Srpska baza na Baltiku – Svetlogorsk!

Mesecima pre samog takmičenja reprezentacije učesnice biraju lokaciju za Svetsko prvenstvo. Delegacija fudbalskog saveza Srbije se odlučila za jednu neobičnu opciju. Naime, srpski nacionalni tim neće biti smešten u onom većem delu Rusije. Baza će biti Svetlogorsk, gradić u okolini Kaljiningrada.

Neobičan je izbor koje napravio FSS. Gradić Svetlogorsk ima oko 11.000 stanovnika i nalazi se kilometrima daleko od Moskve. Tačnije, kolima biste morali da pređete 1.300 kilometara da stignete do prestonice Rusije.

Mestašce Svetlogorsk ne liči na moderne evropske gradove već je više u tradicionalnom stilu. Kupole na šarenim građevinama, ogromne terase i Rusi kojima je uvek vreme za kupanje. Znate da njima temperatura vode nije problem.

Ko je favorit za osvajanje Svetskog prvenstva?

Svetlogorsk je, ako tako može da se kaže, popularno kupalište. Ima plažu na Baltičkom moru ali to ne znači lepo vreme. Rusi se kupaju i na temperaturama od 15-20 stepeni Celzijusa, nama to ne pada na pamet.

Poluostrvo Sambija zalazi duboko u more a na njemu se nalazi naša baza. Neće biti kupanja na tek otopljenom Baltiku ali propratni sadržaj bi mogao da bude zanimljiv. Igrači će biti u mirnom priobalnom gradu koji se tokom turističke sezone pretvori u letovalište. To naravno isprate barovi, kafane, klubovi,…

Istorija grada je bila burna, osnovan je na teritoriji tadašnje Pruske i dugo godina je bio nemački. Kao uostalim i Kaljiningrad, kog Nemci nazivaju Kenigzberg. Rusi su u Svetlogorsk ušli nakon Drugog svetskog rata i odmah mu promenili dotadašnje ime, Raušen.

Kvota na domaćina je 35!

Po rečima srpske delegacije ovakav izbor su napravili zbog mira i zelenila koje okružuje grad. On se jednim delom, onim koji ne izlazi na more, oslanja na borovu šumu koja pravi odličan ambijent. Do aerodroma u Kaljiningradu se stiže za pola sata a još je bliže stadion na kom će Srbija odigrati drugi meč u grupnoj fazi.

Jedini potencijalni problem bi mogla da bude udaljenost. Samara se nalazi u južnom delu Rusije, klima je potpuno drugačija i put do tamo bi mogao da traje preko tri sata. Treći meč, protiv Brazila, igraće se u Moskvi, do koje se stiže za manje od dva sata.

Šta je Srbija dobila ovime?

Odlučujući meč grupne faze mogla bi da bude utakmice protiv Švajcarske, koja će biti igrana u neposrednoj blizini. Ovakvim izborom je Srbija stekla prednost u odnosu na protivnika. Ono što nije dobro je let u Samaru, koji će biti dug i naporan.

Osvajanje Srbije nosi kvotu 100!

Kada se takmičenje održava u ovako velikoj zemlji, teško je pronaći bazu. Još uvek se vrše radovi na sportskom kompleksu koji će koristiti naši reprezentativci, ali domaćin obećava vrhunske uslove! Srbija će biti smeštena u hotelu Falke, izgrađenom u tradicionalnom ruskom stilu.