Šta je Kristijano Ronaldo poručio kolegama u njegovim godinama?

(Photo by Michael Regan/Getty Images)

Uz Svetsko prvenstvo, centralni događaj na fudbalskoj sceni ovog leta je nesumnjivo bio prelazak Kristijana Ronalda iz Real Madrida u Juventus za 117 miliona evra. Iskusni 33-godišnji Portugalac je poslao jasnu poruku kolegama u njegovim godinama po pitanju angažmana i igračkih ambicija.

Kada sportista uveliko zakorači u četvrtu deceniju života, telo polako prestaje da sluša. Sa fizičkim potencijalima polako splašnjavaju i ambicije, pogotovo ako za sobom ostavite uspešne godine okićene zlatnim i srebrnim materijalom. Nije nesvakidašnje da se čovek u takvim okolnostima zasiti i poželi da se distancira od paklenog ritma treninga i rasporeda utakmica.

Tada postaju poželjne destinacije gde se utakmicama pristupa dosta rasterećenije, bez imperativa i pritiska, što od strane publike, što od “sedme sile”, ili uprave. Kada kući otvorite vitrinu prenatrpanu najprestižnijim priznanjima i rizikujete da vam jedan od trofeja udesi stopalo, tada nije lako održati identičan nivo “gladi” za pobedama i peharima kao od trenutka kada je ta ista vitrina bila prazna ili delimično popunjena.

Nekada su se španska i portugalska imperija širile na zapad, a danas na istok. Razlika je u tome što današnji “konkvistadori” umesto musketa i sečiva nose kopačke. Špansko i portuglasko govorno područje se poslednjih godina šire na Daleki istok, ali Ronaldo nije želeo da sledi taj trend, iako je nakon svega postignutog s punim pravom mogao to da učini.

AKO TVOJ KLUB PROĐE U NAREDNU RUNDU KVALIFIKACIJA, ZAŠTO NE BI PROŠAO I TVOJ TIKET?

Kristijanu Ronaldu još uvek krče creva za trofejima. Nabrajanje predmeta koji krase njegovu riznicu bilo bi gubljenje vremena i “trošak papira”. CR7 je pokorio Ostrvo i Pirineje, a sada je došao red na Apeninsko poluostrvo. Po dolasku na “čizmu”, Ronaldo se osvrnuo na kolege iz La Lige koji su se zaputili put Bliskog i Dalekog istoka poput Ćavija (Katar), Inijeste i Toresa (Japan).

“Zahvalan sam Juventusu što mi je pružio priliku da zaigram za veliki klub, uz dužno poštovanje prema kolegama koji u mojim godinama odlaze u Katar ili Kinu. Godine nisu važne ako imate motiv. Ovo je za mene veliki izazov, jer je reč o teškoj ligi, ali ću dati sve od sebe da podignem igru Juventusa na viši nivo”, rekao je Ronaldo, koji je odlučio da paelju zameni pastom, umesto pirinčem, nudlama ili madhrubom.

Juventus poslednjih sedam godina suvereno vlada Apeninima, sa izgledima da se ta dominacija nastavi. Takvo stanje je neupitno, kao i činjenica da će se dolaskom Ronalda apetit Juventusovih navijača proširiti izvan granica italijanske teritorije.

Predstavnici italijanskog velikana su saopštili da je za 24 časa rasprodato 520.000 dresova sa “sedmicom” na leđima, čime je klub zaradio 53,5 miliona evra, što iznosi skoro polovinu njegovog transfera u grad automobila. Evidentno je da sa Portugalcem na boku navijači očekuju da Stara dama zapleše bolje kao nikad ranije i ponovi šampionski tango iz 1985. i 1996. godine.

Jer, Ronaldu je osvajanje Lige šampiona preraslo u naviku, tako da se Juveova armija navijača s punim pravom nada povratku Stare dame na stare staze slave. Pogotovo što Ronaldovog “zasićenja” nakon godina “plodne berbe” nema na vidiku, u skladu sa narodnom izrekom “vuk dlaku menja, ali ćud nikad”…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime