Tanka je linija između ispadanja i Kopa Sudamerikane: Završava se brazilska Serija A

Serija A

U nedelju uveče se spušta zavesa na još jednu sezonu najjače lige Brazila, a uzbuđenja neće manjkati. Šampion je već odavno odlučen, ali veliki broj timova i dalje ima za šta da igra.

Biće ovo ludo kolo. Posle 37 odigranih kola znamo da je Korintijans šampion, kao i da su Ponte Preta i Atletiko Goijas „čekirali“ karte za Seriju B. Zato nam poslednjih 90 minuta fudbala garantuje uzbuđenja.

Naime, zbog specifičnog sistema južnoameričkih takmičenja i malog broja zemalja na tom kontinentu, samo dva tima od 20 neće „otići“ nigde ove sezone. Prvih šest ekipa će u Kopa Libertadores, sedmi i osmi će probati da se tamo plasiraju kroz kvalifikacije, dok će timovi od devetog do 14. mesta pravo u Kopa Sudamerikanu.

Kada se zna da poslednja četiri tima ispadaju, samo ekipe na pozicijama 15 i 16 ostaju tu gde jesu.

Palmeiras, Gremio i Santos su sebi obezbedili plasman u najjače južnoameričko takmičenje, ali se ni izbliza nisu rasporedili na tabeli, pošto ih deli samo jedan bod. Kruzeiro će takođe u Kopa Libertadores, ali i oni imaju samo tri boda više od Flamenga i Vaska. Upravo ova dva tima, uz Botafogo, Šapekoense i Atletiko Mineiro, vodiće borbu za šesto mesto, kao i dva sledeća koja vode u kvalifikacije.

POSLEDNJE KOLO = POSLEDNJA PRILIKA DA ZARADIŠ

Baija i Sao Paulo i dalje mogu da dosegnu doigravanja za Kopa Libertadores, dok je Atletiko Paranaense siguran putnik u Kopa Sudamerikanu.

Zanimljivo će biti i u borbi za opstanak. Vitorija i Koritiba su na mestima 15 i 16, i oba bi mogla da se naredne sezone nađu u Kopa Sudamerikani, ali i u Seriji B. Naime, njih deli samo tri boda od Fluminensea koji je na 14. mestu, dok Sport Resife i Avaji imaju po bod manje i trenutno se nalaze u zoni ispadanja.

Brazil Serija A

Tako, pred poslednjih 90 minuta fudbala, četiri tima mogu da ispadnu – uz dva već prežaljena – dok praktično svi ostali (osim šampiona Korintijansa i trinaestoplasiranog Fluminensea) i dalje imaju mnogo motiva pred ovo poslednje kolo.

MOŽE LI SPORT RESIFE PREKO ŠAMPIONA DO OPSTANKA?

Parovi 38. kola:

Atletiko Goijas – Fluminense
Atletiko Mineiro – Gremio
Atletiko Paranaense – Palmeiras
Botafogo – Kruzeiro
Šapekoense – Koritiba
Santos – Avaji
Sao Paulo – Baija
Sport Resife – Korintijans
Vasko – Ponte Preta
Vitorija – Flamengo