Suruga šampionat, jedno od najneobičnijih takmičenja!

Evropska takmičenja u fudbalu su svima dobro poznata. Van Evrope ima nekih koja su potpuno neobična. Takav je Suruga šampionat, za njega se kvalifikuje osvajač japanskog kupa!

Kopa Libertadores je najjače takmičenje u Južnoj Americi i pandan evropskoj Ligi šampiona. Južnoamerička Liga Evrope je Kopa Sudamerikana i u njemu se takmiče malo slabiji timovi. Sinoć je do te titule stigao Independiente.

Oni su obezbedili plasman u Suruga šampionat gde će odmeriti snage sa Serezo Osakom. Serezo je u prethodnoj sezoni osvojio Liga kup u Japanu i narednog avgusta će igrati za još jedan trofej! Možete li da zamislite meč u kom igraju osvajač Lige Evrope i osvajač egipatskog kupa? Deluje neverovatno!

Argentinci prvi meč u Rusiji igraju protiv Islanda!

Naredno izdanje će biti 11. u istoriji. Do sada su japanski timovi imali deset različitih protivnika u ovom takmičenju ali su samo četiri puta prepuštali pobedu. Rekorder je tim Kašiva Antlersa koji je tri puta učestvovao a dva puta osvajao trofej.

Takmičenje se uvek održava u Japanu, na stadionu njihovog predstavnika. Za sada još uvek ne privlači ogromnu pažnju publike. Rekordna poseta je zabeležena 2013. godine, na stadionu Kašive, kada je malo manje od 27.000 gledalaca posmatralo pobedu nad Sao Paulom.

Narednog leta će na stadionu Serezo Osake snage odmeriti taj tim i Independiente. Argentinci su već jednom učestvovali u kupu i tada su bili poraženi od Jubilo Ivate nakon penal serije. Sada imaju priliku da poprave utisak protiv debitanta.

Ideju o ovakvom takmičenju, gde se susreću jedan vlasnik kontinentalnog trofeja i osvajač domaćeg kupa, pokrenuli su Japanci. Cilj je popularizacija fudbala, koji u toj ostrvskoj zemlji još uvek nema primat. Pored toga, japanski klubovi sada imaju odličnu priliku da se odmere protiv jačih timova.

Kakve su šanse Japana na Svetskom prvenstvu?

Stadion Nagai park, na kom se igralo i Svetsko prvenstvo 2002. godine, biće domaćih narednog leta. Kapacitet je 47.000 mesta i verovatno neće biti ispunjen do poslednjeg mesta ali će se dva tima boriti za trofej na njemu! Za one kojima su najzvučnije lige postale monotone, možda je ovo rešenje.