Šta to radi Ajaks? Tri tinejdžera već stigla, sprema se novi vrtić!

Ajaks
AMSTERDAM, NETHERLANDS - APRIL 02: David Neres of Ajax celebrates scoring his teams second goal of the game with team mates during the Dutch Eredivisie match between Ajax Amsterdam and Feyenoord at Amsterdam ArenA on April 2, 2017 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Kopljanici ne miruju! Nova godina je tek zašla u svoju treću sedmicu, a u najveći grad Holandije već su stigla tri pojačanja. I to ne bilo kakva, već talentovani tinejdžeri, baš onakvi kakve smo navikli da očekujemo iz njihove akademije. Ajaks je, čini se, blago promenio kurs kretanja.

Do sada biste na pomena Ajaksa prvo pomislili na stvaranje nekih od najvećih holandskih fudbalera svih vremena. Još od Johana Krojfa, preko Marka van Bastena, Franka Rajkarda, Veslija Snajdera, pa do najnovije generacije predvođene Džastinom Klajvertom.

Džastin Klajvert
AMSTERDAM, NETHERLANDS – AUGUST 2:
Justin Kluivert from AJAX is watched by Malang Sarr from OSC Nice during the UEFA Champions League Qualifying Third Round: Second Leg match between AJAX Amsterdam and OSC Nice at Amsterdam Arena, on August 2, 2017 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Andy Astfalck/Getty Images)

Ali sada, kao da najslavniji holandski klub želi da iskoristi prednosti tržišta. Umesto da se oslanjaju samo na sopstvenu akademiju De Toekomst, kao i previše rizične skupe transfere – Miralem Sulejmani nekada, Rišairo Živković u skorije vreme – i pokušava da pronađe jeftinije dragulje na tržištu.

Bliži se veliki derbi Holandije!

U ovom slučaju, jeftiniji nije automatski i lošiji, jer se na tržištu transfera uvek mogu naći neki potcenjeni fudbaleri. Čini se da su neke već pronašli, jer je Ajaks u utorak objavio kupovinu Nikolasa Kuna. Ovaj 18-godišnji napadač je do sada bio član RB Lajpciga, ali su Kopljanici bili spremni da za njega plate dva miliona evra.

Kun je igrao za omladince Lajpciga, a sada će odmah biti prekomandovan u Ajaksov mladi tim. Već sledeće sezone bismo ga mogli videti na terenima širom Holandije. No, to nije jedini transfer. Prvog dana 2018. godine ozvaničen je transfer Pera Šursa iz Fortune Sitard, u vrednosti od 1.8 miliona evra.

Za današnje uslove to je mala suma koja sa sobom ne povlači rizik, pa će ovaj 193 centimetra visoki 18-godišnjak od leta biti igrač Ajaksa. On se na pozajmicu vratio u Fortunu do kraja sezone, a igra na poziciji štopera. Da li je to priprema terena za odlazak Matijsa De Ligta?

Bilo kako bilo, samo nekoliko dana kasnije, Ajaks je ozvaničio još jedan transfer, najvredniji od sva tri. U Amsterdam će prvog jula, po početku letnjeg prelaznog roka, stići Hasane Bande. Levo krilo iz Burkine Faso je procenjen na sedam i po miliona evra, a trenutno nastupa za Mehelen. Ima 19 godina, a ove sezone je u belgijskoj Župile ligi postigao osam golova na 17 mečeva.

Nikolas Kun
MANAVGAT, TURKEY – MARCH 28: Nicolas-Gerrit Kuehn of Germany in action during the UEFA U17 elite round match between Germany and Turkey on March 28, 2017 in Manavgat, Turkey. (Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images)

Izgleda da Ajaks prati situaciju tamo gde drugi ne gledaju. Sada su dogovoreni transferi trojice tinejdžera, pa bi tako ekipa sa Amsterdam arene od leta mogla da bude još mlađa. Ajaksov “vrtić” ove sezone ima prosečnu starost igrača od 23.3 godine, pa bi ta brojka mogla još malo da padne…

Ostaje da vidimo da li će pogoditi sa ovim trojcem igrača pa ih za koju godinu prodati daleko skuplje. Ono što je sigurno jeste da u Ajaksu više ne razmišljaju jednolično.