio posle silnih povreda, Čilić u Melburnu nema zapažene rezultate, a Vavrinka još nije siguran da li će uopšte i igrati u Australiji.

Tenis je u prethodnoj sezoni bio u znaku Velike četvorke, ali ne sasvim u podrazumevanom i značenju. Dok je jedna polovina (Federer, Nadal) suvereno vladala ATP terenima, druga (Đoković, Mari) je prošla kroz pravo mučenje. Većina stvari koja se dogodila u 2017. je bila suprotna od očekivanog.

Mari je trebalo da nastavi sa samopotvrđivanjem nakon što je prvi put postao broj jedan, a Đoković da iz sve snage pokuša da ga u tome osujeti, kao i da poveća kolekciju najvećih trofeja.

Otpala i Doha – koliko je Đoković siguran za Melburn?

Godinu su međutim, u celosti obeležili Rodžer Federer i Rafael Nadal. Švajcarac je u Bazel odneo prvu Grend Slem titulu posle pet godina čekanja, a Španac na Majorku prvu od Rolan Garosa 2014! Federer je maestralno planirao veliki povratak, a plan savršeno sproveo u delo i verovatno postao najveći šampion koga će tenis ikada imati.

Nadalov je probleme sa kolenima stavio na ,,pauzu” i trijumfovao u Parizu i Njujorku, što je možda samo za nijansu manje impresivno od onoga šta je uradio Federer. Tu nijansu čini razlika od pet godina u korist Španca.

Da li je zaista došao kraj?

Početak nove sezone ide u prilog svima koji zastupaju mišlenje da je Velikoj četvorci došao kraj. Mari je odustao od Melburna, a povreda kuka je toliko ozbiljna da mu čak i nastavak karijere nije sasvim izvestan. Čak i ako se vrati na teren, koliki će biti njegov uticaj na Grend Slemovima?

Nadal zbog kolena nije uspeo da završi poslednja dva turnira u 2017, a u novoj sezoni nema još nijedan odigran meč. Ne bi bilo preveliko iznenađenje ako i se i on na kraju ne pojavi u Melburnu.

Melburn samo što nije počeo, ne propustite odlične kvote!

Novak Đoković je najveća misterija. Ili je bar to bio do nedavno kada je dva puta pomerao planirani povratak. Do pre samo desetak dana pojavljivale su se optimističke prognoze o Đokovićem ponovnom stizanju, ako ne na sam vrh, ono bar u neposredno ,,podnožje”. Neki analitičari su ga već videli kao favorita za jedan, možda i dva Grend Slema u 2018.

S obzirom na situaciju takve prognoze nisu bile bez osnova, a onda je kao hladan tuš stigla vest da povreda lakta nije sasvim zalečena. Otpali su Abu Dabi i Doha, a prema poslednjim informacijama, Đoković će pre Melburna tenis igrati samo egzibiciono u Kujongu na Taj brejk tensu.

Bez ijednog takmičarskog meča posle višemesečne pauze, veliko je pitanje šta se od njega može očekivati čak i da se pojavi na turniru na kome sa šest titula drži rekord zajedno sa Rojem Emersonom.

Slovo spalo na Federera

Sve što se dogodilo u poslednjih nekoliko nedelja ne ostavlja dilemu ko je najveći favorit u Melburnu. Rodžer Federer bi turnir ,,izmasakriran” odsustvom velikog broja vodećih tenisera mogao da osvoji na najlakši način u karijeri. Ali kakav će to uticaj imati na opstanak Velike četvorke?

Svašta se dešava u Brizbejnu, ko će biti najbolji?

Možda kao ,,labudova pesma” kvarteta koji je obeležio tenis u prethodnih deceniju i po? Tu su naravno Rolan Garos gde je Nadal uvek favorit, kao i još jedan Vimbldon za Švajcarca. Međutim, pred Nadalom je proces ,,sređivanja” kolena, a pred Švajcarcem svaki novi dan starenja, kao i činjenica da neko od mlađih može da ga iznenadi kao i pre povratničke godine.

Moguće je da ćemo biti svedoci kraja jedne sjajne ere. Godina u kojoj će se tenis promeniti možda je upravo pred nama.