Šta je Liga Evrope 2, ko će učestvovati u njoj i zašto je bitna za srpske klubove?

(Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)

Kup pobednika kupova prestao je da postoji 1999. godine, Intertoto kup je izdržao do 2008. a Evropi fali treće takmičenje. Tako barem smatra UEFA, koja poslednjih godina više nego ikada eksperimentiše sa formatima. Juče je predstavljena Liga Evrope 2, treće po snazi takmičenje za klubove!

Još uvek ne znamo da li će se treće UEFA takmičenje zvati Liga Evrope 2 ili će mu biti smišljeno neko kreativnije ime. Za sada znamo da će debitantski nastup imati u sezoni 2021-21. Upoznali su nas juče i sa formatom takmičenja, na kom se očigledno dugo radilo.

POSLEDNJE KOLO GRUPNE FAZE LIGE ŠAMPIONA!

Samo uvođenje novog takmičenja izazvaće određene promene i u dva postojeća. Same kvalifikacije za Ligu šampiona se neće menjati, osim što će neki poraženi timovi odmah ići u kvalifikacije za Ligu Evrope 2. Ono što će se promeniti odnosi se na trećeplasirane timove u grupnoj fazi.

UEFA je odlučila da između grupne faze i nokaut runde ubaci još jedno kolo. Njega će igrati trećeplasirani timovi u grupnoj fazi Lige šampiona protiv drugoplasiranog tima grupne faze Lige Evrope. Samo pobednik tog dvomeča prolaziće u završnicu Lige Evrope.

Isti slučaj će biti i sa trećeplasiranim timovima u grupnoj fazi Lige Evrope. Oni će, za nastavak takmičenja, morati da savladaju drugoplasirani tim u grupnoj fazi novog takmičenja. UEFA smatra da će tako dobiti na zanimljivosti i da će se kvalitet između tri takmičenja ujednačavati.

Novo takmičenje će izazvati najveće promene u već postojećoj Ligi Evrope. Umesto dosadašnjih 12 grupa sa po 4 tima, igraće se u osam grupa. Tako će sva tri takmičenja imati isti format i isti broj učesnika, po 32 tima će se boriti za trofej.

Čelnici krovne fudbalske organizacije u Evropi su saglasni u jednom. Ovo je prilika da više država bude uključeno u grupnu fazu evropskih takmičenja. Smatraju da će na ovaj način uspeti da podignu kvalitet u nekim državama čiji timovi ne mogu da se domognu dva najjača takmičenja.

Da li je to stvarno tako? Verovatno nije. Za sada ovo liči na jedan ogroman iskorak ka formiranju zatvorene Lige šampiona, koja bi i definitivno počela da se igra nakon 2024. godine. Do tada ostajemo pri postojećem formatu, ali bi tada novo takmičenje moglo da dobije značajniju ulogu.

Kako stvari stoje, mada je još uvek sve previše konfuzno, UEFA će pokušati da oslobodi najbolje evropske timove igranja protiv ’’malih’’ ekipa. To će značiti da su svi oni koji su nepoželjni u spektaklu kakav je, i kakav tek treba da bude, Liga šampiona dobiti više prostora u Ligi Evrope.

A I U LE JE GRUPNA FAZA STIGLA DO KRAJA!

A ako se Liga Evrope smanjuje i pritom joj se dodaju timovi iz Lige šampiona, gde će svi ostali? Ovde, u novoformirano, treće po snazi takmičenje u Evropi. Tako bi uskoro moglo da se desi da Srbija ostane bez svojih mesta u kvalifikacijama za Ligu Evrope, i da timovi od starta krenu sa kvalifikacijama za treći rang.

Ukoliko se to stvarno desi, a još uvek nam duguju detaljno objašnjene za kvalifikacije, zaključak će biti veoma lako izvesti. Liga šampiona se zatvara a Liga Evrope 2 će poslužiti kao uteha manjim timovima, onima koji o evropskoj eliti mogu samo da sanjaju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime