RAT SE NASTAVLJA: Juventus, Barsa i Real uzvraćaju udarac!

superliga-himna-lopta-superliga
I Superliga se oglasila (FOTO: Guliver Images)

Superliga i UEFA i dalje ratuju, a nakon najavljenih kazni za klubove osnivače, stigla je i nova reakcija.

Na zvaničnom sajtu Juventusa osvanulo je zvanično saopštenje tog kluba, kao i Barselone i Real Madrida, koji su ujedno i jedini koji su ostali u Superligi.

Saopštenje vam prenosimo:

– Klubovi i osnivači su trpeli i i dalje trpe neprihvatljiv pritisak treće strane, kao i pretnje i zahteve da napuste projekat i na taj način odustanu od svog prava i dužnosti da pruže rešenje za fudbalski ekosistem putem konkretnih predloga i konstruktivnih dijaloga. To je neprihvaltjivo u vladavini uakona i tribunali su već presudili u korist predloga Superlige nalažući FIFA i UEFA da se uzdrže od preuzimanja bilo kakvih radnji koje na bilo koji način mogu ometati ovu inicijativu.

– Projekat Superlige je osmišljen od strane 12 klubova osnivača i to sa ciljem pružanja rešenja za trenutnu neodrživu situaciju u fudbalskoj industriji. Klubovi osnoivači delili su istu zabrinutost, pa su u tom smislu 18. aprila objavili stvaranje Superlige i kanala za komunikaciju za UEFA i FIFA, pošto je o novinama obaveštena svaka organizacija.

– Uz najveće poštovanje trenutnih fudbalskih struktura i ekosistema, klubovi su se složili da će se Superliga održati samo ako je priznaju UEFA i/ili FIFA, ili ako se u skladu sa važećim zakonima i propisima, proglasi takmičenjem koje je u potpunosti kompatibilno sa domaćim takmičenjima.

– Međutim, iako su na vreme bile obaveštene, UEFA i FIFA su do sada odbojale da uspostave bilo kakvu komunikaciju i da donesu finansijsku stabilnost u celoj evropskoj porodici.

– Klubovi osnivači su takođe priznali da je Superliga jedinstvena prilika da se navijačima širom sveta ponudi najbolja moguća predstava i da se ojača globalno interesovanje za sport, a jedan od glavnih ciljeva je i promocija ženskog fudbala na globalnom nivou.

– Svesni smo raznolikosti reakcija na inicijativu Superlige i shodno tome, i potrebe da razmislimo o razlozima nekih od njih. Spremni smo da preispitamo predloženi pristup, ali bili bismo krajnje neodgovorni kada bismo, svesni potreba i sistemske krize u fudbalskom sektoru, napustili takvu misiju, a da ne pružimo adekvatne odgovore na egzistencijalna pitanja koja prete fudbalskoj industriji.

Žao nam je što smo videli da su se naši prijatelji i osnivači našli u nedoslednom i kontradiktornom položaju, te su potpisali brojne obaveze prema UEFA. Međutim, s obzirom na to da materijalna pitanja nisu nestala ponavaljamo da, u čast naše istorije, moramo da se pridržavamo svojih obaveza prema našim navijačima, ali i za dobro fudbala.

– Moramo da delujemo odgovorno i da istrajemo u traganju za adekvatnim rešenjima, uprkos neprihvatljivim i stalnim pritiscima i pretnjama od strane UEFA.

– Još jednom ponavljamo, i FIFA i UEFA i svim fudbalskim akterima da smo spremni da razgovaramo, uz mnogo poštovanja i bez nepodnošljivog pritiska, a sve u skladu sa vladavinom zakona, te tako nađemo adekvatno rešenje za celu fudbalsku porodicu – navodi se u saopštenju.

Sve u svemu, pitanje je da li ćemo u skorije vreme doći do nekog rešenja, jer očigledno ni jedna ni druga strana nemaju nameru da odustanu.

ČEFERIN: O Zvezdi, Partizanu, regionalnoj ligi, Superligi…

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Stefan Stojačić: Olimpijske igre su oduvek bile moj san! | SPORT FOKUS

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR