Svetsko prvenstvo: Zašto bi neko odustao? Pet najpoznatijih primera!

Pojavile su se najave zemalja, a Engleska prednjači u tome, da bi neki timovi mogli da propuste Svetsko prvenstvo u Rusiji. Trenutno su to samo kuloarske priče tabloidne štampe u Britaniji i malo verovatan scenario za naredno leto.

Britanska kraljevska porodica i ministri u vladi ipak neće ići u Rusiju. To je zajednička odluka doneta zbog smrti nekadašnjeg dvostrukog agenta Skripala. Da ne ulazimo previše u politiku, Britanci su pored još nekih mera rešili i da propuste svetsko prvenstvo.

Kada smo kod bojkota Svetkog prvenstva, on se dešavao nekoliko puta do sada. Spremite se za putovanje kroz istoriju Mundijala jer se vraćamo na sam početak. Različite države, različiti kontinenti i različiti razlozi za propuštanje.

Ukoliko bi ti da budeš u Rusiji narednog leta, to možeš da uradiš sa samo jednim tiketom. Dovoljno je da odigraš tri para iz Meridian Mundijal lige i sa minimalnom uplatom od 50 dinara konkurišeš za kartu. Mesta u avionu ima, pripremi se da gledaš utakmice u Moskvi.

KO ĆE OSVOJITI SVETSKO PRVENSTVO U RUSIJI?

Reprezentacija Jugoslavije, u kojoj su 1930. godine igrali samo igrači iz beogradskih klubova, putovala je na prvo Svetsko prvenstvo. Mnogi drugi nisu želeli da krenu na takav put. Delovalo je da je ludost ići na drugi kraj sveta zbog fudbala.

Putovanje u to vreme nije bilo lako dostupno kao danas pa prvi turnir treba uzeti sa rezervnom. Na njemu je nastupilo 13 timova a nećemo pomenuti one koji su odbili da učestvuju. Krenućemo zato sa drugim turnirom, održanim u Italiji četiri godine kasnije.

5. Urugvaj – 1934

Prvi šampion je bio Urugvaj, na domaćem terenu. Ali, Urugvaj je jedina reprezentacija koja na narednom prvenstvu nije branila titulu. Turnir je održan u Italiji a aktulni svetski šampion nije došao da se nadmeće sa ostalim reprezentacijama.

Na prvenstvu koje je imalo 16 učesnika su bila četiri tima van Evrope. Pored Brazilaca i Argentinaca učešće su zabeležili Egipat i SAD. Amerikanci su u baražu, nekoliko dana pred turnir pobedili Meksikance. Urugvaj nije želeo da učestvuje jer je četiri godine ranije premalo Evropljana putovalo do njih!

MOGU LI URUGVAJCI DO TROFEJA?

Možda to deluje kao bizaran razlog ali Urugvajci imaju poentu. Kada je bilo prvo Svetsko prvenstvo, mnoge države iz Evrope nisu želele da putuju u Montevideo. Nakon samo četiri godine broj učesnika je proširen i mnogi evropski timovi su igrali. Oni to nisu želeli.

4. Argentina – 1938

Bojkot Urugvajaca je potrajao i narednih godina. Oni sve do 1950. nisu bili učesnici Svetskog prvenstva a na narednom turniru im se pridružila još jedna zemlja iz Južne Amerike. Komšijska Argentina je odbila da učestvuje na turniru u Francuskoj smatrajući da je prevarena.

Naime, kada je uspostavljen format svetskog prvenstva, Argentinci su shvatili da će to (prevashodno) biti takmičenje Evrope i Južne Amerike. U skladu sa tim su se i ponašali. Igrali su na prva dva turnira ali je kod trećeg nastao problem.

Očekivali su da će naredni domaćin biti neka zemlja iz Južne Amerike. Kako su Evropljani dobili organizaciju tog turnira, Argentina je revoltirana odlukom objavila da neće učestvovati na poslednjem predratnom šampionatu održanom u Parizu 1938. godine.

3. Indija – 1950

Sigurno ste nekada čuli onu priču o Indijcima koji su želeli da igraju bosi. Oni su bili nenaviknuti na kopačke i želeli su da nastupe ili samo u štucnama ili bez ičega na stopalima. Zapravo, ta priča je samo legenda, nije bilo baš tako.

Tačno je da su dve godine pre ovog, na Olimpijskim igrama u Švedskoj, igrali bez kopački. To je bio trenutak za ponos nacije, izlazak na sportsko takmičenje nakon osamostaljenja. Tamo su ispali od Francuza a dve godine kasnije su propustili turnir iz drugih razloga.

KVOTA NA SAUDIJSKU ARABIJU JE 750!

Možda je nekada bilo priče o njihovom učešću na svetskom prvenstvu bez obuće ali nije to presudilo. Presudno je bilo što su Indijci procenili da Svetsko prvenstvo u fudbalu nije dovoljno važan događaj! Ne treba podsećati da nikada kasnije nisu bili ni blizu njega.

2. Turska, Indonezija, Egipat, Sudan – 1958

Četiri tima iz dve različite kvalifikacione zone. Povukli su se iz istog razloga! Niko nije želeo da igra kvalifikacione mečve protiv Izraela! Izraelci su prvo klasifikovani kao tim iz Azije ali ni Indonezija ni Turska nisu želele da izađu na megdan.

Kako je zamišljeno da Afrika i Azija daju samo jednog predstavnika pa je Izrael trebalo da dobije nove izazivače. Sudan i Egipat je trebalo da budu ti timovi ali su i oni odbili da se takmiče. Izraelci su se tako bez ijednog odigranog meča stigli na korak od Svetskog prvenstva.

Kako su pravila bila da reprezentacija ne može da se kvalifikuje ako nije odigrala nijedan meč, Velšani su bili njihov rival u tom improvizovanom baražu. Da stvari budu još neverovatnije, Velšani su pobedom u tom baražu stigli do jedinog učešća na Mundijalu.

1. Afrika – 1966

Da, dobro ste pročitali, kompletan kontinent! Jedinstven slučaj u sportu. Sve je krenulo od FIFA odluke da na takmičenju koje se igralo u Engleskoj bude loše raspoređen broj mesta. Za taj turnir su Evropljani kvalifikovali 10 a Južna Amerika 4 tima.

Kako je garantovano mesto imala jedna reprezentacija iz Severne Amerike, ispostavilo se da tri kontinentna treba da se bore za samo jedno mesto. Svetsko prvenstvo koje nije baš svetsko. Afrikanci nisu želeli da igraju po tim pravilima!

NIGERIJCI IMAJU NAJBOLJI TIM MEĐU AFRIKANCIMA!

FIFA je tada Južnu Afriku, reprezentaciju koja je bila izbačena iz kontinentalne organizacije, prebacila u kvalifikacionu zonu u Aziji. Zbog ovakve odluke je najviše ispaštala Gana, šampion Afrike na dva turnira koja su prethodila takmičenju u Engleskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime