STEFAN STOJAČIĆ ZA MERIDIAN: Olimpijske igre su oduvek bile moj san!

stefan-stojačić-sport-fokus-podkast
Stefan Stojačić bakset 3x3 (FOTO: KSS)

Olimpijske igre u Tokiju biće specifične po mnogo čemu, ali ono što nas posebno raduje jeste što ćemo prvi put imati priliku da gledamo i basket 3×3.

To je bio sjajan povod da u drugoj epizodi Meridianovog podkasta Sport fokus ugostimo jednog od najboljih srpskih basketaša, Stefana Stojačića.

Naš gost je član jedne od najboljih svetsih ekipa u basketu 3×3, Limana iz Novog Sada, kao i osvajač zlatne medalje na Svetskom prvenstvu 2018. godine.

Sa Stefanom Stojačiće smo razogovarali o njegovoj izvanrednoj akademskoj biografiji, završio je tri fakulteta, kaao i o tome kako izgleda život jednog profesionalnog basketaša koji se priprema za Olimpijske igre.

Kako je došlo do toga da završiš tri fakulteta?

–  Ja sam to već više puta ponovio, kad bi meni neko rekao da je završio tri fakulteta, ja bih mu rekao da nije baš svoj. To se desilo sticajem okolnosti, kada sam bio u Megi na profesionalnom nivou, ja sam u tom periodu hteo da završim fakultet. Uporedo sam završavao fakultet Singidunum i Privrednu akademiju. Hteo sam da imam više opcija. Sa ove distance kada posmatram sebe, ne bih to uradio ali tako se jednostavno potrefilo – počeo je Stefan Stojačić razgovor za Meridianov podkast Sport fokus.

Da li trenutno ima vremena za neke druge obaveze pored priprema za Tokio?

– Trenutno sav fokus je usmeren na Olimpijske igre u Tokiju, nema drugih obaveza, samo se misli na basket. Nadam se da će se taj moj san, da odem na Olimpijadu i predstavljam svoju zemlju, konačno ostvariti.

stefan-stojačić-sport-fokus-podkast
Stefan Stojačić basket 3×3 (FOTO: FIBA)

Budući da si bio odličan košarkaš, kako je došlo do toga da kreneš da se baviš basketom?

– Tada basket nije bio u ekspanziji. FIBA je uzela basket pod svoju juruzdikciju 2012. godine, i od tada je počelo mnogo stvari da se menja. Kada smo počeli da igramo 2013. na 2014. godinu to je bilo potpuno slučajno. Odlučio sam da prestanem da se bavim košarkom i da upišem još jedan fakultet. Nakon uspešne epizode u Vojvodini dobio sam poziv od svog fakultetskog kolege, Aleksandra Ratkova, da predstavljamo fakultet na nekom univerzitetskom takmičenju u basketu 3×3. Pokazali smo se jako dobro, i tako je sve krenulo– naglasio je Stefan Stojačić.

– Prvi turnir smo se međusobno dogovorili da se organizujemo i odemo na turnir u Mongoliju, na koji smo dobili poziv za koji smo sami trebalo da skupimo novac. Osvojili smo taj turnir pa je tada sve krenulo dosta ozbiljnije. FIBA plaća pobednika turnira, i tako smo dobili poziv za druge događaje.

Ko je bolji basketaš ti ili brat?

– Moj brat Strahinja je svakako talentovaniji, ja sam veći radnik. On ima odlične predispozicije da bude odličan basketaš, čak bolji od mene. Ali iskreno izbegavamo da igramo jedan protiv drugog. Ali on je neka nova generacija basketaša Srbije-.

Šta je prednost basketa da bude sve popularniji?

– Meni je u startu bilo konfuzno. Ali na kraju taj neki basket 3×3 ima dodatnu draž. Ja mislim da je to sport budućnosti, zato što je brz, atraktivan, dozvoljeno je više kontakta. Što svakako prija publici. Doživljaj basketa uživo je posebna čar- dodao je Stefan Stojačić.

Šta je važno da budući basketaši znaju o tom sportu?

– Najvažnije je u basketu da igrač voli kontakt. U basketu 3×3 moraš da igraš sve najviše u odbrani. Moraš da braniš niskog, moraš da braniš visokog. Idealni igrač mora igrati neku kombo bekovsku poziciju.

Kakav je tvoj odnos prema Olimpijskim igrama?

 – Mislim da su Olimpijske igre svamom sportisti san. Kada sam počeo da se bavim košarkom, uvek mi je to bila neka veća želja od npr. neke NBA lige. Šansa da dođem do Olimpijskih igara je velika privilegija, tako da to daje veliki značaj samom sportu. Prosto države koje žele da finansiraju sport, imaće interes da ima svoje predstavnike u Tokiju.

stefan-stojačić-sport-fokus-podkast
Stefan Stojačić basket 3×3 (FOTO: FIBA)

Kako je boriti se sa pritiskom i koja su očekivanja od Tokija?

–  Živimo sa tim pritiskom svaki put. Volimo što smo favoriti, i daćemo sve od sebe da napravimo što bolji rezultat, pod zastavom naše zemlje- zaključio je Stefan Stojačić.

NINO ČELEBIĆ EKSKLUZIVNO ZA MERIDIAN SPORT: Biće skandal ako Jokić ne bude MVP!

Obavezno pogledajte:CHELSEA vs REAL MADRID | Meridian PES Predictor #57 | @Beki

7 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime