Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev i pitanje mentalne čvrstine

ATP
Cicipas veruje da će osvojiti Grend slem (FOTO: Julian Finney/Getty Images)

Aleksander Zverev ide kući, a Stefanos Cicipas ostaje u Melburnu sa dobrim izgledima da se njegov boravak u australijskom metropolisu produži i do samog polufinala.

Kažu da je Melburn ,,najgrčkiji” grad u Australiji, a za vreme meča između Cicipasa i Federera (pogotovo posle) videli смо kako bi izgledao da je sasvim grčki. Navijači mladog tenisera su napravili atmosferu koja bi, ako se prognoze mnogih teniskih analitičara obistine, mogla u narednim godinama da bude česti pratilac najvećih turnira. Uslov je da Cicipas, da se izrazimo sportskim rečnim, u međuvremenu, ne izgubi kao ne tako mali broj talentovanih tenisrea pre njega.

Kakav to problem ima Zverev na četiri najveća turnira?

O njemu se u poslednjih godinu dana pisalo mnogo kao kao jednom od pripadnika generacije kojoj je namenjeno da ,,presudi” sadašnjim vladaocima ATP scene. Zanemarivši za trenutak to što je upravo Cicipas pobedio Federera, Švajcarac, a naročito Novak Đoković i Rafael Nadal su se pokazali mnogo tvrdokorniji. Sigurno bi to važilo i za Endija Marija da nije bilo problema sa povredom.

Pošto ,,srednja generacija” nije iznedrila dovoljno dobre igrače koji bi najvećim asovima u značajnijoj meri preoteli Grend slem titule, nada je, kao i svet – na mlađima ostala. Aleksander Zverev je prvi koji je u tom smislu najavio novo tenisko doba. S obzirom da je godinu dana stariji od Grka, u tome ima dosta smisla.

Zverev i dalje ostavlja loš utisak na najvećim turnirima

Sve je (osim jedne stvari) ukazivalo na to da će Zverev prvi od mlade garde uspeti da se ,,isprsi” pred velikanima. Na određeni način, on to i jeste učinio. Pobeđivao je Federera i Đokovića, osvajao Masterse, prethodne dve godine bio među najboljim i u Melburn stigao sa već deset ATP titula u karijeri. Štaviše, 2018 je okončao trijumfom na završnom turniru sezone u Londonu.

Nažalost, mladi teniser (ponovo) i dalje ne ispunjava očekivanja tamo gde se dokazuje najviši kvalitet – na Grend slemovima. O njegovim preranim ispadanjima sa najvećih turnira je pisano veoma mnogo, a za uzroke su se navodili u najvećoj meri, psihološki razlozi. Druga, ali možda ne i manje bitna stvar je činjenica da se Grend slem mečevi igraju na tri dobijena seta, za šta je pored beprekorne fizičke pripremljenosti, ožda još i važnija psihološka.

Posle novog razočarenja, neki su umanjili visine koje su u svojim predviđanjima namenili Aleksandru Zverevu, možda više zbog toga što su i sami razočarani, nego što on neće imati uspešnu karijeru.

Zverev će i dalje pobeđivati, jedino što se pitanju njegovog savladavanja barijere na najvećoj sceni mora priči na neki drugačiji način, kako on lično, tako i svi oni koji su spremni da mu odrede budući značaj. Bez obzira na to šta dalje u Melburnu uradi Cicipas, očigledno je da će talentovani Nemac morati da računa na njegovo prisustvo.

Cicipas je iznenadio svojom mentalnom čvrstinom

Svi su svesni da ma koliko Đoković i Nadal i dalje deluju moćno, pred njima je svakako manji broj godina igranja na vrhunskom nivou nego što očekuje Cicipasa i Zvereva. To znači da će u jednom trenutku put ka Grend slem titulama biti mnogo više otvoren nego što je to sada. Takođe, može da se ispostavi da kada nastane vakuum, da će više profitirati onaj ko se brže snađe.

Stefanos Cicipas: Da li je Vimbldon video najbolji grčki bekhend? 

Možda jedan trenutak najbolje ilustruje razliku između dvojice mladih tenisera – momenat na kraju prvog seta duela Cicipas – Federer kada je uzvik iz publike omeo Grka i set otišao u ruke Švajcarca. Reakcije skoro da nije ni bilo, a svu svoju stabilnost, on je pokazao u sledeća tri seta u kojima mu koncentracija nije popustila ni u jednom trenutku. Nepokazivanje slabosti na mentalnom planu u tim godinama i protiv najvećeg tenisera u istoriji je nešto što se ne viđa često, a svakako osobina koja nedostaje Zverevu.

Možemo samo da zamislimo koliko bi puta on lomio reket da se on našao na mestu Grka u takvoj situaciji i koliko bi trajala rasprava i sa sudijom i sa publikom. Igrački kvalitet kod obojice nije sporan, uz opasku da mesta napredovanju ima. Međutim, u tenisu kao u nijednom drugom sportu, mentalna čvrstina često znači prednost nad nekim tehničkim detaljem ili boljim izvođenje nekog posebnog udarca.

Stefanos Cicipas je na tom planu pokazao zrelost koja može da trasira njegov put ka najvećim uspesima. Zverev za sada nije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime