Šta je Voriorsima potrebno da bi doveli Lebrona Džejmsa?

CLEVELAND, OH - DECEMBER 21: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers while playing the Chicago Bulls at Quicken Loans Arena on December 21, 2017 in Cleveland, Ohio. Cleveland won the game 115-112. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images)

Da li je uopšte moguće da Lebron Džejms postane novi košarkaš Golden Stejt Voriorsa? Ugledna američka televizijska mreža ESPN piše da jeste i prenosi da bi Lebron razmislio o sastanku sa “Ratnicima” ukoliko bi mogli da mu omoguće maksimalan ugovor.

Međutim, potencijalni trejd, koji bi bez sumnje potresao čitav sportski svet, uključuje određene poteze u rosteru Voriorsa i njegovu realizaciju čini prilično komplikovanom, ali ne i potpuno nemogućom.

Povrede: Najgorih 10 u NBA ove sezone!

Dakle, uzimajući u obzir istinitost tvrdnje da bi Lebron Džejms “saslušao” upravu franšize iz Kalifornije samo ukoliko mu obezbede sve neophodne uslove za maksimalan ugovor, pored svih zvezda u timu, ključno pitanje bi bilo kako obezbediti takve uslove.

Pre svega, bitno je napomenuti da Golden Stejt sledeće sezone mora da izdvoji blizu 130 miliona dolara za plate svojih igrača, što znači da prodaja “ugovora na izdahu”, poput onih koje imaju centar Zaza Pačulija i Nik Jang, jednostavno ne bi služilo svrsi.

Šta je Voriorsima potrebno da bi doveli Lebrona Džejmsa?

Osim ako Džejms ne izađe iz ugovora sa Klivlend Kavalirsima, na šta i formalno ima potpuno pravo, a zatim prihvati niža primanja u dresu Voriorsa, jedini način da trostruki NBA šampion postane “Ratnik” jeste putem opcije “sign-and-trade”.

To znači da bi “Kralj” najpre potpisao ugovor sa Klivlendom, ali bi odmah potom bio trejdovan u Golden Stejt u zamenu za Kleja Tompsona, Andrea Igudalu, a možda i pojedine pikove sa drafta. Bar tako navodi Bobi Marks u svom tekstu na ESPN-u.

Ko koliko zarađuje na All-star meču?

Takođe, Voriorsi bi morali da ponište uslove saradnje sa Kevinom Durentom za poslednju godinu u ugovoru i najkorisnijeg igrača iz prošlog NBA finala potpišu za mnogo manje novca.

Računajući da ne postoji takav košarkaš zbog kojeg bi se Voriorsi odrekli Stefa Karija i/ili Kevina Durenta, postoje dve moguće “sign-and-trade” opcije kada se radi o dolasku Lebrona Džejmsa u redove aktuelnog NBA prvaka.

Šta je Voriorsima potrebno da bi doveli Lebrona Džejmsa?
LOS ANGELES, CA – DECEMBER 18: Kevin Durant #35 of the Golden State Warriors looks in the first quarter against the Los Angeles Lakers at Staples Center on December 18, 2017 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Harry How/Getty Images)

PRVA OPCIJA, jednako nerealna i nezamisliva, bila bi da se Golden Stejt odrekne Kleja Tompsona i Drejmonda Grina jer bi u tom slučaju imali negde oko 36.5 miliona dolara, koliko bi zajedno dobili Tompson i Grin sledeće sezone.

Otprilike toliko novca Klivlend trenutno plaća Lebrona i s te strane ova opcija u teoriji deluje moguća, ali jedini i svakako najveći problem je što verovatno malo ko veruje u to da bi Voriorsi tek tako pustili dvojicu pomenutih igrača, pa makar i u zamenu za “Kralja”.

NBA: Bjelica se ustalio u prvoj petorci, Minesota ide ka plej-ofu

Džejms možda jeste najveći košarkaš svoje generacije i lagano bi mogao da se uklopi sa Kevinom Durentom i Stefom Karijem na terenu, ali Voriorsi bi u tom slučaju izgubili defanzivni X faktor u Grinu i elitnog šutera u Tompsonu. Teška priča.

Pitanje je i koliko je mudro odreći se dvojice fenomenalnih igrača u zamenu za Džejmsa koji će u decembru napuniti 34 godine. Zapravo, mnogo je pitanja koja bi trebalo postaviti franšizi iz “Orakl” centra kada bi odlučili da povuku takav potez.

Šta je Voriorsima potrebno da bi doveli Lebrona Džejmsa?

DRUGA OPCIJA deluje nešto realnije – Klej Tompson i Andre Igudala bi krenuli putem Ohaja. Kada bi Voriorsi “zagazili” na ovu teritoriju, morali bi da se reše i ugovora sa Šonom Livingstonom (8.300.000 za sledeću sezonu), ali i da Kevinu Durentu “srežu” platu za narednu godinu.

U obe navedene situacije, Golden Stejt bi i dalje morao da popuni klupu sa “minimalnim ugovorima”. To i ne bi bio ogroman problem ukoliko se pogleda od čega je izgrađen trenutni sastav šampionskog tima.

Levoruki majstori srpske košarke: Čiji je naslednik Ognjen Dobrić?

Dejvid Vest, Omri Kaspi, Zaza Pačulija, Džavejl Mekgi, Nik Jang, Kevon Luni. To su igrači koji će “nestati” iz klupskih knjiga predstojećeg leta. Naravno, pod uslovom da Golden Stejt ne donese drugačiju odluku.

Da, Voriorsi bi bili nezaustavljivi.

Prepoznatljivi po košarkaškoj revoluciji ka igri u kojoj pozicija na terenu gubi smisao, samim tim i davno određena pravila sporta koji toliko volimo, u Voriorsima sa Lebronom Džejmsom taktička trenerska tabla automatski može da se urami i okači u prostorije kluba kao znak smislene i početak suštinski drugačije košarkaške ere.

Takav sastav ne bi imao ništa protiv i da za saigrača na “petici” dobije 49-godišnjeg Nešu Ilića.

Nema veze, nije ni Zaza.

Borislav Đilas (@eclectic_stance)