Šta nas je razočaralo u NBA od početka sezone

Kao i svaku drugu, i ovu NBA sezonu smo dočekali sa različitim očekivanjima što uglavnom zavisi od pojedinačnih naklonosti prema određenim ekipama i igračima, ali i sa jednom zajedničkom stvari – željom da se uživa u dobroj košarci.

Gledanje dobre košarke i jeste osnovni motiv. Malo ko razmišlja unapred šta bi moglo da ga razočara i šta bi moglo da ne ispadne kako treba sve dok se to ne dogodi. Do kraja ligaškog dela NBA je preostalo desetak utakmica i za sada se sve uklapa u ,,pravilo” da je pored većine stvari koje smo želeli da vidimo bilo i onih koje su nas razočarale. Pošto još ima da se igra, nije isključeno da se nečemu od toga promeni predznak.

Dirkenštajn, prvi Evropljanin u „besmrtnoj“ NBA petorci

Već na samom početku smo se suočili sa šokom izazvanim povredom Gordona Hejvorda. Boston je u sezonu ušao željan da pre svega, nešto dokaže Klivlendu, što u stvari znači preuzimanje vodeće uloge na Istoku. Hejvordu je bila namenjena jedna od glavnih uloga u tome, ali je debitantsku godinu u zelenom dresu završio sa svega par minuta na parketu.

Posle teške odluke da napusti Jutu, ne treba ni spominjati kako li se tek on osećao posle povrede. Razočaranje je tim veće jer je Boston uspeo da nadoknadi njegovo odsustvo, pa se sa razlogom može postaviti pitanje koliko bi dobro Zeleni izgledali sa njim u sastavu.

Markel Fulc je najveća NBA misterija ove sezone

Jedan od najvećih misterija (a ima ih više) ove sezone je prvi izbor sa drafta Markel Fulc. Ona je pojačana time što niko još nije dao pravo objašenjenje zbog čega Fulc ne igra. Da li je u pitanju povreda, psihološki problem ili neka stvar vezana za tehniku izvođenja šuta?

Od njega se očekivalo da već u prvoj NBA sezoni pokaže biti značajan faktor u igri Filadelfije. Ionako velika snaga mladog sastava bi bila još veća da se Fulc priključio Simonsu i Embidu, odnosno odvukao pažnju protivničkih odbrana od dvojice navedenih. Njegovo stasavanje u zvezdu je za sada odloženo na nepoznat rok.

U ponečemu slična sa Fulcovom, a opet tako različita, razočarala nas je priča sa Kavaji Leonardom. Situacija sa košarkašem San Antonija je uzdrmala oreol savršene organizacije koja sve svoje probleme rešava zadržavajući ih u svom dvorištu. Proces njegovog oporavka od povrede se odužio, s tim da su povremene najave povratka na teren dodatno iritirale sve koji su iščekivali da se pojavi u timu.

Koliko je nedostajao Teksašanima se vidi po mučenju da obezbede plej-of. Bez njegove udela u odbrani, San Antonio je praktično davao odrešene ruke najboljim igračima protivničkih ekipa. Naravno, postavlja se pitanje u kojoj će se meri Leonard uopšte oporaviti ako je u pitanju hronično oboljenje tetive? Bila bi velika šteta ako njegov atleticizam bude sveden na meru koja će ga onemogućiti da bude na istom nivou koji ga je doveo blizu izbora za MVP košarkaša.

Bjelica može da bude Profesor i u NBA, samo mu treba ,,katedra“!

Memfis i Gasol ne liče na sebe ove sezone

Memfis ne samo da će propustiti NBA plej-of, nego će možda biti najgori tim ove godine. Mnoštvo povreda i problemi u organizaciji su potpuno razorili takmičarski kapacitet ove ekipe. Mark Gasol se ,,solidarisao” sa timom i u određenoj meri umanjio svoj učinak, što može da se protumači ličnim padom forme, ali i ulaganjem previše napora da ,,pokrpi sve rupe”.

Majk Konli je ponovo imao skraćenu sezonu zbog povrede, ali će Memfis iz svega možda i imati neku korist s obzirom da može da dobije priliku da na narednom draftu bira košarkaša sa visoke pozicije.

Povrede i dalje desetkuju rostere mnogih ekipa

O povredama u toku NBA sezone smo već pisali i one su zaista veliki problem. Za neke od košarkaša one su bile takve da su značile i kraje sezone. Pored Hejvorda, tu su Leonard, Konli, Fulc, a izuzetno ozbiljne povrede su doživeli Porzingis i Kazins. Tomas, Milsap i Lav nisu bili u mogućnosti da pomognu svojim ekipama po nekoliko meseci.

NBA: Šta je dobro, a šta loše u povredi Kristapsa Porzingisa?

To važi i za Džona Vola i Galinarija koji je za Njujork odigrao svega 19 utakmica. Roberson (Oklahoma) je povredio koleno, Golden Stejt je često nekompletan, Kris Pol je takođe propustio dosta mečeva.

Sve više se postavlja pitanje o dužini NBA sezone koja, takva kakva je sada, doprinosi situaciji u kojoj mnoge utakmice tokom ligaškog dela nemaju takmičarski značaj. To na drugoj strani dovodi do gubitka interesa za gledanje tih mečeva. Sve se manje gledalaca odlučuje da vidi utakmice u kojoj će se jaki timovi odlučiti na ,,štednju materijala”, odnosno na ulaganje znatno manje napora nego što objektivno mogu.

Pogodi finaliste NBA, kvote se nalaze ovde!

Sa druge strane, slično se ponašaju i oni lošiji timovi da bi obezbedili bolje mesto na draftu. U takvoj situaciji jasno je da trpi kvalitet košarke, a posledično – publika. Predlozi skraćenja ligaškog dela, odnosno igranje manjeg broja utakmica čime bi one postale važnije, nisu novi. Pitanje je samo da li će se i kada će se to dogoditi.

Ako iko odvede Jutu u plej-of, to će biti Gober

Svako ko je gledao Jutu i Rudija Gobera nije mogao, a da se ne zapita zbog čega se na njega obraća tako malo pažnje. Nesporno je da je on motor neverovatni serije Džezera kojom su se uključili u plej-of trku. Donovan Mičel i Džo Ingles daju ogroman doprinos, ali bi bez Gobera bili samo još jedan solidan sastav. Od njegovog januarskog povratka Juta se preobrazila u defanzivno ,,čudovište” i ostvarila 21 pobedu na 24 utakmice!

Gober se potpuno nezasluženo nalazi u senci, a situacija bi mogla da se ublaži jedino priznanjem za najboljeg odbrambenog igrača u sezoni, možda čak i ako sastav iz Solt Lejk Sitija ne stigne u doigravanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime