Sve je počelo pre 15 godina: Fredi Adu prvi pik, danas bez kluba, još uvek nema 30 godina!

Fredi Adu
(Photo by Stephen Dunn/Getty Images)

Nema onog ko prati fudbal da ne zna ko je Fredi Adu. Nekada velika nada američkog fudbala ispostavila se kao veliki promašaj, a njegova profesionalna karijera otpočela je na današnji dan pre 15 godina.

Tog 16. januara 2004. godine, na MLS Superdraftu, Fredua Koranteng Adu je bio izabran kao prvi pik od strane D.C. Junajteda. Već tada je bio uveliko najavljivan kao ne samo velika nada američkog, već i svetskog fudbala.

U tom trenutku, međutim, Adu je imao samo 14 godina i po godina i do danas je ostao najmlađi sportista koji je ikada potpisao profesionalni ugovor u bilo kom američkom sportu. U mlađim kategorijama je oduševljavao sve skaute i vodio svoje timove do pobeda na turnirima protiv akademija velikih evropskih klubova.

Momak rođen u Gani koji se 1997. preselio u SAD nakon što je njegova majka dobila zelenu kartu na državnoj lutriji, postao je igrač kluba iz prestonice, ali svoj potencijal nije ispunio.

Priča je već odavno poznata. Očekivalo se da bude svetska superzvezda, dok je na popularnoj kompjuterskoj igrici Football Manager je bio vunderkind koji čini čuda. Svi su se na kraju prevarili. Prerani ulazak u profesionalne vode očigledno nije dobro delovao na Adua, koji je za dve godine u D.C. Junajtedu postigao 11 golova u MLS ligi na 87 utakmica.

Posle se preselio u Real Solt Lejk, krajem 2006. godine, ali se zadržao samo jednu polusezonu. U leto 2007. odlazi u Benfiku koja je bila spremna da se kocka s njim. Ipak, ni slavni portugalski klub nije uspeo da ga vrati na put koji su od njega svi očekivali.

Već tada, sa samo 18 godina, postao je igrač koji se vucara od kluba do kluba i nigde ne uspeva da ispuni očekivanja. Doduše, očekivanja koja su postajala sve manja. Tako je posle pozajmica u Monaku, Belenensešu i Arisu nastavio da luta, na kratko se vratio u MLS i Filadelfiju, da bi potom ‚‚skoknuo” i do Jagodine.

KO OSVAJA MLS 2019?

Igrao je za srpski klub tokom 2014. godine – ako je reč ‚‚igrati” uopšte i prava reč – da bi potom nastavio da luta po Finskoj i niželigaškim američkim klubovima. Poslednji za koji je nastupao bio je Las Vegas Lajts, ali se ni u ovom timu nije predugo zadržao.

Ugovor sa Vegasom mu je istekao u decembru i sada je bez kluba, a pominje se da je to možda i kraj karijere… Prošlo je tačno 15 godina otkako je svet čuo za najmlađeg profesionalca u američkim timskim sportovima, a već odavno deluje da je njegova karijera potpuno irelevantna.

Šteta, jer Adu je i dalje mlad momak. U junu će napuniti 30 godina.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime