Stiže lova u Seriju A!

Ako je istina ono što se piše po Apeninima, italijanska Serija A bi ponovo mogla da postane deo vodeće trojke po sumi novca zarađenoj od TV prava.

Mediji u Italiji poslednjih dana izveštavaju o ponudama koje italijanskoj ligi pristižu povodom otkupa televizijskih prava, a ostvare li se te spekulacije, Serija A će preskočiti nemačku Bundesligu i zauzeti mesto uz Premijer ligu Engleske i špansku Primeru.

U izveštajima sa Čizme se navodi da je italijanska liga konačno dobila ponudu koja bi ih mogla zadovoljiti. Španski medijski gigant MediaPro je poslao ponudu od 1.5 milijardi evra po sezoni i time nagovestio povratak Italijana na veliku scenu!

Fudbal, stil i legenda – to je Hidetoši Nakata

Potpredsednik lige je izjavio da je ovo prva ponuda koja bi zapravo mogla da zadovolji njihove želje, ističući kako su ponude samo rasle u prethodnom periodu.

“Prva ponuda bila je za 483 miliona evra, potom 762 miliona, pa onda 830 miliona evra. I onda je konačno usledila ponuda od preko milijardu evra”, rekao je Paolo Nikoleti.

Gde je tu Italija u odnosu na ostale evropske lige?

Ukoliko se potvrde ova pisanja, Bundesliga će pasti na četvrto mesto po zaradi od televizijskih prava, dok bi Italija ozbiljno prišla Špancima za vrat. Trenutni ugovor Primere je vredan 1.6 milijardi evra po sezoni, pa bi Italija tu napravila ozbiljan korak unapred. Ipak, Premijer liga je i dalje apsolutno neprikosnovena, sa nešto manje od tri milijarde evra po sezoni.

Novo kolo Serije A otvaraju Fiorentina i Juventus!

Tu brojku verovatno niko neće sustići u nekom narednom periodu, ali za Italijane bi ovaj ugovor bio itekako lepa vest. To bi omogućilo timovima koji, pre svega, nisu Juventus da uberu još veću sumu novca i učine svoje sastave snažnijim. Više novca će dovesti do više ulaganja, ali ne treba očekivati troškarenja kakva viđamo po Engleskoj.

U Italiji i dalje dosta timova iz Serije A ima finansijskih poteškoća i biće im potrebno vremena da srede situaciju u tom pogledu, ali i ovo dosta raduje. Iako i dalje ostaje nejasno kako će raspodela novca biti izvršena – da li egalitarno kao u Engleskoj ili brutalno podeljeno na par najjačih koji bi uzimali najveći deo i na ostale manje timove, kao što je slučaj u Španiji – jasno je da je Serija A gledaocima poslednjih godina postala daleko zanimljivija nego ranije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime