Svilar će braniti za Srbiju! Ko je sve birao otadžbinu kada nije morao?

Golman Benfike biće reprezentativac Srbije, a ne Belgije. To tvrde portugalska „A Bola“ i Zoran Filipović, šef skautinga FSS-a. 

„Svilar je rekao „da“ i igraće za Srbiju. Debitovaće u martu sledeće godine“, izjavio je Filipović. Lepe vesti za ljubitelje domaćeg fudbala su tako i zvanično potvrđene, a sada se samo iščekuje prvi nastup mladog Svilara na golu reprezentacije Srbije. Ipak, 18-godišnjak je mogao da se odluči za Belgiju, s obzirom na to da je tamo čitav život i da je branio za mlade selekcije te zemlje. 

Međutim, koji još fudbaleri su u poslednjih petnaestak godina birali Srbiju (i SCG) u trenutku kada su mogli da izaberu dres neke druge selekcije? 

Ivan Ergić 

Prvi na listi je nekadašnji vezista Bazela i Burse. Ergić je odrastao u Australiji i mogao da je da bude reprezentativac te zemlje, ali do toga nije došlo. Selektor tadašne Srbije i Crne Gore Ilija Petković pozvao ga je u maju 2006. na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj. Ergić je pristao da obuče plavi dres i odbije Kengure. Za SCG i Srbiju, Ergić je odigrao ukupno 11 mečeva i nije ostvario značajan uticaj u dresu nacionalnog tima. 

Zdravko Kuzmanović 

Jedan od „Švajcaraca“. Kuzmanović je odrastao u toj centralnoevropskoj zemlji i igrao za sve mlađe kategorije nacionalnog tima, ali kada je trebalo doneti konačnu odluku – zvala je otadžbina. Zdravko je odabrao Srbiju, za koju je i debitovao u kvalifikacijama Euro 2008. Od marta 2007. do 2014. godine nastupio je okruglo 50 puta u dresu Orlova, a bio je i član selekcije koja se plasirala na Mundijal u Južnoj Africi. 

Neven Subotić 

Odlični defanzivac je mogao da bira između čak tri reprezentacije. U mlađim kategorijama je nastupao za SAD, s obzirom na to da je odrastao u Solt Lejku i na Floridi, ali je osim za Jenkije mogao da obuče i dres Bosne i Hercegovine. Ipak, Subotić je to odmah odbio, da bi se na kraju odlučio za Srbiju. 

Igrao je u Južnoj Africi 2010. godine, ali je 2013. godine posle neuspelih kvalifikacija za Mundijal u Brazilu odlučio da reprezentaciji kaže „zbogom“. Odigrao je 36 mečeva za Orlove. 

Aleksandar Prijović 

Definitivno i najsvežiji primer sa najvećom simbolikom u sebi. Aleksandar Prijović je dugo čekao na poziv FSS-a, odbijajući prethodno da nastupa za Švajcarsku. Želeo je jedino Srbiju, a onda je 2016. godine i dočekao taj poziv. Da nagrada bude veća, upravo je napadač PAOK-a postigao gol koji je Orlove odveo na Svetsko prvenstvo u Rusiju. 

Ostali 

Nemanja Gudelj je, odrastajući u Holandiji, imao pravo da eventualno nastupi u dresu Oranja, ali je pitanje da li bi takav poziv ikada stigao. Međutim, imajući u vidu u kakvoj je krizi trenutno reprezentacija Holandije, Gudelju i ne ide tako loše. 

Uz njega, tu je i Miloš Veljković. Iako još uvek nije zvanično debitovao u dresu Srbije i mogao bi da se predomisli, štoper Verder Bremena zasigurno neće postati reprezentativac Švajcarske. Veljković je rođen u Bazelu, gde je i odrastao, ali sa Orlovima je već ostvario velike uspehe u mlađim kategorijama, postavši prvak Evrope i sveta. 

Oni nisu obukli dres Srbije 

Dva najpoznatija igrača koja su mogla da postanu reprezentativci Srbije ali nisu. Bojan Krkić je kao velika nada španskog fudbala odigrao jedan meč za Crvenu furiju, dok je Marko Arnautović odlučio da postane igrač Austrije. Upravo je Arnautović nedavno bio zaslužan za pobedu Austrijanaca nad Srbijom, ali taj poraz nije sprečio Orlove da se plasiraju u Rusiju. 

Pomenimo još i da je Marko Dević igrao za reprezentaciju Ukrajine na Evropskom prvenstvu 2012. godine.