Sreća je sreća, ali Miomir Kecmanović je svoju i opravdao

Miomir Kecmanović
(Photo by Julian Finney/Getty Images)

Ne mora se svaki uspeh dramatizovati onom čuvenom uzrekom da sreća prati hrabre, ali da ona ponekad ne pogreši u svom izboru i da je dobiju oni koji je i zaslužuju, pokazao je Miomir Kecmanović u Indijan Velsu.

Pre početka turnira je bilo ,,neizbežno kao sudbina” da se je dan srpski teniser nađe u četvrtfinalu prvog Mastersa u sezoni. Štaviše, srpski teniser je bio favorit za osvajanje, ali su se stvari odigrale drugačije. Novak Đoković je ispao u trećoj rundi, a među osam najboljih se našao neko koji nije bio ni na najširoj listi onih od kojih se to očekivalo – Miomir Kecmanović.

Devetnaestogodišnjak je doduše, bio na jednoj drugoj listi, tamo gde se nalaze imena srećnih gubitnika koji nisu uspeli da se probiju kroz kvalifikacije. Kecmanović je bio drugi na toj listi posle poraza od Markosa Girona, a odustajanje Kevina Andersona je značilo da će se još neko vreme zadržati u Indijan Velsu. Bez obzira na to što je preuzeo od Andersona i povlašćeni status nosioca pa je ukskčio direktno u drugu rundu, da će ostati još deset dana, nije ni on sam očekivao.

Izgubio Đoković, izgubila Osaka – favoriti desetkovani u Indijan Velsu

No, kad se već desilo šta se desilo, mladi teniser je oberučke prihvatio poklon i zaređao sa pobedama. Pala su trojica protivnika, svi redom bolje plasirani na ATP listi. Među njima je i Laslo Đere koji je nedavno napravio džinovski korak u Brazilu.

Miomir Kecmanović nije izgubio nijedan set u glavnom žrebu

Kecmanović je i u poslednjem susretu bio miljenik sreće, ali ne pošto je osvojio prvi set boljom igrom od svog protivnika Nišioke. Japanac je kasnije predao susret zbog povrede, što će pomoći srpskom teniseru da osveži organizam pred duel sa Milošem Raonićem. Da podsetimo da je Kanađanin odigrao dva meča manje, pošto je na putu do četvrtfinala savladao Sema Kverija, Markosa Girona i Jana-Lenarda Štrufa.

Miomir Kecmanović će od ponedeljka biti član sto najboljih na ATP listi, što mu je praktično bio cilj do kraja godine. Slično Đereu koji je dobio pozivnicu za glavni žreb u Indijan Velsu zbog uspeha u Brazilu, mladi teniser je dobio posebnu pozivnicu za sledeći Masters koji se održava u Majamiju. Osim toga, on je napravio i par vrednih dostignuća u Indijan Velsu – postao je prvi srećni gubitnik u istoriji turnira otkako je 1990. godine dobio aktuelnu kategoriju, kao i najmlađi četvrfinalista nekog Mastersa posle Majkla Čenga 1991. godine.

Đoković zacementirao prvo mesto, Federer van Top 5, veliki skok Puja

Teniski put koji je do sada prošao Miomir Kecmanović se ne razikuje od onih kojim su krenuli mnogi teniseri. Već sa trinaest godina je iz Beograda otišao na Floridu, zbog čega roditelje viđa par puta godišnje. Pre tri godine je bio najbolji junior na svetu i to ispred sadašnje zvezde Stefanosa Cicipasa i Feliksa Ožer-Aljasima. Ove godine je do Indijan Velsa odigrao pet mečeva na ATP turnirima i pobedio u jednom.

Jedan od četiri koja je izgubio je bio susret sa Milošem Raonićem, koji ga je savaladao početkom godine u Brizbejnu. Međutim, Kecmanović je u meču samo jednom izgubio svoj servis, što mu daje za pravo da se ne odriče sportske nade u novom okršaju sa sjajnim serverom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime